De Mobiele Eenheid vannacht in Alphen aan den Rijn
NOS NieuwsAangepast

Zeker 200 arrestaties rond jaarwisseling, tientallen agenten gewond

De politie heeft in de afgelopen nieuwjaarsnacht minstens 200 mensen opgepakt, blijkt uit de eerste schattingen van de politie. Op verschillende plekken grepen agenten in vanwege ongeregeldheden. De politie was in het hele land druk vanwege vernielingen, brandstichtingen, opstootjes en begeleiding van hulpverleners. Uit de voorlopige cijfers blijkt ook dat tientallen agenten vannacht gewond zijn geraakt, onder meer door vuurwerk.

"Dat is volstrekt onacceptabel", zegt Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie. "Dit is helaas de realiteit waarin we moeten opereren tijdens de nieuwjaarsnacht, want we zien dit iedere jaarwisseling weer terugkomen." De politie spreekt van een drukke nacht met heftige incidenten, waarbij er veel geweld was tegen hulpverleners en waarbij de politie het "vaak flink voor de kiezen" kreeg.

Groepen met bivakmutsen

Onder meer in Alphen aan den Rijn, Bedum en Hedel werd de mobiele eenheid (ME) ingezet om de brandweer te ondersteunen bij het blussen van branden. In onder meer Poortugaal en Amsterdam-West trad de ME op tegen "grote groepen mensen met bivakmutsen die doelbewust de confrontatie met de politie opzochten", zo meldt de politie. Ook in Huizen gooiden mensen, onherkenbaar door bivakmutsen, met vuurwerk.

De Meij zegt "diep teleurgesteld" te zijn over de vele meldingen van agressie en geweld. "Bivakmutsen hebben niets met feest van doen. Doelbewust de confrontatie opzoeken is ronduit verwerpelijk", zegt hij.

Op diverse plaatsen werden agenten bekogeld met vuurwerk. Door de kracht van zwaar en illegaal vuurwerk raakten meerdere agenten gewond. Sommige agenten liepen ook gehoorschade op. Het is volgens de politie nu nog niet duidelijk bij hoeveel agenten dat precies het geval is. Ook door ander geweld raakten agenten gewond: zo liep een agent in Nijmegen een gebroken kaak op tijdens een aanhouding. In Rotterdam werd een agent geslagen met een leeg krat.

Bij een zware explosie in Midwolda zijn meerdere huizen en auto's beschadigd. Omstanders raakten hierbij gewond door rondvliegend glas, meldt de politie.

Dodelijke slachtoffers

Rond de jaarwisseling kwamen meerdere mensen om het leven. In Capelle aan den IJssel overleed een persoon na een schietpartij. Dat gebeurde voor de deur van een gebouw waar op dat moment een feest aan de gang was. In Haarlem kwam een man van 19 om het leven door een ongeval met vuurwerk.

In Groningen vielen twee verkeersdoden; bij een aanrijding in Oldehove zijn drie voetgangers aangereden. Een van hen, een 21-jarige man, overleefde het ongeval niet. Twee anderen raakten gewond. Een 42-jarige man reed na het ongeluk door, maar werd later opgepakt.

Bij een botsing op de N367 bij Oude Pekela kwam een 40-jarige automobilist om.

Minder meldingen bij de brandweer

Bij de brandweer kwamen deze jaarwisseling 3680 meldingen binnen van incidenten, blijkt uit de eerste inventarisatie. Dat waren er iets minder dan voorgaande jaren. Vorig jaar waren er 4155 meldingen, in 2021 ging het om 3936 incidenten.

Er waren dit jaar onder meer 225 autobranden, 785 containerbranden en 106 woningbranden, blijkt uit de voorlopige cijfers.

Directeur Tijs van Lieshout van de brandweer is boos dat brandweermensen zijn bekogeld met vuurwerk. "Hoe haal je het in je hoofd", zegt hij in een verklaring. "Onze collega's rukken uit om de veiligheid zo veel mogelijk te garanderen. Je kunt je niet voorstellen dat je dit werk moet doen terwijl je zwaar vuurwerk als een soort bommen naar je hoofd geslingerd krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl