Raymond van Barneveld
NOS Sport

Van Barneveld op WK hard onderuit tegen wonderkind Littler: 4-1

Het aanstormende supertalent is de kampioen van weleer ruimschoots de baas in Londen. De 56-jarige Raymond van Barneveld moet in de achtste finales van het WK darts in Alexandra Palace zijn meerdere erkennen in de 16-jarige Luke 'The Nuke' Littler. De Engelsman wint met 4-1.

"Ongelooflijk, ik heb een van mijn idolen verslagen op het grootste podium", zei Littler na afloop.

Littler na zege op Van Barneveld: 'Ongelooflijk, ik heb mijn idool verslagen'

Vol verwachting werd uitgekeken naar de confrontatie tussen het wonderkind en de vijfvoudig wereldkampioen. Michael van Gerwen voorspelde dat Van Barneveld de jongeling zou "slopen" en daar was 'Barney' het eigenlijk wel mee eens.

De realiteit was vanavond anders. Jeugdwereldkampioen Littler liet in de eerste leg al twee 180's noteren, gooide 82 uit voor winst van de eerste set en zette daarmee de toon. Hoewel Van Barneveld niet slecht gooide, goed zelfs, was Littler simpelweg beter. De Brit pakte na een 12-darter ook de tweede set met 3-1.

Luke Littler

In de derde set was Van Barneveld dicht bij een ommekeer. Hij kwam via bullseye (127-finish) op 1-1 en plaatste daarna zijn eerste break. In de volgende leg liet de Hagenaar echter de kans op de setwinst liggen en die missers strafte Littler genadeloos af: 2-3.

Strohalm

Het leek gedaan, maar Van Barneveld gaf zich niet gewonnen. De vierde set ging met 3-2 naar de Nederlander. Een strohalm. Met een glimlach ging Van Barneveld de pauze in. Zou het hem toch nog lukken?

Van Barneveld bleef goed gooien, maar moest toch het hoofd buigen. Met 3-2 pakte Littler de vijfde set en de winst in de wedstrijd. "Er was geen eer aan te behalen", zei Van Barneveld bij Viaplay. "Hier moet je wel even van bijkomen. Ik moet mijn meerdere erkennen in deze jonge knul. Petje af. Er was niks tegen te beginnen. Hij raakte alles."

Zestien jaar geleden, twintig dagen voor de geboorte van Littler werd Van Barneveld voor het laatst wereldkampioen. Het wachten op een nieuwe wereldtitel duurt voort. "Voor mij is het over en dat doet pijn", voegde 'Barney' toe.

Brendan Dolan is de tegenstander van Littler in de kwartfinales. De als 28ste geplaatste Noord-Ier won verrassend van tweevoudig wereldkampioen (2015, 2016) Gary Anderson. De Schot Anderson boog een 2-0 achterstand om naar een 3-2 voorsprong, maar de Noord-Ier trok met 4-3 toch aan het langste eind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl