EK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

Nederlands podium op 1.500 meter • Roest is iedereen de baas op 5.000 meter

In Heerenveen strijdt de Europese schaatstop tot en met zondag om Europese titels per afstand.

Dit gebeurde er vandaag:

Ook te volgen op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Het publiek verlaat Thialf, dus wij sluiten het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug voor de derde en laatste dag van de EK afstanden.

Er wacht ons een druk programma. Om 14.15 uur starten we met de ploegenachtervolging (v). Vervolgens staan de 1.500 meter (m), de 1.000 meter (v) en de 500 meter (m) op het schema en we sluiten af met de massastart (v+m).

EK afstanden zondag

Dit was dag 2 van de EK afstanden in 58 seconden

Compleet Nederlands podium en superieure Roest en Kok: dit was dag 2 van de EK

Een afstand gemist? Bekijk hier de samenvattingen:

Teamsprinters moeten genoegen nemen met brons, EK-titel en record voor Polen
Superieure Kok snelt naar EK-goud in duel met Leerdam, die zilver verovert
Roest slaat aanval Ghiotto af en pakt EK-goud op vijf kilometer na mooi duel
Rijpma-De Jong snelt naar EK-goud in Thialf, ook Groenewoud en Beune op podium

Rijpma-De Jong had zege 'wel even nodig'

Antoinette Rijpma-De Jong is vooral opgelucht na haar zege op de 1.500 meter. "Deze had ik wel even nodig", zegt ze. "Dit is mijn eerste goede overwinning van het seizoen en die voelt goed."

Rijpma-De Jong, die haar Europese titel wist te prolongeren op de middellange afstand, vertelt dat ze dit seizoen fysiek "wel goed in elkaar" maar dat het technisch niet lukte. "Nu komt het er precies op het goede moment uit."

Rijpma-De Jong rijdt beste race op juiste moment: 'Deze had ik even nodig'

Bekijk hier de complete uitslag van de 1.500 meter (v)

1.500 meter (v) | Compleet Nederlands podium

De Nederlandse vrouwen heersen op de 1.500 meter bij de EK afstanden. Rijpma-De Jong is de snelste van de drie, Groenewoud pakt het zilver, Beune eindigt op de derde plaats.

Antoinette Rijpma-De Jong

Rit 9, 1.500 meter (v) | Rijpma-De Jong verslaat Beune en Groenewoud

De opening in het Nederlandse onderonsje is voor Rijpma-De Jong, maar Groenewoud blijft dicht in de buurt van de regerend Europees kampioene. Ze doen niet veel voor elkaar onder. In de laatste ronde kan Rijpma-De Jong zich terugvechten naar Groenewoud en dat lukt. In de laatste binnenbocht komt ze onderdoor.

Ze klokt 1.53,48. De 1.53,66 van Groenewoud is de tweede tijd. Beune staat met haar 1.55,02 op de derde plaats. Een compleet Nederlands podium lonkt dus, want het is niet de verwachting dat er in de slotrit, met Kaitlyn McGregor en Isabelle van Elst, nog iets gaat veranderen aan de top drie van de 1.500 meter .

Rit 8, 1.500 meter (v) | Beune sneller dan Lollobrigida

Joy Beune heeft met nog twee ritten te gaan de snelste tijd in handen: 1.55,02. Nu is het de beurt aan Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-De Jong.

Rit 8, 1.500 meter (v) | Nog drie ritten te gaan

Dan is het nu tijd voor de ontknoping van de 1.500 meter. Er zijn nog drie ritten te gaan en Nederlands kampioen Joy Beune, Marijke Groenewoud, die gisteren de Europese titel pakte op de 3.000 meter, en regerend Europees kampioen Antoinette Rijpma-De Jong moeten nog in actie komen.

De snelste tijd tot nu toe is van Francesca Lollobrigida. Zij noteerde 1.55,54. Haar zoontje heeft de rit overigens gemist. De zeven maanden oude Tommaso was even weggedommeld op de tribune van Thialf.

Bekijk hier de complete uitslag van de 5.000 meter (m)

Roest geniet van race tegen Ghiotto

"Dit was een hele mooie rit", glundert Patrick Roest na zijn rit op de 5.000 meter, waarin hij tegen Davide Ghiotto reed. "Dit was echt race op een vijf kilometer met Ghiotto in een vol Thialf. Dat is echt genieten. Je wil het publiek wat moois laten zien."

Bekijk hier zijn hele reactie:

Roest geniet van race tegen Ghiotto in vol Thialf: 'Was hele mooie rit'

Nog één afstand te gaan op dag twee van de EK afstanden

En dat is de 1.500 meter voor vrouwen. Dit zijn de belangrijkste ritten:

Startlijst 1.500 meter (v)

Rit 7 Francesca Lollobrigida (Ita) Veronica Luciani (Ita)
Rit 8 Joy Beune (Ned) Sandrine Tas (Bel)
Rit 9 Marijke Groenewoud (Ned) Antoinette Rijpma-De Jong (Ned)

Bekijk hier de laatste twee rondjes van de winnende race van Roest

Roest slaat aanval Ghiotto af en pakt EK-goud op vijf kilometer na mooi duel

5.000 meter (m) | ROEST EUROPEES KAMPIOEN

Patrick Roest behoudt zijn ongeslagen status op de 5.000 meter dit seizoen en pakt ook de Europese titel. In de rit tegen Ghiotto wist hij een aanval van de Italiaan af te slaan en zette hij met 6.05,93 de winnende tijd neer.

Het zilver gaat naar Ghiotto, het brons is voor de Noor Sander Eitrem. Chris Huizinga eindigt met 6.13,59 op de vierde plaats. Marcel Bosker wordt met 6.18,75 achtste.

Rit 7, 5.000 meter (m) | Roest verslaat Ghiotto en Eitrem

Patrick Roest wachtte lang met zijn versnelling, maar uiteindelijk haalt hij Davide Ghiotto toch in en vervolgens slaat hij ook razendsnel een flink gat.

Zijn tijd is 6.05,93. Daarmee is hij ook sneller dan Sander Eitrem. Het moet wel heel gek lopen wil deze tijd niet genoeg zijn voor de Europese titel. In de slotrit komen Sverre Lunde Pedersen en Michele Malfatti nog in actie.

Patrick Roest

Rit 7, 5.000 meter (m) | Roest komt terug

Met nog vier rondes te gaan, is Roest in rondetijd sneller dan Ghiotto en de regerend wereldkampioen kan op de kruising profiteren van zijn tegenstander. Roest zet zijn versnelling door. Hij duikt zelfs weer in de 28'ers. Het publiek gaat staan en schreeuwt Roest naar de titel.

Rit 7, 5.000 meter (m) | Ghiotto valt aan

Ghiotto komt in de binnenbocht onderdoor bij Roest en valt aan. De Italiaan heeft een gaatje te pakken op de Nederlander. Ghiotto zit zelfs onder het schema van het baanrecord.

Rit 7, 5.000 meter (m) | Roest en Ghiotto op het ijs

Patrick Roest en Davide Ghiotto staan op het ijs. Roest heeft dit jaar een ongeslagen status op de 5.000 meter, Ghiotto zat er een aantal keer wel heel dichtbij. Een duel om naar uit te kijken dus.

Rit 5, 5.000 meter (m) | Eitrem onder de 6.10

De razendsnel gestarte Eitrem levert in de laatste rondes wat in, maar de 21-jarige Noor duikt wel onder de 6.10: 6.09,28. Een zeer scherpe tijd, want zo snel was zelfs Roest nog niet dit seizoen.

Nu is het de beurt aan Bart Swings en Timothy Loubineaud, daarna gaan we het duel tussen Patrick Roest en Davide Ghiotto zien.

Rit 5, 5.000 meter (m) | Eitrem onder schema Huizinga

Dat Eitrem onder de tijd van Huizinga gaat duiken, lijkt halverwege zijn rit over 5.000 meter wel zeker. Met nog zes rondes te gaan, zet hij zijn eerste rondje in de 29 seconden neer, maar hij zit daarmee nog altijd ruim onder het schema van Huizinga.

De vraag is hoe scherp hij de tijd gaat zetten voor Patrick Roest en Davide Ghiotto, die in de zevende rit op het ijs komen.

Rit 5, 5.000 meter (m) | Bosker tegen Eitrem

De Zamboni's zijn weer van het ijs, ruim baan dus voor de ontknoping van de 5.000 meter. Te beginnen met rit nummer vijf met Marcel Bosker en Sander Eitrem.

Eitrem gaat razendsnel van start en zit al een seconde onder het schema van Huizinga. Bosker kijkt al tegen een behoorlijke achterstand aan na drie rondes.

Roest al veertien keer onder de 6.10 in Thialf

De kans dat de tijd van Huizinga (6.13,59) de winnende tijd zal zijn, is niet al te groot. Patrick Roest moet namelijk nog op het ijs komen en hij reed in zijn carrière al veertien keer onder de 6.10 in Thialf.

Roest is overigens dit seizoen ook nog eens ongeslagen op de vijf kilometer.

Zo vaak werd er in Thialf onder de 6.10 gereden

5.000 meter (m) | Dweilpauze

Het is weer tijd voor de Zamboni om het ijs op te komen. Het ijs moet weer even gedweild worden voor de overige vier ritten op de 5.000 meter.

Halverwege is de tijd van Huizinga de snelste. Hij leidt met 6.13,59.

Rit 3, 5.000 meter (m) | Huizinga verbetert persoonlijk record

Chris Huizinga stijgt boven zichzelf uit in Thialf. Hij rijdt een heel vlakke race en heeft zelfs in ronde tien van de dertien nog een kleine versnelling in huis. Pas in de slotronde laat Huizinga een rondetijd van in de 30 seconden noteren.

Zijn eindtijd van 6.13,59 betekent een persoonlijk record en de snelste tijd tot nu toe op de 5.000 meter. Zijn oude persoonlijk record stond op 6.14,80.

Wat kunnen de Noren op de 5.000 meter?

Bjarne Rykkje kon gisteren als bondscoach van de Noren al een klein feestje vieren. De Noorse mannen zorgden namelijk voor een stunt, door op de ploegenachtervolging onder het wereldrecord te duiken. "Een wereldrecord is altijd bijzonder natuurlijk, maar zo veel van het baanrecord af rijden is nog bijzonderder denk ik."

Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen waren ruim drie seconden sneller dan het oude baanrecord, dat op naam stond van het Nederlandse trio Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker.

Dat de Noren in vorm zijn, is voor Rykkje geen verrassing. "Na de World Cups hebben we geen wedstrijden meer hoeven rijden. We hebben een trainingsperiode gehad, waar we goed uit zijn gekomen." En wat de mannen dan op de individuele afstanden nog kunnen presteren? "We moeten gewoon kijken wat er gaat gebeuren, maar de de jongens goed zijn, die bevestiging hebben we gisteren al gehad."

Op de 5.000 meter geldt Sander Eitrem als outsider. Hij werd in twee van de drie wereldbekers derde achter Patrick Roest en Davide Ghiotto.

Noorse bondscoach Rykkje: 'Wereldrecord is wel echt een feestje waard'

Bekijk hier de winnende rit van Kok

Superieure Kok snelt naar EK-goud in duel met Leerdam, die zilver verovert

Kok wilde 'dik winnen' op EK

Femke Kok was de grote favoriete voor de Europese titel op de 500 meter en maakte de verwachtingen waar in een volgepakt Thialf. "Het was een mooi ritje, zeker omdat je het publiek zo hard hoort schreeuwen. Dat geeft me altijd extra motivatie", vertelt de sprintster.

Toch was het volgens Kok geen perfecte race. "Het voelde rommelig, maar ik merkte wel dat de snelheid makkelijk kwam."

Kok wilde 500 meter 'dik winnen' op EK, dat lukte: 'Blij dat dit mijn niveau is'

Op naar de 5.000 meter

Na het sprintgeweld van de vrouwen, is het nu tijd voor de mannen van de lange adem. De 5.000 meter staat namelijk op het punt van beginnen. In totaal zijn er acht ritten, dit zijn de ritten met de Nederlanders en favorieten:

Loting 5.000 meter (m)

Rit 3 Chris Huizinga (Ned) Paul Galczinsky (Dui)
Rit 5 Sander Eitrem (Noor) Marcel Bosker (Ned)
Rit 7 Patrick Roest (Ned) Davide Ghiotto (Ita)

Bekijk hier de complete uitslag van de 500 meter (v)

500 meter (v) | KOK EUROPEES KAMPIOEN

Femke Kok prolongeert haar Europese titel. Een verrassing is dat niet bepaald, want ze was huizenhoog favoriet.

Kok, die ook regerend wereldkampioen is, zet onder luid gejuich in Thialf 37,28 op de klokken. In de schaduw van Kok snelt Leerdam naar het zilver in 37,70. Het brons is voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Marrit Fledderus valt net buiten de podiumplaatsen en wordt vierde.

Femke Kok

Rit 8, 500 meter (v) | Eerste Nederlandse op het ijs

De eerste Nederlandse op het ijs is Marrit Fledderus. Zij is de snelste tot nu toe met 38,00. Karolina Bosiek uit Polen snelt naar de tweede tijd met 38,43. Nog twee ritten te gaan, met in de slotrit Kok tegen Leerdam.

Kok vs. Leerdam op de 500 meter

Femke Kok en Jutta Leerdam zijn de twee beste Nederlandse sprintsters van dit moment. De 1.000 meter wordt gedomineerd door Leerdam, maar de 500 meter is het terrein van Kok. De afgelopen drie jaar was Leerdam slechts twee keer sneller dan Kok op de kortste sprintafstand.

Kok vs. Leerdam in cijfers

Kok blikt vooruit

Femke Kok komt straks in de slotrit van de 500 meter in actie. Ze is de regerend wereldkampioen en regerend Nederlands kampioen. Dus of ze teleurgesteld zal zijn als ze de Europese titel misloopt? "Ja", is haar antwoord. "Ik voel me heel erg goed."

En of ze het leuk vindt dat ze tegen Jutta Leerdam moet rijden? "Ja, hoor. Het maakt mij nooit zoveel uit tegen wie ik rij. Ik moet het toch zelf doen."

Kok zal teleurgesteld zijn als ze geen Europees kampioen wordt: 'Voel me heel goed'

Nu de 500 meter (v)

Laatste drie ritten 500 meter (v)

Rit 8 Karolina Bosiek (Pol) Marrit Fledderus (Ned)
Rit 9 Vanessa Herzog (Oos) Andzelika Wojcik (Pol)
Rit 10 Femke Kok (Ned) Jutta Leerdam (Ned)

Teamsprint (m) | Polen Europees kampioen, brons voor Nederland

Polen is Europees kampioen teamsprint! Nederland ziet dat de Noren in de slotrit sneller zijn dan hun 1.20,61, waardoor Westenbroek, De Boo en Dijs het brons pakken.

"Het ging niet zoals gehoopt", vertelt Westenbroek. "We moeten veel vaker hierop oefenen", denkt Wesly Dijs.

Rit 2, teamsprint (m) | Nederland geklopt door Polen

Net als bij de vrouwen gisteren, gaat het bij de Nederlandse mannen op de teamsprint allesbehalve vlekkeloos. Het trio Stefan Westenbroek, Jenning de Boo en Wesly Dijs valt direct na de start uit elkaar.

Ze komen niet meer in het ritme en worden in hun rit geklopt door het Poolse trio Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek. Dat betekent dat Nederland onttroont gaat worden als Europees kampioen.

Rit 1, teamsprint (m) | Finnen in de baan

De tweede dag van de EK afstanden is nu officieel begonnen. De Finnen staan aan de start van de teamsprint, zonder tegenstander. In totaal zijn er drie ritten. Nederland komt in rit twee in actie.

Kijk nu live

Er is beeld vanuit Thialf! Over een minuut of tien beginnen de mannen van de teamsprint aan de EK afstanden. Erben Wennemars kijkt alvast vooruit met presentator Henry Schut.

Kijk live op televisie (NPO 1) of via deze livestream.

Ook Engebraten ziek

Wiklunds landgenoot Hallgeir Engebraten heeft zich ook teruggetrokken voor de tweede dag van de EK afstanden. De Noor zou de 5.000 meter rijden, maar meldde zich net als Wiklund ziek.

Engebraten pakte twee jaar geleden bij de EK afstanden brons op de vijf kilometer.

Geen Wiklund op 1.500

Ragne Wiklund heeft zich afgemeld voor 1.500 meter van vandaag. De 23-jarige Noorse was gisteren topfavoriete op de 3.000 meter, maar werd verslagen door Marijke Groenewoud. En ook Irene Schouten was sneller dan Wiklund, die uiteindelijk het brons pakte.

Ook op de 1.500 meter was ze bij de loting gekoppeld aan Groenewoud. Toch zullen we vandaag niet opnieuw een strijd zien tussen de Nederlandse en de Noorse zien. Wiklund kampt namelijk met maagklachten. Ze voelde zich na het inrijden steeds zieker worden en besloot de middellange afstand aan zich voorbij te laten gaan.

Bij de herziene loting is Groenewoud nu gekoppeld aan landgenote Antoinette Rijpma-De Jong.

Ragne Wiklund (rechts) naast Marijke Groenewoud

Kunnen de mannen net als de vrouwen Europees kampioen worden?

De Nederlandse vrouwen op de teamsprint pakten gisteren de Europese titel. Al gebeurde dat niet met een vlekkeloze rit. Antoinette Rijpma-De Jong verloor al snel de aansluiting met Femke Kok, die voor haar reed. Het leek voor haar dus meer op een individuele race, maar ze sleepte met een sterk slotstuk wel het goud binnen voor Nederland.

Bekijk hier hoe Fledderus, Kok en Rijpma-De Jong Europees kampioen werden:

Goud voor Nederlandse debutanten op teamsprint in Peking

Brons dit jaar beste resultaat Nederland op teamsprint

De Nederlandse teamsprinters zijn favoriet voor EK-goud vandaag, maar nog niet eerder reden ze in deze samenstelling (Westenbroek, De Boo, Dijs) een internationale wedstrijd dit seizoen. En het beste resultaat van dit wereldbekerseizoen is een derde plaats. Die behaalden De Boo en Dijs samen met Louis Hollaar in Peking. Ze moesten toen alleen Amerika en China voor zich dulden, maar die beide landen doen uiteraard niet mee vandaag.

In Stavanger ging het helemaal mis voor de Nederlandse formatie, die toen bestond uit Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Tijmen Snel. Bij Scheperkamp brak zijn schaats af, waardoor het trio al snel na de start van het ijs moest.

De teamsprint (m) begint om 14.30 uur

Dit is de startlijst voor de teamsprint

Rit 1 Finland (S. Suomalainen, Lehtonen, T. Suomalainen)
Rit 2 Nederland (Westenbroek, De Boo, Dijs) Polen (Kania, Michalski, Zurek)
Rit 3 Duitsland (Strübe, Klein, Dombek) Noorwegen (Kristensen, Magnussen, Lorentzen)

Twaalf Nederlanders in actie vandaag

Op de teamsprint voor de mannen vormen Stefan Westenbroek, Jenning de Boo en Wesly Dijs het Nederlandse trio.

Bij de 500 meter komen Femke Kok, Jutta Leerdam en Marrit Fledderus in actie.

Patrick Roest, Marcel Bosker en Chris Huizinga zijn de Nederlandse troeven op de 5.000 meter.

En op de 1.500 meter zien we Joy Beune, Antoinette Rijpma-De Jong en Marijke Groenewoud voor Nederland op het ijs.

Jutta Leerdam en Femke Kok tijdens de EK sprint een jaar geleden

Dit is het programma van vandaag

EK afstanden zaterdag

Nog even terugkijken naar dag 1

Vier afstanden, drie keer goud voor Nederland: dit was dag 1 van de EK afstanden

We gaan weer beginnen!

Na een succesvolle eerste dag voor de Nederlandse schaatsers, met drie keer goud, gaan we alweer bijna beginnen aan dag twee van de EK afstanden. Via dit blog blijf je op de hoogte van alle gebeurtenissen op het ijs van Thialf.

Op de 500 meter is het vooral uitkijken naar de slotrit, waarin Femke Kok en Jutta Leerdam aan elkaar gekoppeld zijn. En op de 5.000 meter staat er een mooi affiche op het programma in de voorlaatste rit. Dan rijden Patrick Roest en Davide Ghiotto tegen elkaar.