Zegereeks PSV ten einde door gelijkspel in Utrecht, geen nieuw eredivisierecord

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - PSV

Na zeventien gewonnen wedstrijden op een rij is de foutloze start van PSV in de eredivisie gestokt bij FC Utrecht. De Eindhovenaren gaven na rust een 0-1 voorsprong uit handen en moesten genoegen nemen met een punt (1-1).

De ploeg van trainer Peter Bosz verzuimde daarmee het record uit het seizoen 1987/1988 te breken. Net als dit seizoen won PSV destijds de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen. Ook 36 jaar geleden volgde in de achttiende speelronde een gelijkspel.

"Als je naar de hele reeks kijkt, is het nog steeds bijzonder, maar het is jammer dat het nu ten einde is", zei Bosz na afloop. "Het was duidelijk niet goed genoeg en FC Utrecht heeft het uitstekend gedaan."

PSV, met Yorbe Vertessen in de basis in plaats van de geblesseerde Joey Veerman, trof met Utrecht een pittige tegenstander. De ploeg van trainer Ron Jans, al negen duels ongeslagen, was duidelijk van plan de huid duur te verkopen en de recordjacht van PSV te dwarsbomen.

Utrecht probeerde de Eindhovenaren in de eerste minuten over het hele veld onder druk te zetten. Veel haalde dat niet uit, binnen zeven minuten stond het al 0-1 voor PSV.

Sergiño Dest leverde een voorzet op maat die binnen werd gekopt door Johan Bakayoko.

Irritaties

Na het vroege doelpunt werd de eerste helft minder aantrekkelijk met stevige overtredingen en irritaties. In die onrust rook de thuisploeg kansen.

Die kansen voor Utrecht kwamen er ook, met name via de zeer actieve Sam Lammers. De aanvaller sloot deze winter aan bij Utrecht en kwam in het slot van de eerste helft tweemaal dicht bij een doelpunt tegen de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en debuteerde in het profvoetbal.

PSV-doelman Walter Benitez stond een gelijkmaker van Lammers in de weg. De keeper moest ook optreden bij een mislukte voorzet van Souffian El Karouani. Een afzwaaier van de linksback ging via de vingertoppen van Benitez maar net voor het doel langs.

Boussaid maakt 1-1

Ook na rust moest Benitez de voorsprong van PSV overeind houden. Utrecht drong aan en kreeg de betere kansen, PSV was de grip op de wedstrijd kwijt. Na een kopbal op de lat van Hidde ter Avest werd het met 53 minuten op de klok gelijk in de Galgenwaard.

Othman Boussaid schoot een lage voorzet van Lammers met overtuiging binnen en zorgde met de 1-1 voor ontlading en vertrouwen.

FC Utrecht viert de 1-1

PSV moest, maar kreeg de meest scorende aanval van de eredivisie niet zomaar aan de praat. Hirving Lozano en Noa Lang werden van de bank gehaald. Lozano (onderkant lat) kwam nog het dichtst bij een tweede Eindhovense treffer.

Maar ook Utrecht kreeg kansen. Een zachte kopbal van Lammers werd net voor de lijn weggehaald en Boussaid schoot eerst wild over en later strak langs de verre kruising. Met Ricardo Pepi en Mauro Junior bracht Bosz zijn laatste hoop in het veld, maar het haalde niets meer uit.