Windturbines voor de kust van New Brighton, in het noordwesten van Engeland. In deze regio ging de storm flink tekeer
NOS NieuwsAangepast

Nasleep storm Isha: vertragingen op Schiphol, laagste gasprijs in maanden

Schiphol rekent de rest van de dag op vertragingen in de nasleep van storm Isha. Een woordvoerder van de luchthaven spreekt van een domino-effect. "Omdat vluchten vanochtend vertraagd aankwamen, vertrekken ze nu ook weer met een vertraging."

Volgens Schiphol leidde de harde wind er eerder vandaag toe dat piloten meer tijd nodig hadden voor hun landing. Daardoor konden er minder vluchten per uur vertrekken, wat nu doorwerkt op de rest van het vluchtschema. Gisteren werden er uit voorzorg al 130 vluchten geannuleerd. Schiphol hoopt dat de vertragingen in de loop van de dag afnemen.

In Nederland gold voor sommige regio's tot 08.30 uur code oranje voor zware windstoten. Er werden windstoten tot 110 kilometer per uur gemeten. Er werden uiteindelijk minder meldingen gemaakt van schade dan verwacht.

Verlaagde gasprijs

Storm Isha droeg wel bij aan een verlaagde gasprijs. Doordat de storm de productie van windenergie flink aanjoeg, bereikte de Europese gasprijs het laagste niveau van de afgelopen zes maanden. Door de verhoogde windenergie hoeven gascentrales minder elektriciteit op te wekken. Daarnaast bracht de storm ongebruikelijke warmte voor deze periode van het jaar met zich mee, waardoor er minder vraag naar gas is.

Volgens gegevens van persbureau Bloomberg steeg de windenergieproductie van de Scandinavische landen naar een nieuw recordniveau dankzij de storm.

In het Verenigd Koninkrijk veroorzaakte storm Isha meer overlast dan in Nederland. In Schotland verongelukte gisteravond een 84-jarige man toen hij met zijn auto tegen een omgewaaide boom aanreed.

In de buurt van het Noord-Ierse Londonderry stierf een man in zijn auto toen daar een boom op viel. In Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, raakte iemand gewond door weggewaaide brokstukken. Het is niet bekend hoe zij eraan toe is. Op het hoogtepunt van de storm zaten in Noord-Ierland 53.000 mensen zonder stroom.

In de Ierse kustgebieden ging het flink tekeer:

Flinke windstoten in kustgebied Ierland door storm Isha

In Ierland kregen 235.000 woningen en bedrijven met stroomuitval te maken. In Galway, een stad in het westen van Ierland, waaide een top van een klokkentoren af.

Naar verwachting komt morgen alweer een nieuwe storm aan in het VK: Jocelyn. Volgens Sky News zal Jocelyn vooral in Ierland huishouden en in mindere mate in Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl