WK afstanden dag 1
NOS Schaatsen

WK afstanden: Roest topfavoriet op vijf kilometer, drie debutanten bij de teamsprint

Na zes wereldbekers, nationale en continentale kampioenschappen begint vanavond het hoogtepunt van het schaatsseizoen. Het Canadese Calgary is voor de tweede keer in de geschiedenis gastheer van de WK afstanden.

Ook in 1998 werden de wereldtitels verdeeld in de stad waar Yvonne van Gennip in 1988 drie keer olympisch goud veroverde. In 1998 vond het toernooi een maand na de Olympische Spelen van Nagano plaats. Gianni Romme pakte op de 5.000 en 10.000 meter de enige twee wereldtitels voor Nederland.

Roest, Schouten en teamsprints

Op de eerste dag van dit WK is Patrick Roest de grote favoriet voor een tweede titel op de vijf kilometer. Zeven keer reed Roest deze winter zijn favoriete afstand, zeven keer was hij de snelste.

Ook de drie kilometer voor de vrouwen en de teamsprint voor mannen en vrouwen staan op het programma.

Roest verdedigt de wereldtitel die hij vorig jaar in een volgepakt Thialf veroverde. Het was zijn eerste individuele wereldtitel na drie mislukte pogingen in de seizoenen ervoor.

Dit seizoen is Roest superieur en dus nog ongeslagen, al werd hij een aantal keer flink uitgedaagd. Vooral de aanvallend ingestelde Italiaan Davide Ghiotto legde hem het vuur na aan de schenen, maar zowel op het Europees kampioenschap als bij de wereldbeker in Salt Lake City bleek Roest de betere van de twee na een zinderend duel.

Ireen Wüst, vijftienvoudig wereldkampioen, blikt elke ochtend vooruit op de WK afstanden:

Wie, wat, waar, Wüst: 'Moest hier ooit nog kwartjes in de telefooncel gooien'

40ste zege op de 5.000 meter?

De kersverse houder van het Nederlands record start vanavond in Calgary voor de 93ste keer op de 5.000 meter. Roest kan zijn 40ste zege behalen op deze afstand en zijn tiende overwinning op rij. Een reeks die voor hem uniek zou zijn.

Behalve Ghiotto komt de concurrentie vooral uit Noorwegen (Hallgeir Engebråten en Sander Eitrem) en van Ted-Jan Bloemen, die een thuiswedstrijd rijdt.

Patrick Roest verslaat Davide Ghiotto op de EK

Na een moeizame seizoenstart reed Bloemen ruim anderhalve week geleden in Quebec naar zijn eerste wereldbekerzege sinds december 2017. Namens Nederland starten verder Chris Huizinga en Marcel Bosker.

Schouten jaagt op 'missing link'

Waar Roest van zege naar zege schaatst, was Irene Schouten deze winter zoekende op de drie kilometer. Ze veroverde dit seizoen haar derde nationale titel, maar werd op het EK geklopt door ploeggenote Marijke Groenewoud.

De olympisch kampioene jaagt bovendien op haar eerste wereldtitel op de 3.000 meter, de afstand waarop ze regerend olympische kampioene is.

WK 2023: Schouten feliciteert Wiklund met haar wereldtitel

De concurrentie komt uit haar eigen ploeg van Elisa Dul en Groenewoud, van titelverdediger Ragne Wiklund (mits de Noorse goed is hersteld van een flinke griep) en van de Canadese vrouwen Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin.

Drie debutanten op de teamsprint

De eerste WK-dag wordt afgesloten met de teamsprint, waarop voor de vijfde keer een wereldtitel wordt uitgereikt. Thuisland Canada is zowel bij de mannen als bij de vrouwen de titelverdediger.

Namens Nederland rijden Janno Botman, Jenning de Boo en Tim Prins de teamsprint. Voor alle drie de mannen is het hun debuut op de WK afstanden.

Bij de vrouwen komen Marrit Fledderus, Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-de Jong op het ijs. De Nederlandse vrouwen pakten de wereldtitel al drie keer, bij alle titels was Leerdam onderdeel van de Nederlandse ploeg. Vorig jaar, toen Nederland vijfde werd, was ze niet van de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl