NOS SchaatsenAangepast

Roest slaat aanval Ghiotto af en pakt EK-goud op vijf kilometer na mooi duel

Roest slaat aanval Ghiotto af en pakt EK-goud op vijf kilometer na mooi duel

Patrick Roest heeft bij de EK afstanden in Heerenveen het goud veroverd op de vijf kilometer.

De regerend wereldkampioen was de Italiaan Davide Ghiotto in een direct duel de baas en hield ook de Noor Sander Eitrem achter zich. Chris Huizinga eindigde als vierde, net naast het podium.

Roest was dit seizoen nog ongeslagen op de 5.000 meter, maar op de 10.000 meter werd hij in de wereldbeker én bij de laatste WK afstanden verslagen door Ghiotto. Het duel tussen de Nederlander en de Italiaan was er dus een om naar uit te kijken.

Ghiotto kiest de aanval

Ook Ghiotto had er zin in. De Italiaan ging sneller van start en met machtige klappen reed hij langzaam weg bij zijn rivaal. Roest, die de EK afstanden vooraf "een tussendoortje" noemde, kon echter vertrouwen op zijn sterke slot.

Roest geniet van race tegen Ghiotto in vol Thialf: 'Was hele mooie rit'

Met nog vier ronden te gaan dichtte Roest het gat, waarna de wereldkampioen het enthousiaste Nederlandse publiek trakteerde op een eindsprint en de derde tijd ooit in Thialf: met 6.05,93 was hij 2,34 seconde sneller dan Ghiotto, die na 6.08,27 over de streep kwam.

"Dit was een hele mooie rit. Echt racen op een vijf kilometer, samen met Ghiotto. En dat in een vol Thialf. Dat is echt genieten", reageerde Roest. "Ghiotto gaat er altijd hard in. Dan moet je de laatste drie rondjes gas geven om hem te slopen. Dat is gelukt. Dankzij Thialf, want dat was echt prachtig."

Voor Roest was het zijn derde Europese titel op de 5.000 meter op rij: in 2020 en 2022 was hij ook al de beste op zijn favoriete afstand.

Sterke rit Huizinga

Chris Huizinga zette de concurrentie in de derde rit op scherp. De 26-jarige schaatser, die dit seizoen bezig is aan een opmars, verbeterde zijn persoonlijk record tot 6.13,59. Dat deed hij in een bijzonder vlakke rit, waarbij hij als enige zijn handen de hele tijd op zijn rug hield - ook in de bochten.

Chris Huizinga rijdt de 5.000 meter met zijn handen op zijn rug

Eitrem dook in de eerste rit na de dweilpauze wel meteen onder de tijd van Huizinga.

De lange Noor, gisteren motor van de achtervolgingsploeg die het wereldrecord uit de boeken reed, ging snel van start. Even leek hij het baanrecord van Roest zelfs te kunnen gaan aanvallen, maar daarvoor gaf hij in de tweede helft van zijn race te veel toe. Met 6.09,28 bleef hij uiteindelijk net boven zijn persoonlijk record.

Marcel Bosker kwam ruim na Eitrem over de streep en klokte 6.18,75, uiteindelijk goed voor de achtste tijd.

Brons op teamsprint

Op de teamsprint moesten de Nederlandse mannen eerder op de dag genoegen nemen met het brons. Stefan Westenbroek, Jenning de Boo en Wesly Dijs waren 2,3 seconde langzamer dan Polen, dat het goud pakte met een baanrecord.

Het zilver ging naar Noorwegen, dat een halve seconde toegaf op het Poolse trio.

Teamsprinters moeten genoegen nemen met brons, EK-titel voor Polen

Westenbroek, De Boo en Dijs reden nog nooit een teamsprint in wedstrijdverband, maar ze rijden wel alle drie bij Team Reggeborgh. Samen in een treintje schaatsen zijn ze dus wel gewend.

Vanochtend oefenden ze op het onderdeel én op de handaflossing, waarbij het de bedoeling is dat ze elkaar met de hand een 'zwieper' geven. Die techniek werd dit seizoen bij de wereldbekerwedstrijden succesvol geïntroduceerd.

Bekijk de reactie van de teamsprinters:

Teamsprinters na brons bij EK: 'Ging niet zoals gehoopt, geen perfecte rit'

Westenbroek nam in Thialf de opening voor zijn rekening. Dijs, die het beste uit de voeten kan op de 1.500 meter, was bij de start sneller weg dan De Boo en botste bijna op zijn ploeggenoot. Vervolgens moest hij een gat dichten, waardoor de handaflossing ook niet lukte. Uiteindelijk finishte Dijs in 1.20,61.

Bij de Polen lukte de handaflossing wel, waarna Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek het baanrecord van Rusland uit de boeken reden: 1.18,31.

Ook Noorwegen, met Kristensen, Magnussen en Lorentzen, was - mede dankzij een succesvolle 'zwieper' - sneller dan Nederland en miste het goud op een halve seconde: 1.18,81.

'Geen perfecte rit'

"Het ging niet zoals gehoopt. We hebben vanochtend goed getraind samen, ik was ervan overtuigd dat het goed zou gaan. Maar het was geen perfecte rit", analyseerde Westenbroek.

Nederland werd door de nederlaag ook onttroond als Europees kampioen. Bij de laatste EK afstanden, twee jaar geleden in Thialf, veroverden Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen Snel de titel.

EK afstanden zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl