NOS SchaatsenAangepast

Nuis verslaat De Boo en pakt EK-goud, compleet Nederlands podium op 1.000 meter

Nederlands podium op 1.000 meter EK afstanden: Nuis wint, zilver De Boo, brons Prins

Kjeld Nuis heeft bij de EK afstanden het goud op de 1.000 meter gepakt. De 34-jarige routinier, die een week geleden bij de NK nog zijn meerdere moest erkennen in Jenning de Boo en Tim Prins, was nu wel de snelste in Thialf.

Hij troefde met 1.07,87 zijn landgenoten De Boo en Prins, die er wel een compleet Nederlands podium van maakten, af. De Boo pakte met 1.08,14 het zilver. Prins eindigde met 1.08,20 als derde.

Nuis had een ideale loting in de voorlaatste rit. Hij was gekoppeld aan Marten Liiv en kon op de kruising optimaal profiteren van de Est. Het bracht hem de Europese titel op de afstand waarop hij in 2018 olympisch kampioen werd.

Nuis wist op het moment van starten precies wat hij moest doen om zijn Reggeborgh-ploeggenoten De Boo en Prins te verslaan.

De pas negentienjarige De Boo, die de revelatie was van de NK afstanden een week geleden, was in rit zes al op het ijs gekomen en had de snelste tijd tot dan toe gereden. Die tijd was wel wat langzamer dan de tijd waarmee hij Nederlands kampioen werd en dus zag Nuis mogelijkheden.

"Deze heb je", zei hij tegen zichzelf. Nuis zag ook dat De Boo geen geluk had met zijn tegenstander Hendrik Dombek. De Boo liet de Duitser al snel achter zich en had dus niemand om op te jagen in de laatste ronde.

  • NOS
    Het EK-programma op zaterdag
  • NOS
    Het EK-programma op zondag

Even later zag Nuis dat Prins het, net als De Boo, zwaar kreeg in de laatste 400 meter. Prins, die bij het wereldbekerkwalificatietoernooi aan het begin van het seizoen iedereen naar huis reed op de kilometer, kwam niet aan de tijd van De Boo.

Een podiumplaats lonkte wel. En ook dat mag verrassend genoemd worden, want bij de eerste vier wereldbekers van het seizoen was hij niet verder gekomen dan de achtste plaats.

In de voorlaatste rit kwam Nuis op het ijs. Het eerste gedeelte van de 1.000 meter reed hij langzamer dan De Boo, maar hij hield zijn snelheid wel vast en dook uiteindelijk als enige onder de 1.08. "Ik knokte tot het einde door en reed op duurvermogen een rondje 26,3, wat best wel goed is."

De Boo niet ontevreden

Niet alleen Nuis verscheen goedgehumeurd voor de camera, ook De Boo was te spreken over de uitslag. "Mij valt het zeker niet tegen. Er is mij honderd keer verteld: lekker genieten. Dat heb ik gedaan. Ik heb een prima race neergezet."

De tiener ziet nog wel verbeterpunten. "Mijn opening was goed, maar mijn slot niet zo. De tweede bocht ging ik helemaal verkeerd in. Dat soort dingetjes..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl