NOS SchaatsenAangepast

Groenewoud zorgt voor sensatie met goud op 3.000 meter bij EK afstanden

Groenewoud zorgt voor stunt op 3.000 meter en pakt Europese titel

Marijke Groenewoud is voor de eerste keer in haar schaatscarrière Europees kampioen geworden. Ze versloeg op de 3.000 meter in een rechtstreeks duel regerend wereldkampioen Ragne Wiklund, die het brons pakte.

Regerend olympisch kampioene Irene Schouten pakte het zilver.

Wiklund topfavoriet

Wiklund gold als topfavoriete voor de Europese titel op de drie kilometer. De Noorse had dit seizoen namelijk nog geen enkele race over 3.000 meter verloren. Elke wereldbeker zette ze naar haar hand, maar in aanloop naar de EK in Heerenveen temperde ze de verwachtingen al enigszins.

"Ik weet niet zeker hoe ik er dit weekeinde voor sta", zei ze. En het antwoord op die vraag kreeg Wiklund al vrij snel na het startschot. Groenewoud ging er hard vandoor en sloeg een flink gat met Wiklund.

De 24-jarige Groenewoud, die tweevoudig wereldkampioen massastart is maar nog nooit een grote titel veroverde op een klassieke afstand, liet haar tegenstandster niet meer in de buurt komen. Ze noteerde 3.56,27 en was daarmee ook behoorlijk sneller dan landgenote Schouten, die een rit eerder 3.58,70 had geklokt.

De voorlaatste rit was een Nederlands onderonsje tussen Schouten en EK-debutante Elisa Dul. Schouten startte snel, maar Dul ging een ronde voor het einde Schouten verrassend voorbij.

Dat liet Schouten zich echter niet gebeuren. Ze zette een eindsprint in en kwam in de binnenbocht nog onderdoor bij Dul, die wel haar persoonlijk record verbeterde en vierde werd. Schouten kwam, ondanks de ritwinst, met een behoorlijk teleurgestelde blik in haar ogen over de finish.

  • NOS
    Het EK-programma op zaterdag
  • NOS
    Het EK-programma op zondag

Haar tijd was weliswaar de snelste met nog alleen de rit tussen Groenewoud en Wiklund te gaan, maar Schouten had ogenschijnlijk op een snellere tijd gehoopt. Toch bleek het genoeg voor zilver, want Wiklund beet zich in de laatste rit stuk op haar tijd.

Lollobrigida in top vijf

Francesca Lollobrigida schaatste in Thialf de 3.000 meter onder toeziend oog van haar acht maanden oude zoontje Tommaso en werd vijfde. De 31-jarige Italiaanse kwam in de vierde rit op het ijs en liet haar directe tegenstandster Kaitlyn McGregor ver achter zich.

Lollobrigida, die afgelopen november een half jaar na de bevalling al terugkeerde in het wereldbekercircuit, dook net niet onder de vier minuten. Ze noteerde 4.00,96.

Martina Sáblíková stond niet aan de start in Thialf. De 36-jarige Tsjechische, die in 2010 olympisch kampioen werd op de drie kilometer, was niet fit genoeg om deel te nemen aan de EK afstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl