Stormschade in Belfast
NOS NieuwsAangepast

Storm Isha richt schade aan in buitenland, code oranje voor Nederlandse kust

Storm Isha heeft op de Britse eilanden al veel overlast veroorzaakt. Tienduizenden zitten zonder stroom, vluchten zijn geannuleerd en afbrekende takken en rondvliegend puin richtten schade aan. De storm bereikte in de loop van de nacht ook ons land.

In Ierland kwamen door de storm 170.000 aansluitingen zonder stroom te zitten, vooral in het noordwestelijk kustgebied. De stroomvoorziening aan huizen, bedrijven en boerderijen zal waarschijnlijk pas na deze nacht kunnen worden hersteld. In Noord-Ierland zitten nog eens 45.000 huishoudens zonder stroom.

Inwoners worden opgeroepen binnen te blijven omdat rondvliegend materiaal gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Zo waaide in de stad Galway de top van een klokkentoren af. Voor zover bekend raakte niemand daarbij gewond.

In Belfast raakte wel iemand gewond door weggewaaide brokstukken, het is niet bekend hoe zij eraan toe is.

Een klokkentoren waaide van een gebouw af in de Ierse stad Galway

Voor heel Ierland gold een deel van de nacht code oranje wegens de harde wind, in het graafschap Donegal was zelfs enkele uren code rood afgekondigd. Dat geldt tussen 01.00 en 05.00 uur plaatselijke tijd ook voor het noordoosten van Schotland. Voor de rest van het Verenigd Koninkrijk geldt code oranje tot de vroege morgen, alleen rond Londen en het zuidoosten van het land is alleen code geel van kracht.

Op verschillende plekken aan de kust waarschuwen de weerdiensten ervoor dat er zelfs tornado's kunnen ontstaan door de harde wind.

De Ierse kustwacht waarschuwde dat het op zee flink spookt:

Flinke windstoten in kustgebied Ierland door storm Isha

In beide landen zijn vanwege de storm tientallen vluchten geannuleerd. Duizenden passagiers strandden daardoor in de vertrekhallen.

Vliegtuigen die al onderweg waren hadden soms moeite met landen. Een British Airwaysvlucht uit Amsterdam probeerde afgelopen middag tot twee keer toe tevergeefs te landen op Heathrow voordat er werd besloten uit te wijken naar Stansted. Een TUI-vlucht vanuit Egypte naar Glasgow moest vanwege de storm uitwijken naar Manchester.

Voor veel vliegtuigen was het een wiebelige landing in Londen:

Vliegtuigen in Londen hebben moeite met landen door storm Isha

Ook het openbaar vervoer raakte ontregeld door Isha. In Schotland legde de National Rail gistermiddag al alle verbindingen uit voorzorg stil en ook tijdens de ochtendspits zullen er geen treinen rijden.

In de buurt van Glasgow veroorzaakte een boom die op de bovenleiding terechtgekomen was een klein brandje. Hoewel dat snel kon worden geblust kan de schade pas worden hersteld als de wind is gaan liggen. In de buurt van Canterbury blokkeerde een weggewaaid tuinhuisje een spoorlijn.

Ook de ferry tussen IJmuiden en Newcastle liep door de wind vertraging op: doordat het schip bij slecht weer langs de Engelse kust naar boven vaart, is er zo'n twee uur vertraging.

In Nederland geldt vanwege Isha sinds 02.00 uur code oranje in Noord-Holland en het Waddengebied. Daar zijn windstoten mogelijk oplopend tot 110 kilometer per uur. In de loop van de nacht werd op verschillende plekken aan de kust en op de Wadden windkracht 9 gemeten.

Voor de rest van het land wordt met code geel gewaarschuwd voor de harde wind. Naar verwachting zal de storm in de loop van de ochtend al zover zijn afgenomen dat alle waarschuwingen kunnen worden ingetrokken.

Rijkswaterstaat zegt dat weggebruikers op het hoogtepunt van de storm goed moeten opletten, met name transportverkeer als busjes en voertuigen met lege aanhangers. Landinwaarts worden windstoten verwacht tot 90 kilometer per uur.

De KLM heeft 65 retourvluchten geannuleerd, omdat er vanwege de storm minder banen op Schiphol beschikbaar zijn. De NS neemt vooralsnog geen maatregelen.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag trekt de wind weer aan en kunnen er in het kustgebied opnieuw zware windstoten voorkomen. Hoewel het dus opnieuw onstuimig wordt. verwachten meteorologen niet een nieuwe storm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl