Een Philips DreamStation-apparaat
NOS NieuwsAangepast

Philips stopt voorlopig met verkoop slaapapneumachines in de VS

Philips heeft met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de medische toezichthouder een schikkingsovereenkomst gesloten rond de problemen met de slaapapneuapparaten. Als onderdeel van de schikking zet Philips de verkoop van nieuwe apneu- en ademhalingsapparaten in de VS voorlopig stop.

Daarbij zet het bedrijf 363 miljoen euro opzij voor te maken kosten en afschrijvingen bij de afwikkeling van de problemen met apneuapparaten. Dat maakte Philips vanmorgen bekend bij de jaarcijfers van 2023.

De schikkingsovereenkomst en de verkoopstop is het voorlopige klapstuk van slepende problemen met de apneuapparaten. Sinds 2021 riep Philips massaal zogenoemde DreamStation-machines terug nadat was gebleken dat isolatieschuim los kon komen. In november werd bekend dat de DreamStation 2 brand, rook en brandplekken konden veroorzaken.

Om alle problemen definitief op te lossen, is Philips nu tot een akkoord gekomen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hierin is afgesproken dat het bedrijf Amerikaanse klanten met een apneuapparaat blijft helpen met reparaties en hen voorziet van onderdelen en accessoires. Pas als de toezichthouder heeft vastgesteld dat er geen enkele problemen meer zijn, mogen de machines weer worden verkocht. Een Amerikaanse rechter moet de overeenkomst van Philips met justitie en de toezichthouder nog wel goedkeuren.

Philips benadrukt dat de verkoopstop van de DreamStation en andere apneuapparaten enkel geldt voor de VS, in Europa worden de apparaten gewoon verkocht. En ook in Europa zijn er problemen en is Philips druk doende met de controle, reparatie en vervanging van apneuapparaten.

Schadeclaims

De voorziening van 363 miljoen euro voor de schikkingsovereenkomst komt bovenop de honderden miljoenen euro's die de problemen met de apneuapparaten Philips al hebben gekost. Zo schikte Philips vorig jaar al voor 575 miljoen euro met Amerikaanse patiënten. Philips verwacht in de tweede helft van dit jaar en begin 2025 meer te kunnen melden over de afhandeling van meer medische schadeclaims van patiënten.

De Nederlandse Apneuvereniging ziet de verkoopstop in de VS als een Amerikaans juridisch traject. "Wij houden de lijn aan dat Nederlandse patiënten de apparaten veilig kunnen gebruiken", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Dalende omzet

Topman Roy Jakobs spreekt in een persverklaring desondanks van "sterke resultaten" in het eerste jaar van een driejarig verbeterplan bij Philips. Hij erkent wel dat er nog "meer werk te doen is". Tegelijk verontschuldigt Jakobs zich bij apneupatiënten vanwege de problemen met de DreamStation.

Philips sloot het jaar verder af met een dalende omzet. De omzet van iets meer dan 5 miljard euro in de laatste drie maanden van 2023 lag 7 procent onder die van dezelfde periode een jaar eerder. De verkopen daalden met 1 procent. Voor het hele jaar komt de omzet van het medische technologieconcern uit op 18,1 miljard euro, tegen 17,8 miljard euro in 2022. Onderaan de streep schrijft Philips rode cijfers, een verlies van 463 miljoen euro. In 2022 leed Philips ook al een verlies van 1,6 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl