NOS Nieuws

Opnieuw waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft opnieuw gewaarschuwd voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Deze keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2.

De apparaten kunnen brand, rook en brandplekken veroorzaken, meldt de toezichthouder. Tussen augustus en midden november zouden 270 meldingen zijn gedaan van dat soort problemen, volgens de FDA een "sterke stijging". Patiënten en zorgverleners die werken met de DreamStation wordt aangeraden de machines goed te controleren op ongewone geuren.

Terugroepacties

De DreamStation 2 viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

De problemen met die machines, die patiënten 's nachts ondersteunen bij de ademhaling, hebben het bedrijf honderden miljoenen euro's gekost. Daarnaast dreigen nog schadeclaims van benadeelde patiënten en meer financiële gevolgen door een mogelijke schikking met de Amerikaanse autoriteiten.

De FDA wijst er in zijn waarschuwing op dat sommige patiënten de DreamStation 2 juist ontvingen als vervanger van hun defecte apparaat. De Amerikaanse waakhond gaat er niet van uit dat de problemen met de DreamStation 2 ook te maken hebben met afbrokkelend isolatieschuim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl