Luke Littler kan juichen na zijn kwartfinale
NOS SportAangepast

Dartsensatie Littler dendert door naar halve finale WK, Cross wint na comeback

Het 16-jarige wonderkind Luke Littler is doorgedrongen tot de halve finales op het WK darts. In de kwartfinale haalde de tiener die eerder Raymond van Barneveld uitschakelde wederom een zeer hoog niveau en versloeg hij Brendan Dolan met 5-1.

Eerder op de dag wist Rob Cross met een sensationele comeback al de halve eindstrijd te bereiken. Hij versloeg Chris Dobey met 5-4.

Snel naar 4-0

Littler maakt snel naam in de dartsport. Vorige maand wist hij wereldkampioen te worden bij de junioren en bij de senioren staat hij bij zijn debuut ontzettend hoge gemiddeldes te gooien. Nooit eerder gooide een debutant 106 gemiddeld in zijn eerste partij. Vlak voor de jaarwisseling wist hij Van Barneveld te overklassen.

En ook in de kwartfinale maakte de jonge Engelsman indruk. Littler liep snel uit naar een 2-0 voorsprong en op het moment dat Dolan dacht de derde set te kunnen pakken repareerde Littler met een 111-finish de schade. De Engelsman liet daarna geen spaan heel van de Noord-Ier en liep uit naar een 4-0 voorsprong.

Dolan kreeg nog een setje te pakken, maar de jonge Littler wilde daarna wel snel klaar zijn. Een 140-finish was de aanzet tot een 3-0 winst in de laatste set.

De wereldkampioen bij de junioren maakt daardoor ook nog altijd kans op de wereldtitel bij de senioren. In de halve finale stuit hij dinsdag eerst nog op Cross.

Grootse comeback Cross

Voormalig wereldkampioen Cross kan ook nog altijd dromen van een nieuwe wereldtitel op 3 januari. De 33-jarige Engelsman wist in de kwartfinales met een sensationele comeback een 0-4 achterstand tegen Chris Dobey om te buigen tot een 5-4 overwinning.

Cross stond voor het eerst sinds 2018, het jaar waarin hij als debutant wereldkampioen werd, weer in de kwartfinales van het WK. Maar Dobey, die in de vorige ronde al titelverdediger Michael Smith naar huis stuurde, wilde weer zo'n stunt bewerkstelligen.

Met grote scores en goede finishes pakte Dobey een 4-0 voorsprong in sets. De derde set was van zeer grote klasse met een gemiddelde van bijna 122 punten per beurt. Dat betekent dat Dobey in alle drie de legs bijna binnen vier beurten uit was.

Maar Cross wilde niet opgeven. Waar 'Voltage' eerst het hoofd meerdere malen moest buigen, leek er een knop om te gaan. Door de 4-1 op het scorebord te zetten, bleef een 5-0 nederlaag bespaard.

Daar bleef het niet bij. Na een matchdart overleefd te hebben, ging ineens alles raak bij Cross en wist hij een comeback tot 4-4 voor elkaar te krijgen. Een beslissende negende set volgde.

Daarin ging het op en neer en volgde er een verlenging. In die verlenging kon Cross een gat in de lucht springen, hij won de wedstrijd met 5-4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl