Van Gerwen baalt
NOS Sport

Van Gerwen buigt het hoofd voor ongeplaatste Williams in kwartfinales WK darts

Michael van Gerwen is in de kwartfinales van het WK darts (PDC) uitgeschakeld, waardoor alle Nederlanders nu uit het toernooi liggen. De drievoudig wereldkampioen (2014, 2017 en 2019) ging verrassend met 5-3 ten onder tegen de ongeplaatste Scott Williams. Van Gerwen bleek ziekjes te zijn.

In de halve finale neemt Williams het op tegen de als derde geplaatste Luke Humphries, die in een hoogstaand duel Dave Chisnall de baas was: 5-1.

Bekijk hier, in twee delen, de reactie van Williams na zijn zege op Van Gerwen:

Van Gerwen verloor nog geen enkele set op weg naar zijn elfde kwartfinale op het WK. Voor Williams, de nummer 52 van de wereld, was het zijn eerste optreden bij de laatste acht van welk groot dartstoernooi dan ook.

Sterker, Williams is zo onervaren op het grote podium dat Van Gerwen hem slechts een keer eerder trof. In oktober won Van Gerwen eenvoudig met 6-2 in legs bij het Players Championship.

Dit WK gooit de Engelsman echter de pijlen van zijn leven en geniet daarvan door het publiek nadrukkelijk te betrekken bij zijn succes.

Luidkeels toegezongen

Bij de opkomst bleek echter al dat Van Gerwen zich geen zorgen hoefde te maken over een gebrek aan steun, want hij werd luidkeels toegezongen op de klanken van The White Stripes.

De opkomst van Van Gerwen voor de kwartfinale tegen Williams

Zelfs Williams - die in de vorige ronden al nadrukkelijk het publiek bespeelde - neuriede even mee, al ging dat niet van harte. Van zenuwen bleek echter geen sprake.

Eerste leg voor Williams

Al in de eerste leg miste Van Gerwen tops (dubbel-20) en gaf Williams zo de mogelijkheid om als eerste op het scorebord te komen. Die kans liet de Engelsman liggen, maar na drie volgende missers van Van Gerwen snoepte hij de Nederlander toch de eerste leg af.

Ook daarna was Van Gerwen scorend veruit de betere, maar op de dubbels liet de Nederlander het liggen. Van Gerwen kreeg zeven kansen om de leg uit te gooien en miste ze allemaal. Williams pakte zijn kansen wel, gooide drie van de zes dubbels uit en pakte zo de eerste set met 3-0.

Het was het eerste setverlies voor Van Gerwen dit WK. Ook in de tweede set begon de Brabander met het missen van dubbels, maar bij zijn elfde poging was het eindelijk raak.

Net geen negendarter

In de derde leg was Van Gerwen even op koers voor een negendarter. Dat lukte niet, maar hij kwam wel op stoom en pakte de benodigde twee legs voor de tweede set beide in elf darts, zonder fout op de dubbels.

Van Gerwen won de derde set met 3-1 en leek zijn tegenstander daarmee al een eerste keer in de touwen te hebben.

Van Gerwen juicht

Niets bleek minder waar: in de vierde set werd Van Gerwen meteen gebroken. Nadat de Engelsman ook de vijfde set had gewonnen (3-0), stapte Van Gerwen met een diepe frons het podium af. Achter hem zweepte Williams het publiek nog maar eens op.

De korte pauze deed Van Gerwen goed, want de zesde set trok hij foutloos met 3-0 naar zich toe en trok de tussenstand zo weer gelijk: 3-3. Maar daarna bleef de 'sloopkogel uit Vlijmen' slordig op de dubbels: slechts elf van de 38 pogingen op een dubbel gooide hij raak.

Ook zijn gemiddelde met drie pijlen kelderde, terwijl Williams alleen maar meer vertrouwen leek te krijgen. De Engelsman haalde zelfs een hoger gemiddelde dan Van Gerwen (96,32 om 93,41 per drie pijlen over de hele wedstrijd) en maakte de partij met zijn eerste matchdart uit.

Scott Williams was in de kwartfinales van het WK te sterk voor Michael van Gerwen.

In de halve finales neemt Williams het dinsdag op tegen landgenoot Luke Humphries, die Dave Chisnall met 5-1 de baas was. Humphries won in 2023 al drie grote toernooien (World Grand Prix, Grand Slam en Players Championships Finals) en begon het WK daarom als een van de grote favorieten.

In de vorige twee ronden kroop de 28-jarige Engelsman echter door het oog van de naald. Zowel tegen de Duitser Ricardo Pietreczko als tegen landgenoot Joe Cullen won Humphries na een ware thriller met 4-3.

Tegen Dave Chisnall ging het een stuk eenvoudiger, althans in uitslag. Humphries moest zijn beste spel laten zien in een bijzonder hoogstaand duel. Dat deed hij met verve: met een gemiddelde van 103,5 per drie pijlen (en in de vierde en vijfde set zelfs gemiddelden van boven de 110) haalde Humphries een zeer hoog niveau.

Luke Humphries

Mocht Humphries woensdag ook de WK-finale winnen, dan is hij de nieuwe nummer een van de wereld. Lukt dat niet, dan is die plek - ondanks de WK-deceptie - voor Van Gerwen.

Vier Engelsen in halve finales

De andere halve finale gaat tussen het 16-jarige wonderkind Luke Littler en zijn landgenoot Rob Cross. In het steeds internationaler wordende darts staan zo voor het eerst sinds 2006 vier Engelsen in de halve finales.

Met Williams en het 16-jarige wonderkind Luke Littler staan bovendien twee ongeplaatste spelers in de halve eindstrijd. Een keer eerder haalden twee ongeplaatste spelers de halve finales van het WK. Mark Webster en Simon Whitlock presteerden dat in 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl