Hoyte van Hoytema
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op Oscar

  • Lambert Teuwissen

    redacteur Online

  • Lambert Teuwissen

    redacteur Online

De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema is genomineerd voor een Oscar voor Oppenheimer. Het is een van de dertien nominaties voor de film. Van Hoytema laat in een korte reactie weten dat hij blij is dat zijn inspanningen "niet onopgemerkt zijn gebleven bij de Academy". Hij zegt dat hij het heugelijke nieuws gaat vieren met zijn "geliefde" crew op de set. "We zijn gewoon weer aan het werk."

Het is de tweede Oscarnominatie voor Van Hoytema, die in 2018 ook al kans maakte met zijn camerawerk in Dunkirk, eveneens een film van Christopher Nolan. De laatste Nederlander die een Oscar won, was animator Erik-Jan de Boer die in 2013 de prijs voor beste visuele effecten ontving voor zijn bijdrage aan de film Life of Pi.

Regisseur Nolan maakt zelf ook kans op de belangrijkste filmprijs. Zijn biopic over Robert Oppenheimer, ook wel de vader van de atoombom genoemd, maakt verder nog kans op de prijs voor bijvoorbeeld Beste Film en Beste Script. Ook werden acteurs Cillian Murphy, Robert Downey Jr. en Emily Blunt genomineerd in de categorieën Beste Acteur, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol.

Alle nominaties zijn hier terug te vinden

Barbie stelt teleur

De film die naast Oppenheimer het filmjaar domineerde, Barbie, komt er bij de nominaties een stuk bekaaider vanaf. De film kreeg acht nominaties, maar Margot Robbie zat daar niet tussen voor haar titelrol. Wel maakt haar Ken Ryan Gosling kans op de prijs voor Beste Bijrol en is America Ferrera genomineerd voor haar bijrol.

Barbie maakt ook kans op de prijs voor Beste Film en en Beste Originele Script, maar regisseur Greta Gerwig greep net als hoofdrolspeler Robbie naast een nominatie. De film is bovendien in één categorie zijn eigen concurrent: voor beste filmsong werden zowel I'm Just Ken als What was I Made For? uit de film genomineerd. Dat laatste nummer kan een tweede Oscar betekenen voor Billie Eilish.

Het fenomeen Barbenheimer lokte afgelopen zomer massaal filmfans naar de bioscoop. De speelse competitie zorgde ervoor dat beide films enorme kassuccessen werden, waarbij de speelgoedpop de wetenschapper wereldwijd versloeg met een opbrengst van 1,4 miljard tegen 950 miloen dollar.

Bij de filmprijzen doet Oppenheimer het echter beter. Die film won bijvoorbeeld vijf Golden Globes, terwijl Barbie het met slechts twee moest doen.

Gouden Palmwinnaar

Met acht nominaties deed Barbie het maar net iets beter dan bijvoorbeeld Maestro over componist Leonard Bernstein, die in zeven categorieën meedingt, onder meer voor Beste Film en voor de hoofdrollen van Bradley Cooper en Carey Mulligan. Wat betreft het aantal nominaties moest de film Killers of the Flower Moon en Poor Things voor laten gaan. Die dingen mee in respectievelijk tien en elf categorieën.

De regisseurs van die films, Martin Scorsese en Yorgos Lanthimos, gaan voor Beste Regie de strijd aan met Christopher Nolan, samen met Jonathan Glazer van The Zone of Interest en de Franse Justine Triet voor Anatomie d'une chute.

Die laatste, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, werd voor vijf Oscars genomineerd, waaronder een voor Sandra Hüller als beste actrice. Die neemt het als actrice naast Mulligan op tegen Emma Stone uit Poor Things, Annet Bening uit Nyad en Lily Gladstone uit Killers of the Flower Moon.

Jodie Foster en Robert De Niro

Cillian Murphy uit Oppenheimer heeft in de acteurscategorie concurrentie van Cooper uit Maestro, Jeffrey Wright voor American Fiction, Colman Domingo als burgerrechtenactivist in Rustin en Paul Giamatti voor The Holdovers. Da'Vine Joy Randolph uit die laatste film wordt gezien als grote kanshebber voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Onder anderen Jodie Foster (Nyad) en Danielle Brooks (The Color Purple) dingen mee naar die prijs.

Naast Ryan Gosling en Robert Downey Jr. zijn Robert De Niro, Sterling K. Brown en Mark Ruffalo voor mannelijke bijrolacteur genomineerd.

De Oscars worden uitgereikt op 10 maart.

De 10 nominaties voor Beste Film

American fiction Anatomie d'une chute
Barbie The Holdovers
Killers of the Flower Moon Maestro
Oppenheimer Past Lives
Poor Things The Zone of Interest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl