NOS NieuwsAangepast

Herstel Philips zet door in derde kwartaal

Philips weet het herstel van vorig kwartaal voort te zetten. Het bedrijf, vooral actief op het gebied van medische technologie, behaalde in het derde kwartaal een omzet van 4,5 miljard euro, 11 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Philips-topman Jakobs heeft dit vooral te maken met een betere toelevering van apparaten aan ziekenhuizen en consumenten.

Ook ligt een geplande kostenbesparing op schema. Inmiddels zijn 7500 van de geplande 10.000 mensen ontslagen of herplaatst. Verder zijn de kosten voor onderzoek en innovatie naar beneden gebracht. In de afgelopen drie maanden is daarmee 258 miljoen euro bespaard, meldt het bedrijf.

Krimp in China

Wel is de orderportefeuille kleiner geworden; er kwamen 9 procent minder nieuwe opdrachten binnen dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Volgens Philips heeft dat vooral te maken met minder orders uit China. Bestuursvoorzitter Jakobs: "China heeft maatregelen genomen die ervoor zorgen dat de markt krimpt."

Wel vertrouwt Philips erop dat de markt zich herstelt: "Het gaat om 1,3 miljard mensen en een enorme populatie die ouder wordt. Er is meer zorg en technologie nodig." Vorige week vierde Philips 100 jaar handelsrelaties met China.

Apneu-affaire

Philips zegt dat het terugroepen van apneu-apparaten de hoogste prioriteit behoudt. Het bedrijf is verwikkeld in een juridische strijd hierover: door losgekomen stukjes schuim zouden gebruikers van de apparaten gezondheidsschade hebben opgelopen. Er staan het bedrijf nog langdurige rechtszaken in Amerika en Europa te wachten, waarbij het mogelijk om miljardenclaims gaat.

Philips zelf trekt vooralsnog de conclusie dat er geen aanwijsbare gezondheidsschade is door toedoen van de apparaten. Jakobs: "Wat onze test tot nu toe heeft laten zien, is dat er geen veiligheidsrisico voor de patiënten is die onze producten hebben gebruikt." De Amerikaanse toezichthouder FDA vindt dat Philips het onderzoek nog niet grondig genoeg gedaan heeft.

Vorige maand publiceerde NRC dat Philips jarenlang klachten over de slaapapneu-apparaten verzweeg. Philips CEO Jakobs ontkent dit: "Wij hebben de klachten aangemeld en daar hebben we op geacteerd. Dit is ook de aanleiding geweest voor de terugroep."

3 miljard van Fiat-familie

Afgelopen zomer werd bekend dat de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli, bekend van Fiat, 15 procent van de aandelen van Philips kocht.

Volgens Philips heeft deze ontwikkeling het bedrijf goed gedaan. Jakobs: "Dit is sterke steun voor ons. Er is een enorm vertrouwen uitgesproken door 3 miljard te investeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl