Gebruikers apneu-apparaten Philips naar de rechter voor inzage documenten
Honderden gebruikers van apneu-apparaten van Philips zijn naar de rechter gestapt, bevestigt advocaat Mark de Hek na berichtgeving van NRC. Ze willen afdwingen dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vertrouwelijke documenten over de omstreden apparaten vrijgeeft.
"De ruim 600 gebruikers die ik bijsta, maar ook de 85.000 overige gebruikers in Nederland, hebben er een groot belang bij om deze documenten snel te krijgen", zegt De Hek tegen de krant. "Mensen zijn bezorgd, angstig en ervaren emotionele problemen. Ze willen weten wat er mis is met het apparaat waarvan ze afhankelijk zijn en dat mogelijk levensgevaarlijk is."
Meldingen
Letselschadeadvocaat De Hek probeert de documenten sinds vorig jaar te krijgen via de Wet open overheid (Woo), maar ze zijn tot op heden niet vrijgegeven door het ministerie. Daarom stapt hij nu naar de rechter.
Het gaat om documenten met onder meer onderzoeksverslagen, risicoanalyses en correspondentie tussen Philips en het ministerie. Ook worden meldingen opgevraagd die gebruikers van de apparaten over de problemen aan het ministerie of Philips hebben gedaan.
De waarschuwing van Philips voor problemen met de apparaten kwam in juni vorig jaar. Toen riep het bedrijf de beademingsapparaten terug. Maar uit een rapport van de Amerikaanse toezichthouder FDA bleek eerder dat Philips vanaf 2015 al sterke signalen had dat zijn apneuapparaten mogelijk gevaarlijk konden zijn voor patiënten.
Vertraging
Met deze documenten probeert De Hek erachter te komen wanneer men in Nederland wist dat er iets mis was. "Wij zijn wel heel benieuwd of er daarvoor al meldingen waren bij het ministerie of bij Philips", zei De Hek in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat is daar verder over gecommuniceerd tussen Philips en het ministerie?"
Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat er helaas sprake is van vertraging bij de behandeling van het verzoek, vanwege de grote hoeveelheid verzoeken als gevolg van de coronacrisis. Ook zou het lang duren omdat alle documenten inhoudelijk beoordeeld moeten worden.
In Nederland zijn ruim 100.000 van deze apneu-apparaten geregistreerd. Philips laat weten inmiddels 56.000 nieuwe apparaten naar zorgverleners te hebben gestuurd, die ze vervolgens aan patiënten leveren. Wereldwijd gaat het om 5,5 miljoen apparaten, waarvan nu 3,8 miljoen vervangende apparaten zijn verzonden.
'Het spijt ons'
De Hek vertelt dat patiënten die nog geen nieuw apparaat hebben gekregen nog steeds het oude apparaat gebruiken. "Veel mensen kunnen echt niet zonder", zegt hij. "Gebruiken ze het niet, dan lopen ze het risico op hartfalen. Mensen zitten echt behoorlijk klem."
Philips zegt in een reactie dat het het bedrijf spijt dat de terugroepactie tot zo veel onzekerheid heeft geleid bij patiënten en dat het er alles aan doet om zo snel mogelijk een vervangend apparaat te leveren. "Die woorden van Philips zijn erg mooi, maar we willen eigenlijk wel daden", reageert De Hek.