NOS NieuwsAangepast

Philips: apparaat voor apneupatiënten is veilig bij goed gebruik

Apneupatiënten kunnen de Dreamstation 2 zonder gevaar gebruiken zolang gebruikers de veiligheidsinstructies van het apparaat opvolgen. Dat laat Philips weten naar aanleiding van een waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA. Bij verkeerd gebruik zou de bevochtiger van het apparaat namelijk te heet kunnen worden.

Een paar honderd Amerikanen met slaapapneu beklaagden zich de afgelopen drie maanden over een rare geur met de Dreamstation 2 Sleep Therapy van Philips. Bij de Amerikaanse toezichthouder FDA kwamen in deze periode ongeveer 270 meldingen binnen.

Dreamstation is bedoeld voor apneupatiënten om te voorkomen dat de ademhaling stopt tijdens het slapen. Volgens de fabrikant van medische apparaten gaan de meldingen over oververhitting van het apparaat.

In een verklaring per mail zegt Philips dat het apparaat wel gewoon gebruikt kan worden, mits de veiligheidsinstructies goed worden opgevolgd. Eerder werd een ander apneuapparaat, de Dreamstation 1, teruggeroepen door Philips. Patiënten hebben gezondheidsklachten overgehouden aan het inademen van losgekomen schuimdeeltjes.

In Nederland zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen meldingen te hebben ontvangen over problemen met de Dreamstation 2. "Niet van Philips en niet van gebruikers", laat de instantie weten. De IGJ zegt verder contact te houden met Philips.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl