Quinten Timber
NOS Voetbal

Feyenoord is PSV in de beker wel de baas, Eindhovenaren woedend van het veld

Het Legioen, de spreekwoordelijke 'twaalfde man' in De Kuip, heeft Feyenoord dan eindelijk langs PSV weten te schreeuwen in het eigen stadion. Nadat het eerder dit seizoen fout was gegaan in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (0-1) en de competitie (1-2), bleek in het achterstallige duel in de achtste finales van de KNVB-beker 'drie keer is scheepsrecht': 1-0.

De gasten kwamen in Rotterdam woedend van het veld. De Eindhovenaren voelden zich bestolen, omdat Noa Lang in de tweede helft geen penalty had gekregen, nadat hij tegen de grond was gewerkt.

Teller blijft op veertig

Voor PSV, dat in de eredivisie soeverein leidt met maar liefst tien punten voorsprong op titelhouder Feyenoord, was het de eerste nederlaag op nationaal niveau (competitie en beker) sinds exact een jaar. Sinds de 1-0 bij FC Emmen kwam het veertig wedstrijden achtereen met minstens een gelijkspel van het veld, een record dat PSV deelt met zichzelf (2000-2001) en Feyenoord (1978/1979)

De kwartfinales zijn overigens nog niet compleet. Donderdag krijgt stuntploeg Hercules, in december verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax, SC Cambuur op bezoek. Hun confrontatie kon vorige week niet doorgaan, omdat het veld in Utrecht door de winterse omstandigheden niet bespeelbaar bleek.

Loting kwartfinales KNVB-beker

6 februari (20.00 uur) NEC - ADO Den Haag
7 februari (18.45 uur) Hercules/SC Cambuur - Vitesse
7 februari (21.00 uur) Feyenoord - AZ
8 februari (20.00 uur) FC Groningen - Fortuna Sittard

PSV incasseerde afgelopen zondag in z'n achttiende competitiewedstrijd van het seizoen voor het eerst puntenverlies door bij FC Utrecht met 1-1 gelijk te spelen. Het in miserabele staat verkerende veld in de Galgenwaard werd - naast het ontbreken van vormgever Joey Veerman en de agressieve aanpak van de thuisploeg - als een van de oorzaken gezien voor het tegenvallende spel van de ongenaakbare koploper in de eredivisie.

Buitenkant paal

In De Kuip kregen de mannen van Peter Bosz, die op het middenveld opnieuw Veerman en de bij de Afrika Cup vertoevende Marokkaan Ismael Saibari miste, een biljartlaken voorgeschoteld.

Een coachende PSV-trainer Peter Bosz

Maar de eerste kans was toch binnen een halve minuut voor de, zoals verwacht mocht worden, furieus begonnen thuisploeg. 'Bekerdoelman' Joël Drommel pakte de schuiver van Santiago Gimenez. Justin Bijlow, de sluitpost aan de andere kant, leidde even later met een slechte balaanname een kans voor Johan Bakayoko in.

Na een dik kwartier had oud-Feyenoorder Guus Til de pech dat zijn kopbal - hij verlengde een voorzet van Hirving Lozano - de buitenkant van de paal toucheerde. Het illustreerde dat PSV zeker niet in zijn schulp kroop in De Kuip.

Timber breekt ban

Feyenoord was tegen het halfuur gevaarlijk met schoten van David Hancko (voor Drommel) en Igor Paixão (net over), waarna Quinten Timber even later de ban brak. Hij verraste vanaf de rand van het strafschopgebied Drommel met een harde schuiver vanuit de draai in de uiterste hoek: 1-0.

Quinten Timber scoort

Jordan Teze lanceerde kort voor rust Til met een leep balletje over Gernot Trauner en Hancko heen. Bijlow voorkwam de gelijkmaker, terwijl Gimenez scherpte miste toen de bal plots voor zijn voeten lag.

PSV, met na rust Mauro Junior en Patrick van Aanholt voor Malik Tillman en André Ramalho, ging op jacht naar de gelijkmaker en had die bijna te pakken toen Bakayoko na een doorgeschoten voorzet kon uithalen. Hij stuitte op Bijlow, die bij de rebound van Til hulp kreeg van Hancko.

Geen strafschop

Feyenoord, dat trachtte het tempo uit de wedstrijd te halen, was gewaarschuwd. Zeker toen Lozano werd vervangen door Noa Lang, de maker van de enige treffer in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en langzaam gebracht na zijn langdurige hamstringkwetsuur.

De invaller incasseerde al snel geel wegens te fel protesteren omdat hij dacht een strafschop te verdienen, toen Mats Wieffer hem al dan niet aantikte. Heel PSV schreeuwde om een strafschop. De VAR liet echter niet van zich horen en dus bleef een penalty voor PSV en een tweede gele kaart voor Wieffer hoe dan ook uit.

Noa Lang doet zijn beklag bij scheidsrechter Dennis Higler

Lang stond ook aan de basis van wat alsnog de 1-1 had moeten zijn. Afronder Til had echter buitenspel gestaan. Even daarvoor had Wieffer tot tweemaal toe verzuimd de 2-0 binnen te knikken. Drommel reageerde knap bij een inzet van Trauner.

Terwijl Feyenoord-coach Arne Slot zijn kruit nog altijd droog hield en alleen Javairô Dilrosun voor Nieuwkoop had gebracht, bracht Bosz zijn laatste verse krachten in het veld. De onzichtbaar gebleven spits Luuk de Jong, die ook deze keer niet als PSV'er had weten te scoren in De Kuip, en Bakayoko maakten plaats voor Ricardo Pepi en Yorbe Vertessen.

Die laatste aanvallende impuls bleef echter zonder resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl