Het water slaat over de pier bij IJmuiden (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Storm Isha: vannacht code oranje in noordwesten, nu al overlast in buitenland

Vanavond, vannacht en morgenochtend worden aan de kust zware windstoten verwacht. Voor Noord-Holland en het Waddengebied geeft het KNMI komende nacht code oranje af. In de rest van Nederland is de wind minder extreem en geldt code geel.

Lokaal wordt gevreesd voor schade en gevaarlijke situaties door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. In Noord-Holland en op de Waddeneilanden zijn windstoten mogelijk oplopend tot 110 kilometer per uur. Op het hoogtepunt wordt aan de noordwestkust windkracht 9 verwacht. Als die windkracht minimaal een uur lang aanhoudt, is storm Isha een feit.

Vluchten geannuleerd

Code oranje geldt maandag tussen 02.00 uur en 08.00 en alleen in Noord-Holland en het Waddengebied. Rijkswaterstaat zegt dat weggebruikers 's nachts en tijdens een deel van de ochtendspits goed moeten opletten. Landinwaarts worden windstoten verwacht tot 90 kilometer per uur. In de loop van de ochtend is het stormachtige weer snel voorbij, meldt het KNMI.

KLM annuleert vannacht en morgenochtend 65 retourvluchten. Vanwege het voorspelde weer zijn er minder banen op Schiphol beschikbaar, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Het gaat om vluchten met bestemmingen binnen Europa.

De NS neemt vooralsnog geen maatregelen, meldt de regionale omroep NH. Ook de veerdienst tussen Den Helder en Texel verwacht dat de storm geen invloed zal hebben op de dienstregeling.

De ferry tussen IJmuiden en Newcastle heeft wel vertraging en komt zo'n twee uur later aan in de Britse stad. "Als het slecht weer is vaart het schip langs de Engelse kust naar boven, in dit geval ook", zegt de directeur van de veerdienst tegen NH.

Code rood in Ierland

Ook het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en België hebben te maken met storm. Voor het westen van Ierland en Noord-Ierland geldt voor vanavond code rood.

Aan het begin van de avond waren hier al meerdere bomen omgewaaid. Bij meer dan 170.000 aansluitingen kan geen stroom meer worden geleverd. Verwacht wordt dat de stroomvoorziening pas morgenochtend kan worden hersteld.

Een klokkentoren waaide van een gebouw af in de Ierse stad Galway

Voor Schotland, Wales en een deel van Engeland geldt code oranje. Weerdiensten daar waarschuwen voor stroomuitval, hoge golven aan de kust en gevaarlijke situaties op de wegen, schrijft Sky News. Op het vliegveld van Dublin zijn meer dan honderd vluchten geannuleerd.

Op de landingsbaan van Heathrow in Londen hadden sommige vliegtuigen moeite met landen:

Vliegtuigen in Londen hebben moeite met landen door storm Isha

Uit voorzorg zijn alle treinen in Schotland sinds 19.00 uur vanavond (Nederlandse tijd) geschrapt. Ook morgenochtend zullen daar geen treinen rijden. De Schotse spoorbeheerder noemt de omstandigheden "erbarmelijk".

Delen van trajecten zijn ondergelopen door de regen. Bij Glasgow botste een trein op een boom. Niemand raakte gewond.

Ook op zee zijn er problemen. De veerdiensten over het Kanaal tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn vertraagd. Reizigers wordt gevraagd rekening te houden met lange wachttijden en vertragingen, die bij rederij DFDS rond 22.00 uur vanavond al waren opgelopen tot twee uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl