NOS Sport

Van Gerwen 'ziekig' en snel weg na verlies, Williams zag zwakte al bij ingooien

Als een dief in de nacht verdween Michael van Gerwen op Nieuwjaarsdag van het WK. De drievoudig wereldkampioen wilde na zijn verrassende uitschakeling in de kwartfinale door de ongeplaatste Engelsman Scott Williams (5-3) geen interviews geven.

In een taxi verliet hij Alexandra Palace snel na afloop. Van Gerwen was niet alleen diep teleurgesteld, hij voelde zich ook niet lekker. Later liet zijn manager weten dat de Brabander last had van zijn maag. De ziekige Van Gerwen voelde zich alsof hij moest overgeven.

Op X (voorheen Twitter) plaatste Van Gerwen nog wel dit bericht. "Ongelooflijk. Zo had ik 2024 niet willen beginnen. Ik heb mijn topniveau niet gehaald en dit verlies doet pijn. Dank voor alle steun tijdens het WK."

Het fysieke ongemak verklaarde mogelijk ook het matige optreden van 'Mighty Mike' in Londen. Van Gerwen had tot de kwartfinale nog geen set verloren op dit WK, maar liet het tegen Williams met name in het uitgooien afweten. Slechts 11 van de 38 dubbels gooide hij raak.

Williams kan het niet geloven

Williams nam na zijn verrassende overwinning alle tijd om interviews te geven. De 33-jarige Brit was zichtbaar dolgelukkig met de grootste zege in zijn carrière.

Williams dolgelukkig na zege op Van Gerwen: 'Michael is fenomenaal'

"Ik kan het niet geloven", zei de winnaar na afloop. "Op basis van talent is hij (Van Gerwen, red.) een niveautje hoger dan alle anderen."

Op dat moment wist Williams nog niet dat hij het in de halve finale moet opnemen tegen Luke Humphries, maar de beste speler van 2023 zat al wel in zijn hoofd. "Wat beide Luke's - Littler en zeker Humphries - dit jaar hebben gedaan is fenomenaal."

"Maar Michael is in mijn ogen nog een niveautje hoger. Elk jaar kijk ik naar het WK darts. En nu heb ik Van Gerwen gewoon verslagen en sta ik in de halve finales."

'Cheeky look' tijdens ingooien leerde Williams al: ‘Van Gerwen niet op zijn best'

Al voor de eerste pijl gegooid was had Williams een vermoeden dat Van Gerwen maandagavond niet op zijn best was. In de catacomben tijdens het ingooien zag hij met een 'cheeky look' dat zijn tegenstander niet lekker in zijn vel leek te zitten. "Hij zat vaak, echt vaak met zijn pijlen twee of drie millimeter onder de triples."

"Hij was niet de Van Gerwen zoals we die in de vorige twee of drie wedstrijden hebben gezien", stelde Williams vast. "Maar dat is niet mijn probleem."

Armgebaren

"Het is mogelijk dat hij me onderschat heeft, al wist hij dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden", zei de Engelsman, die de hele avond het publiek bespeelde met armgebaren.

Ook Van Gerwen kan op het podium met fanatieke gebaren reageren. "Andere darters zijn bang voor Michael en spelen niet graag tegen hem, omdat hij op het podium een beetje een bedreiging is. Dat ging ik niet laten gebeuren vandaag."

"Jullie weten inmiddels dat ik ervan houd om op een groot podium te spelen. Michael is heel erg aanwezig. Maar ik deed hetzelfde en dat werkte in mijn voordeel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl