Vreugde bij trainer Rene van der Kooij na de sensationele winst op Ajax
NOS Voetbal

Stuntploeg Hercules wil graag op roze wolk blijven: 'Kan niet meer over straat'

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

René van der Kooij zit nog op een roze wolk, maar Mats Grotenbreg is er "nu onderhand wel afgeflikkerd". "Je komt ook niet zo makkelijk van die wolk af", zegt Hercules-trainer Van der Kooij over de euforische roes waarin de Utrechtse amateurclub sinds de bekerstunt half december tegen Ajax (3-2) verkeert.

Matchwinner Grotenbreg staat inmiddels dus wel weer met beide benen op de grond. "Dat moet ook wel", zegt hij. Vanavond wacht voor de Utrechtse amateurclub immers SC Cambuur in de achtste finales van de KNVB-beker.

Dat Van der Kooij - en met hem veel van de andere 1.700 Hercules-leden - nog een beetje zweeft, is ook niet zo gek. De media wisten de oefenmeester de afgelopen weken wel te vinden om hem te laten vertellen over de wonderbaarlijke gebeurtenissen in De Galgenwaard op een koude donderdagavond in december.

Pandemonium

Begrijpelijk. Zijn club komt met 2-0 voor door twee knappe goals van de studerende spits Tim Pieters, een stunt lijkt in de maak. Vervolgens knokt Ajax zich in de slotfase toch nog langszij, waarna na de 3-2 van invaller Grotenbreg in de blessuretijd alsnog een pandemonium losbarst, dat tot in de late uurtjes voortduurt. Derdedivisionist Hercules schrijft voetbalgeschiedenis.

"Ik kan niet meer over straat", zegt Van der Kooij en dat is niet eens als grap bedoeld. Hij schoof aan bij De Voetbalkantine bij ESPN, zat afgelopen zondag bij Studio Voetbal, maar ook buitenlandse media als de BBC wilden van hem alles weten over de bekersensatie. En ook deze week wordt hij weer "platgebeld".

Hercules-trainer: 'Drie keer winnen en we zetten eigen stadion neer'

Als inwoner van Maasland, onder de rook van Rotterdam, is Van der Kooij de afgelopen weken vaak aangeklampt. "Ik ben regelmatig op de foto gegaan als ik de kroeg inging, heb handtekeningen moeten uitdelen. Mensen herkennen me en in Rotterdam vinden ze het heerlijk dat wij Ajax hebben uitgeschakeld. Maar ook toen ik in Leeuwarden was om Cambuur te bekijken, spraken mensen me erop aan."

Van der Kooij geniet er met volle teugen van. "Ik vind het leuk om bij die tv-programma's aan te schuiven, ben ook helemaal niet zenuwachtig. Vergeet niet dat ik al veertien jaar bij Hercules zit, dat we daar heel hard aan de jeugdopleiding hebben gewerkt. Ik denk dat we tot de beste tien amateurclubs van Nederland horen. Als je dan van Ajax wint en de laatste zestien van het bekertoernooi haalt, is dat toch een soort kroon op het werk. Daar mag je trots op zijn."

'Onwerkelijk'

Grotenbreg is dat ook. De maker van de winnende goal, gebruikt het woord "onwerkelijk" als hij zich de laatste bizarre minuten in De Galgenwaard voor de geest haalt. "Ik kwam er vijf minuten voor tijd als extra mannetje in de verdediging bij om de 2-1 vast te houden. Nou, dat werkte dus helaas niet."

Na de 2-2 van Chuba Akpom in de 89ste minuut vestigt de 25-jarige verdediger zijn hoop op de verlenging. Maar zover komt het helemaal niet. Een vrije trap van Max Fichtinger, die Hercules in de 93ste minuut krijgt, belandt via het hoofd van Mitchell Zwart ineens voor zijn neus.

"Ik zie die bal uit dat kopduel mijn kant opkomen. Hij valt dood neer en ik zet mijn voet ertegenaan. Ik wist waar mijn ouders en opa op de tribune zaten, daar ben ik in alle euforie heen gerend en daarna ben ik hele stukken kwijt."

Mats Grotenbreg in extase na zijn winnende doelpunt tegen Ajax.

De dagen erna draait het vooral om Tim Pieters en diens studerende huisgenoten die bij de wedkantoren flink cashen door ingezet te hebben op winst van Hercules en goals van de spits. "Iedereen dook op hem", zegt Grotenbreg, die daarna alsnog de nodige media-aandacht krijgt. "Ik heb interviews gedaan voor de radio en met kranten. En een cameraploeg van ESPN heeft me een dag gevolgd."

Mooier dan die bewuste donderdagavond wordt het waarschijnlijk niet meer voor de verdediger, die op zijn achtste tot de jeugdopleiding van PSV toetrad en uiteindelijk één seizoen (2017/2018) bij TOP Oss in de eerste divisie heeft gevoetbald.

Inmiddels is Grotenbreg alweer vier jaar prof af en houdt hij zich als zelfstandig ondernemer bezig met het onderhoud van ventilatiesystemen. Voetballen bij Hercules is een leuke bijverdienste.

'Desnoods op krukken'

Maar toch, vanavond wacht SC Cambuur en je weet het maar nooit. Al zal Grotenbreg, die door een knieblessure geen aandeel had in het 2-2 gelijkspel tegen stadgenoot Kampong afgelopen zondag, weer op de bank beginnen. "Maar ik ben erbij en ik kan spelen, al moet ik desnoods op krukken het veld in."

Spelers en fans van Hercules vieren de bekerstunt.

Trainer Van der Kooij hoopt niet dat hij Grotenbreg als stormram moet inbrengen tegen de Friezen. "Want dat zou betekenen dat we achter staan", zegt hij. "Al is Mats wel zo'n speler met ervaring die een beetje gek is en die je mee naar voren kan sturen. Maar als ik hem tegen Cambuur gebruik, dan liever bij een voorsprong."

En dat acht de Hercules-trainer niet ondenkbaar. "Ajax heeft individueel veel betere spelers, maar is een veel minder team dan Cambuur. Die ploeg heeft misschien kwalitatief mindere spelers, al zijn die beter dan die van ons, maar het vormt een beter team dan Ajax. Het wordt niet makkelijk. Maar je weet het nooit, soms moet je een beetje geluk hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl