Vitesse wint van AFC
NOS VoetbalAangepast

Vitesse wint nipt van amateurs AFC, bekerduel tussen Hercules en Cambuur afgelast

Vitesse heeft zich ten koste van AFC geplaatst voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. De huidige nummer zeventien van de eredivisie was in eigen huis met 1-0 te sterk voor de amateurs uit Amsterdam.

Nu AFC uit het bekertoernooi ligt, is er nog één amateurclub over die kans maakt op een plek bij de laatste acht. Het Utrechtse Hercules zou het donderdagavond opnemen tegen eerstedivisionist SC Cambuur, maar dat duel is vanwege een door sneeuwval onbespeelbaar veld afgelast.

Woensdagavond strandden Excelsior Maassluis en Quick Boys (na strafschoppen) tegen respectievelijk ADO Den Haag en AZ.

Langzaam op gang

Vitesse kwam langzaam op gang tegen het afwachtende AFC, dat zich in de beginfase vooral richtte op het voorkomen van kansen voor de thuisploeg. Dat lukte aardig. Pas in de 25ste minuut moest doelman Gijs van Zetten voor het eerst in actie komen. De 24-jarige goalie redde op een schuiver van Vitesse-linksback Michael Pinto.

Dat bleek het startschot voor een korte aanvalsgolf van Vitesse. Binnen twee minuten schoten de Arnhemmers drie keer op doel en dat resulteerde in de openingstreffer. AFC-keeper Van Zetten redde in de 37ste minuut eerst nog op een inzet van Million Manhoef, maar had vervolgens geen antwoord op een harde uithaal van Davy Pröpper.

Eerste doelpunt sinds blessure

Het was een bijzonder moment voor Pröpper, die daarmee zijn eerste doelpunt maakte sinds de kruisbandblessure die hem bijna een jaar lang aan de kant had gehouden. De 32-jarige routinier maakte anderhalve week geleden zijn rentree in een oefenwedstrijd en kwam vorige week een kwartier in actie tijdens het eredivisieduel met FC Utrecht.

Davy Pröpper viert zijn treffer tegen AFC

Vitesse was vlak na rust dicht bij een tweede treffer, na een fraaie steekpass van Manhoef. Daarmee bediende hij Gyan de Regt precies op maat, maar diens schot werd gekeerd door de uitblinkende Van Zetten.

Vervolgens was het AFC dat een goede mogelijkheid kreeg op de gelijkmaker, na een snel genomen vrije trap. De spelhervatting verraste de thuisploeg, maar AFC-invaller Wessel Been schoot onder druk van twee oplettende verdedigers hoog over. Ook de daaropvolgende hoekschop viel net niet de goede kant op voor de Amsterdamse club.

Afgekeurde goal

Vitesse kreeg in de loop van de tweede helft meermaals de kans om het duel definitief in het slot te gooien, maar het miste enkele goede mogelijkheden. Bovendien zag de ploeg van interim-coach Edward Sturing een doelpunt van invaller Toni Domgjoni afgekeurd worden wegens buitenspel.

Daardoor hield AFC tot diep in de blessuretijd hoop op een resultaat. In de slotfase eindigden schoten van Cody Claver en Matthijs Jesse net naast de goal. Ook een voorzet van Soufiane Hetli, die alleen nog maar in het doel getikt hoefde te worden, kwam net niet aan.

Winterse weersomstandigheden

Eerder op de avond ging er een streep tussen het KNVB-bekerduel tussen Hercules en SC Cambuur. Het veld op sportpark Zoudenbalch, het trainingscomplex van FC Utrecht waar Hercules naar is uitgeweken, bleek na een keuring niet bespeelbaar.

Veld Jong FC Utrecht

Volgens de KNVB kan de veiligheid van de spelers niet worden gewaarborgd vanwege de winterse weersomstandigheden van de afgelopen dagen en de invloed daarvan op het veld.

Het duel tussen de amateurclub uit de derde divisie en eerstedivisionist Cambuur stond voor vanavond (21.00 uur) op het programma. Wanneer de wedstrijd wordt ingehaald, is nog niet bekend. Volgens Hercules-coach René van der Kooij is komende dinsdag een reële optie.

Hercules bereikte de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi door Ajax met 3-2 te verslaan. Dat duel werd in het stadion van FC Utrecht afgewerkt, de Galgenwaard. Ditmaal mocht Hercules geen gebruik maken van het stadion, omdat FC Utrecht het veld wil sparen voor het eredivisietreffen met PSV van komende zondag.

  • NOS
    Zoudenbalch
  • NOS
    Zoudenbalch

"Dit is een hele bittere pil voor iedereen. Hier leef je zo enorm naartoe", reageerde Hercules-trainer Van der Kooij. "Maar ik moet eerlijk bekennen: we hadden geen ideale voorbereiding. Dinsdag konden we niet trainen, ook door de sneeuw."

Scheidsrechter Robin Hensgens: "Om twaalf uur 's middags heeft een collega het veld gekeurd, toen was het goed te doen. Om vijf uur was het ook goed te doen."

Twee uur later bleek het veld bij een nieuwe keuring door de gladheid toch niet toereikend. "Het is spekglad en keihard. We zijn er om de veiligheid van de spelers te waarborgen en dat kan simpelweg niet op dit veld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl