De cast en crew van EEAAO
NOS Nieuws

Everything Everywhere All at Once maakt belofte waar met historische Oscarsoverwinning

Everything Everywhere All at Once heeft zijn favorietenrol bij de Oscars waargemaakt. De film vol wiebeloogjes, buttplugs en een allesverwoestende bagel haalde met zijn levenslessen over wasgoed en belastingen zeven prijzen binnen, waaronder Beste Film, Regie, Actrice en Mannelijke en Vrouwelijke Bijrol.

Michelle Yeoh schreef geschiedenis door als eerste Aziatische vrouw het beeldje te winnen. "Aan alle kleine jongens en meisjes die thuis kijken en er uitzien zoals ik, dit is een baken van hoop. Het bewijs dat als je groots droomt, je dromen kunnen uitkomen", zei de in Maleisië geboren actrice.

"En dames, laat niemand je ooit vertellen dat je je beste tijd hebt gehad", voegde de 60-jarige actrice eraan toe.

 • AFP
  Michelle Yeoh wint haar Oscar
 • AFP
  De Daniels

Regisseur Daniel Scheinert, die won met zijn collega Daniel Kwan, droeg zijn regieprijs voor de absurde actie-drama-comedy op aan alle moeders wereldwijd en de zijne in het bijzonder. "Pap en mam, bedankt dat jullie mijn creativiteit niet beperkten toen ik verontrustende horrors en perverse comedy's maakte of in vrouwenkleren liep."

Ook Kwan sprak in zijn dankwoord over zijn ouders. "We zijn allemaal het product van onze context. Voor mij waren dat mijn immigrantenouders. Mijn vader die dol was op films omdat hij moest ontsnappen aan deze werkelijkheid. En mijn creatieve moeder, die wilde dansen, acteren en zingen en zich die luxe niet kon veroorloven, maar het wel aan mij doorgaf."

EEAAO. over een ploetermoeder die door verschillende werkelijkheden reist om haar gezin te redden, zette al snel de toon met een vroege Oscar voor Jamie Lee Curtis. Zij verzilverde daarmee haar eerste nominatie in een carrière van 45 jaar. "Shut up", sloeg ze verschrikt uit toen haar naam werd genoemd. Eenmaal op het podium haalde ze eerst diep adem om van het moment te genieten.

Ze dankte haar cast, crew en de vele fans die haar volgden van screamqueen in Halloween tot levensgevaarlijke belastinginspecteur in EAAO. "Wij hebben een Oscar gewonnen! Samen!" Ook stond ze kort stil bij het feit dat ze hiermee bereikte wat haar ouders nooit lukte: Tony Curtis en Janet Leigh grepen beiden naast hun nominaties.

Michelle Yeoh won als eerste Aziatische vrouw ooit een Oscar. Bekijk hier haar speech:

Everything Everywhere All at once en Navalny in de prijzen bij de Oscar-uitreikingen

Het meest emotioneel van de avond waren twee mannen die naast het succes van Hollywood ook diepe dalen hebben gekend, Ke Huy Quan en Brendan Fraser. Ke haalde met weggeslikte tranen aan hoe zijn leven was verlopen: als Vietnamees bootvluchteling naar een opvangkamp, kindster in Indiana Jones en The Goonies en daarna jarenlang werkloos omdat goede rollen voor Aziatische acteurs zeldzaam zijn.

"Toch ben ik hier beland, op het grootste podium in Hollywood. Ze zeggen dat dit soort verhalen alleen in films gebeuren", zei hij met een brok in de keel over zijn Amerikaanse Droom. "Hou vast aan je dromen. Ik had de mijne bijna opgegeven, maar houd je dromen levend. Dank dat jullie me hebben terugontvangen."

Ook Beste Acteur Brendan Fraser verwees naar zijn comeback met The Whale. "Ik ben dertig jaar geleden begonnen in Hollywood. Het was misschien niet altijd makkelijk, maar welke mogelijkheden ik allemaal kreeg had ik pas door toen ze wegvielen. Dank voor deze erkenning." Hij hield het beeldje bibberend in zijn handen bij zijn dankwoord.

 • AFP
  Acteur Brendan Fraser met de Oscar in zijn hand
 • AFP
  Ke na zijn winst
 • AFP
  Regisseur Berger feliciteert Felix Kammerer

Andere films met veel nominaties kwamen er kariger vanaf. Elvis en Top Gun: Maverick moesten zich beide troosten met maar één prijs, The Fabelmans zag zeven kansen verdampen en de cast van The Banshees of Inisherin moest genoegen nemen met een reünie met de ezel Jenny uit hun film.

Veel beter deed het Duitse oorlogsdrama Im Westen Nichts Neues het. Het haalde zoals verwacht de prijs voor Beste Internationale Film binnen, maar schreef van negen nominaties ook Decor, Camera en Muziek op zijn naam. Regisseur Edward Berger dankte zijn hoofdrolspeler Felix Kammerer, die achter hem op het podium stond te stralen. "Het was je eerste film en je hebt ons op je schouders gedragen alsof het niets was."

Im Westen Nichts Neues staat op gelijke hoogte met recordhouders Fanny and Alexander; Crouching Tiger, Hidden Dragon; en Parasite, die als niet-Engelstalige films ook vier awards in de wacht sleepten.

Poetin-criticus

Of de actualiteit van de oorlog in Oekraïne de pacifistische boodschap van de film heeft geholpen, blijft gokken. Wel was er in de categorie Beste Documentaire een duidelijk verband: winnaar hier was Navalny, over de nasleep van de vergiftiging van de Poetin-criticus.

Regisseur Daniel Roher haalde de woorden van de oppositiepoliticus aan dat die "nog altijd eenzaam opgesloten zit voor wat hij noemt "de onrechtmatige agressieoorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne".

Navalny's vrouw Joelia mocht ook nog spreken bij de uitreiking. "Mijn man zit gevangen omdat hij de waarheid vertelt. Mijn man zit gevangen omdat hij democratie verdedigt. Aleksej, ik droom van de dag dat je vrij bent. En ons land ook. Hou vol."

And the Oscar goes to...

Categorie Winnaar
Film Everything Everywhere All at Once
Regie De Daniels - EEAAO
Mannelijke hoofdrol Brendan Fraser - The Whale
Vrouwelijke hoofdrol Michelle Yeoh - EEAAO
Mannelijke bijrol Ke Huy Quan - EEAAO
Vrouwelijke bijrol Jamie Lee Curtis - EEAAO
Internationale film Im Westen Nichts Neues
Scenario EEAAO
Bewerkt scenario Women Talking
Animatiefilm Guillermo del Toro's Pinocchio
Camerawerk Im Westen Nichts Neues
Montage EEAAO
Visuele effecten Avatar: The Way of the Water
Decorontwerp Im Westen Nichts Neues
Make-up en haarstyling The Whale
Kostuumontwerp Black Panther: Wakanda Forever
Geluid Top Gun: Maverick
Soundtrack RRR - Naatu Naatu
Filmmuziek Im Westen Nichts Neues
Korte film An Irish Goodbye
Korte animatiefilm The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Documentaire Navalny
Korte documentaire The Elephant Whisperers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl