Kjeld Nuis
NOS Schaatsen

Herstelde Nuis sluit WK-goud niet uit: 'Laatste keer op deze baan versloeg ik Stolz'

Het laatste beeld dat we van Kjeld Nuis zagen, was zijn aftocht van het ijs in Salt Lake City op een brancard. Twee weken later is hij weer fit en staat hij er "best prima" voor in aanloop naar de WK afstanden, die donderdag van start gaan in het Canadese Calgary.

Zijn voorbereiding op de WK, waar hij de 1.000 en de 1.500 meter rijdt, verliep allesbehalve volgens planning. Bij de voorlaatste wereldbeker zette hij op de 1.000 meter een tijd van 1.06,81 neer. "Niet heel slecht, maar ik had gewoon heel graag uitgehaald daar", kijkt Nuis terug. "Want ik voelde me in aanloop naar Salt Lake City superfit."

Maar zijn tijd, die Nuis zelf dus wat teleurstellend vond, was nog niet de grootste domper van dat weekend. De 34-jarige drievoudig olympisch kampioen stapte na de finish van de 1.000 meter namelijk op een blokje en gleed vervolgens hard de boarding in.

"Het heeft nog best even geduurd, voordat het weer helemaal oké was", vertelt Nuis, die vlak na de val alleen zijn nek voelde, maar een dag later ook last kreeg van zijn rug en bekken.

Nuis hersteld van harde val in Salt Lake City: 'Sta er best prima voor'

"Zo kwamen er steeds wat klachtjes bij, maar het was allemaal niet zo erg. De nekbrace mocht na twee dagen weer af, die was echt puur uit voorzorg en om de spieren in de nek rust te geven waar nodig."

Niet naar Quebec

En zelf wilde Nuis eigenlijk een week na zijn valpartij wel naar Quebec, om de laatste wereldbeker van het seizoen te rijden, maar zijn fysiotherapeut dacht daar anders over.

"Het is best wel een dom plan om nu weer te gaan reizen, om weer geforceerd naar zo'n weekend toe te leven, niet wetende wat je kan en daar weer je reserves aan te spreken", zei de fysiotherapeut tegen Nuis.

"Toen heb ik de keuze gemaakt in Salt Lake City te blijven, wat best wel chill was. Ik heb daar gewoon een beetje aan mijn basis kunnen werken en rustig kunnen herstellen, zonder die stress van een wedstrijdweekend. Maar als dan de wedstrijden beginnen en je zit op een livestream te kijken, dat voelt niet fijn hoor."

Nuis: "Ik wilde gewoon heel graag nog even een goede wedstrijd rijden. Dat ik dat voor de WK niet heb gedaan, vond ik best wel erg."

  • NOS
    Programma WK afstanden donderdag
  • NOS
    Programma WK afstanden vrijdag
  • NOS
    Programma WK afstanden zaterdag
  • NOS
    Programma WK afstanden zondag

Daardoor weet Nuis niet goed hoe hij ervoor staat in Calgary, waar de strijd om de wereldtitels per afstand donderdag tot en met zondag plaatsvindt. "Het wordt gewoon blanco. Ik ga volle bak rijden en we zien het wel."

Waardering voor Stolz

Nuis heeft al drie individuele gouden WK-medailles verzameld in zijn carrière, maar om er daar nog minstens één aan toe te voegen, moet hij wel afrekenen met de grote man op dit moment: de negentienjarige Amerikaan Jordan Stolz.

Van de twaalf keer dat hij sinds 1 januari van dit jaar aan de start verscheen van een 500, 1.000 of 1.500 meter, won hij twaalf keer. "Dat heeft hij fenomenaal gedaan", aldus Nuis. "Daar heb ik alleen maar waardering voor. In de vorm waarin Jordan nu verkeert, is het inderdaad vrij lastig van hem te winnen."

Toch sluit Nuis een wereldtitel op voorhand niet helemaal uit. "De laatste dat ik hier reed op deze baan versloeg ik hem rechtstreeks en overkruiste ik hem op de laatste kruising. Dat is ook nog maar een jaar geleden. Dus laten we onszelf niet helemaal wegcijferen. En, het is heel cliché, maar hij moet het ook nog maar een keer doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl