Oud en nieuw
NOS NieuwsAangepast

Explosies Midwolda mogelijk door 'lanceerapparaat' • Duizenden mensen het water in

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling, met nieuws uit binnen- en buitenland.

 • Het Rotterdamse Oogziekenhuis kreeg tot nu toe 24 vuurwerkslachtoffers binnen;
 • Amsterdam pleit voor invoering landelijk vuurwerkverbod;
 • Explosies Midwolda mogelijk door 'lanceerapparaat' voor vuurwerk;
 • Bewindslieden boos over geweld tegen hulpverleners.
liveblog gesloten

Uitgestelde vuurwerkshows Tilburg ingehaald: 'het staat hier helemaal vol'

Door zware windstoten die waren voorspeld, besloot de Tilburgse gemeente de vijf vuurwerkshows die voor gisteravond gepland stonden uit te stellen. Vanavond vonden ze alsnog plaats. "Zo kunnen Tilburgers nu alsnog genieten en samen proosten op het nieuwe jaar", aldus de gemeente.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was daar veel belangstelling voor; ze sprak van grote mensenmassa's. "Ik zie veel kinderen, maar ook gezinnen en jongeren. Het staat hier helemaal vol."

De shows waren een combinatie van lichten, lasers en professioneel vuurwerk:

Uitgestelde vuurwerkshow Tilburg ingehaald

Pieter Omtzigt wil verbod op bivakmutsen met oud en nieuw

Pieter Omtzigt (NSC) roept op tot een verbod op het dragen van bivakmutsen tijdens de jaarwisseling. "Het geweld tijdens oud en nieuw is onacceptabel", schrijft hij op X. "Het verbod op gezichtsbedekkende kleding kan en moet dus uitgebreid worden voor de volgende jaarwisseling."

In onder meer Poortugaal en Amsterdam trad de ME op tegen grote groepen mensen met bivakmutsen die de confrontatie met de politie opzochten.

Onder het bericht vragen twitteraars Omtzigt om ook het standpunt van Nieuw Sociaal Contract over het verbieden van vuurwerk te heroverwegen. NSC is tegen een landelijk vuurwerkverbod.

Op diverse plaatsen werden agenten bekogeld met vuurwerk. Door de kracht van zwaar en illegaal vuurwerk raakten meerdere agenten gewond. Sommige agenten liepen ook gehoorschade op.

Man komt om bij nieuwjaarsduik in Noord-Frankrijk

Bij een nieuwjaarsduik in Noord-Frankrijk is een 39-jarige man om het leven gekomen. Het ongeluk deed zich voor in het stadje Dieppe, in de regio Normandië. De man werd door de ruwe zee 400 meter van de kust weggesleurd. Twee andere zwemmers wisten de man uit het water te halen, maar reddingsdiensten konden de man niet meer reanimeren.

Ondanks slechte weersomstandigheden, maakte de reddingsbrigade die moest toezien op de veiligheid de inschatting dat de duik door kon gaan. Het ongeluk vond plaats in het zicht van een grote groep toeschouwers die de zwemmers kwam aanmoedigen.

54 agenten gewond geraakt in Berlijn, veel meer dan eerder gemeld

In Berlijn zijn rond de jaarwisseling 54 agenten gewond geraakt. Dat zijn er fors meer dan eerder werd gemeld. Aanvankelijk schreef de Berlijnse politie dat het om vijftien gewonde agenten ging. In veel gevallen werden de verwondingen veroorzaakt door vuurwerk.

Ook het aantal arrestaties lag hoger dan eerder op de dag werd gemeld. De Berlijnse politie heeft ongeveer 390 arrestaties verricht. Eerder meldden zij dat het om ongeveer 300 arrestaties ging.

Op verschillende plekken in de stad was het onrustig. In de buurt van de Fernsehturm gooiden vijfhonderd mensen vuurwerk naar elkaar en naar de politie. In de wijk Neukölln werd er met molotovcocktails naar agenten gegooid.

Nieuwjaarsduik Almere: 'Na een paar wijntjes gisteravond heb ik ja gezegd'

Nieuwjaarsduik Almere: 'Na een paar wijntjes gisteravond heb ik ja gezegd'

Aantal vuurwerkslachtoffers in Oogziekenhuis loopt op

Het aantal mensen dat deze jaarwisseling met oogletsel door vuurwerk is behandeld in het Oogziekenhuis in Rotterdam is opgelopen tot 24. Onder hen zijn twee kinderen van jonger dan 12 jaar en een kind van tussen de 12 en 16 jaar oud.

Eerder sprak oogarts Tjeerd de Faber al van "een ouderwetse horrornacht".

Man vast vanwege ongeregeldheden Hedel

In de plaats Hedel, bij Den Bosch, is vannacht een 22-jarige man opgepakt vanwege het gooien van zwaar vuurwerk naar agenten. In Hedel was het tijdens de jaarwisseling zeer onrustig. De politie spreekt van "heftige ongeregeldheden".

De onrust begon met een autobrand en daardoor ontstond een grotere brand. Brandweermensen werden tijdens het blussen van een brand bekogeld met zwaar vuurwerk, en ook agenten kregen vuurwerk naar zich gegooid. Een agent liep een gehoorbeschadiging op. De verdachte zit nog vast en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Burgemeester Geurts van Maasdriel noemt het "dieptriest dat veel inwoners, ondernemers en hulpverleners afgelopen nieuwjaarsnacht met een onveilig gevoel zijn doorgekomen". "Het is slechts een kleine groep die het verpest voor het overgrote deel van de mensen die een feestelijke jaarwisseling voor ogen hadden."

Brandweerlieden blussen de brand in Hedel

Profiteren van de hoge waterstand in Zwolle

Niet alleen in Scheveningen gingen mensen vandaag het water in voor een nieuwjaarsduik. Op heel veel plekken waren er nieuwjaarsduiken. Mensen uit de Zwolse wijk Berkum grepen de hoge waterstand in de Overijsselse Vecht aan om ook een verkoelende duik te nemen, zo zag een fotograaf van persbureau ANP.

 • ANP
  Mensen in Zwolle nemen een duik in de Vecht
 • ANP
  En het was best koud in de Vecht, zo is aan de gezichten af te lezen

Dode door brand tijdens nieuwjaarsfeest Graz

Bij een brand tijdens een nieuwjaarsfeest in Graz in Oostenrijk is een dode gevallen. Ook vielen er ruim twintig gewonden, zo melden de regionale autoriteiten.

De brand brak rond 04.00 uur vanochtend uit in een restaurant in het centrum van de stad. 21 mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Meerdere mensen raakten zwaargewond.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, vuurwerk lijkt geen rol te hebben gespeeld.

Explosies Midwolda mogelijk door 'lanceerapparaat' voor vuurwerk

De zware explosies van vannacht in de Groningse plaats Midwolda zijn mogelijk ontstaan in een apparaat dat bedoeld is om zwaar illegaal vuurwerk af te schieten. Dat meldt de politie. Het vuurwerk is vannacht afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Aan woningen en auto's in de Anna Maria Horalaan in Midwolda werd door de explosies veel schade aangericht. Van meerdere huizen zijn de ruiten gesprongen en veel auto's hebben schade.

Schade aan woningen in Midwolda

Amsterdam wil landelijk vuurwerkverbod, 'dit is niet meer uit te leggen'

De Amsterdamse driehoek van locoburgemeester, hoofdofficier en politiechef pleit opnieuw voor de invoering van een landelijk vuurwerkverbod. In de hoofdstad was dit jaar een afsteekverbod van vuurwerk, maar ondanks dat werd er in grote delen van de stad toch veel vuurwerk afgestoken. "Met grote risico's voor de afstekers, omstanders en hulpverleners", zo meldt de gemeente in een verklaring.

Ook vorig jaar klonk vanuit Amsterdam een pleidooi voor een landelijk vuurwerkverbod.

De driehoek noemt het uitblijven van zo'n verbod vandaag "niet meer uit te leggen aan de nood- en hulpdiensten". "Politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancepersoneel moeten veilig hun werk kunnen doen." Vier agenten raakten gisteren gewond en brandweermensen werden bekogeld met zwaar vuurwerk, waardoor het bluswerk gestaakt moest worden.

De mobiele eenheid kwam in Amsterdam vijf keer in actie, waarbij er ook met zwaar vuurwerk naar de ME'ers werd gegooid. De brandweer in Amsterdam had een iets rustigere nacht in vergelijking met vorig jaar, bij de ambulancedienst was het een vergelijkbare nacht ten opzichte van het jaar. Er werden in Amsterdam 85 mensen opgepakt, 24 mensen zitten nog vast.

In beeld: uitgebrande auto's in Utrecht

In Utrecht heeft een bergingsbedrijf de afgelopen twee dagen zo'n 39 uitgebrande auto's opgehaald die tijdens de jaarwisseling zijn uitgebrand. Vandalisme aan auto's is overigens niet altijd verzekerd, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

"Brandschade door vandalen valt doorgaans bij autoverzekeringen onder de cascodekking", zegt de woordvoerder. "Dus als je een allriskverzekering hebt, ben je in de regel verzekerd tegen dit soort schade." Wie alleen een WA-verzekering heeft is daarvoor niet verzekerd. En ook bij een WA+-verzekering is het niet standaard inbegrepen. Dat ligt dan weer aan de polisvoorwaarden.

Het verbond adviseert mensen om de polisvoorwaarden goed te bekijken.

Stapels uitgebrande auto‘s in Utrecht na jaarwisseling

Bewindslieden boos over geweld tegen hulpverleners

Demissionair ministers Weerwind (Rechtsbescherming) en Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) zijn boos over het geweld van afgelopen nacht tegen hulpverleners. "Dat er zoveel hulpverleners zijn aangevallen tijdens de jaarwisseling gaat alle perken te buiten", zegt Weerwind. "Het is onacceptabel dat dit nog steeds gebeurt. Van hulpverleners blijf je af."

Yesilgöz noemt het "bizar dat mensen het keer op keer in hun hoofd halen om hulpverleners te belagen met vuurwerk en geweld". "Dat mogen we nooit accepteren en daar mogen ze niet mee wegkomen", schrijft ze op sociale media.

Duizenden mensen rennen zee in voor nieuwjaarsduik

Vanaf het strand in Scheveningen zijn om 12.00 uur duizenden mensen de zee in gerend voor de traditionele nieuwjaarsduik. De duik was voor het eerst sinds het bestaan ervan niet voor het Kurhaus, omdat daar de boulevard is opengebroken. Daarom was de duik dit jaar een paar honderd meter verderop, ter hoogte van het museum Beelden aan Zee. De watertemperatuur was 7 graden.

"Het was heerlijk koud, de perfecte start om het jaar te beginnen!", zei de eerste man die het water weer uit kwam tegen Omroep West. Voor veel aanwezigen was het overigens wel vroeg opstaan vanochtend. Zoals voor een vrouw uit Limburg. "Om kwart voor zeven zaten we in de auto."

Mensen rennen voor de traditionele nieuwjaarsduik de zee in op het strand van Scheveningen

Oorlogsgeneeskunde in het Oogziekenhuis: 'En dat vanwege een feestje'

De oogartsen in het Oogziekenhuis in Rotterdam hebben tot nu toe 18 patiënten behandeld die slachtoffer waren van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. "Maar dat aantal zal zeker stijgen, want er zijn nog mensen uit andere ziekenhuizen onderweg", zegt oogarts Tjeerd de Faber. "Het gaat om ogen die zwaar gekneusd zijn of soms opengescheurd, bijvoorbeeld door rondvliegend kruit. Je ogen zijn de kwetsbaarste delen van je lichaam. Als je zoiets op je huid krijgt, heb je misschien een brandwond, maar daar word je niet blind van."

De Faber pleit al veel langer voor een verbod op vuurwerk tijdens oud en nieuw. Hij noemt wat hij en zijn collega's vannacht hebben gedaan oorlogsgeneeskunde. "Het zijn letsels uit de loopgraven. Normaal gesproken zien wij dit hier niet. Je ziet het in oorlogsgebied zoals Oekraïne of de Gazastrook. En hier gebeurt het in een democratie in vredestijd, om een feestje te vieren." De arts is verontwaardigd. "Het is mijn 26e jaar dat ik dit doe, ik ben wel wat gewend, maar voor de jonge artsen die we hier opleiden is dat anders."

De helft van de slachtoffers zijn dit jaar omstanders, over het algemeen door legaal vuurwerk. Slechts één patiënt is gewond door illegaal vuurwerk, zegt De Faber: "Er stond nu veel wind en dan gaan ze soms schuin of horizontaal en bovendien was het vochtig. Dan wil vuurwerk niet goed aangaan en proberen mensen het nog eens en dan zie je de voltreffers. Daar zien we er nu dus een paar van op de operatiekamer."

Oogarts over jaarwisseling: 'Helaas weer een traditionele horrornacht'

Brandweer: iets minder meldingen dan vorig jaar

Bij de brandweer zijn tijdens de jaarwisseling 3680 meldingen binnengekomen van incidenten. Dat zijn er iets minder dan voorgaande jaren, blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland. Bij de vorige jaarwisseling waren het er nog 4155, het jaar ervoor 3936.

Er waren dit jaar onder meer 225 autobranden, 785 containerbranden en 106 woningbranden, blijkt uit de voorlopige cijfers.

Op diverse plaatsen werden brandweermensen bekogeld met vuurwerk, waardoor ze soms tijdelijk hun werk niet konden doen. Directeur Tijs van Lieshout van de brandweer is daar boos over. "Hoe haal je het in je hoofd", zegt hij in een verklaring. "Onze collega's rukken uit om de veiligheid zo veel mogelijk te garanderen. Je kunt je niet voorstellen dat je dit werk moet doen terwijl je zwaar vuurwerk als een soort bommen naar je hoofd geslingerd krijgt."

Politie: 200 mensen opgepakt, tientallen gewonde agenten

De politie heeft in de afgelopen nieuwjaarsnacht minstens 200 mensen opgepakt, blijkt uit de eerste schattingen van de politie. Op verschillende plekken grepen agenten in vanwege ongeregeldheden. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat tientallen agenten vannacht gewond zijn geraakt.

"Dat is volstrekt onacceptabel", zegt Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie. "Dit is helaas de realiteit waarin we moeten opereren tijdens de nieuwjaarsnacht, want we zien dit iedere jaarwisseling weer terugkomen." Volgens de politie ging het om een drukke nacht met veel heftige incidenten.

Rustigere nacht in brandwondencentra

Bij het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn in de nieuwjaarsnacht veertien patiënten behandeld, zo meldt het ziekenhuis. Elf mensen konden na een behandeling weer naar huis, drie mensen moesten worden opgenomen. Zes patiënten waren jonger dan 15 jaar. In de meeste gevallen waren deze kinderen als omstander getroffen door een vuurpijl.

Het ziekenhuis zegt verder dat er dit jaar "opvallend veel" telefoontjes kwamen van huisartsen en zorgmedewerkers uit andere ziekenhuizen over brandwonden. Bij de vorige jaarwisseling behandelde het Groningse ziekenhuis in totaal 36 patiënten in het brandwondencentrum.

Rotterdam en Beverwijk

Bij het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam werden twee patiënten behandeld, allebei jonger dan 16 jaar. "Dat is minder dan het aantal patiënten dat vorig jaar in de nacht van oud en nieuw werd gezien", meldt het ziekenhuis. De kinderen liepen ernstige brandwonden op door vuurwerk.

Het brandwondencentrum in Beverwijk kreeg zeven vuurwerkslachtoffers binnen. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar, meldt het ANP. De meeste slachtoffers waren gewond geraakt aan het gezicht, twee anderen door carbidschieten. Ze zijn inmiddels allemaal weer naar huis.

Politie Noord-Nederland: jaarwisseling met heftige gebeurtenissen

De politie in Noord-Nederland heeft inmiddels een overzicht van de gebeurtenissen rond oud en nieuw naar buiten gebracht. De politie in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe spreekt van een jaarwisseling die zich kenmerkt door "een aantal heftige gebeurtenissen" en meldt veertien arrestaties.

Groningen

In de provincie Groningen zijn vier mensen aangehouden. De Mobiele Eenheid is ingezet in de plaatsen Hoogkerk en Bedum. In laatstgenoemde plaats zijn agenten en brandweerlieden tijdens het blussen van een brand bekogeld met vuurwerk. In Hoogkerk zijn agenten bestookt met stenen en vuurwerk.

In Midwolda was een explosie met zeer zwaar vuurwerk. Daarbij raakten zeker vier auto's en zeven woningen zwaar beschadigd. Ook raakten meerdere mensen gewond door rondvliegend glas.

In Groningen vielen twee verkeersdoden; bij een aanrijding in Oldehove zijn drie voetgangers aangereden. Een van hen, een 21-jarige man, overleefde het ongeval niet. Twee anderen raakten gewond. Een 42-jarige man reed na het ongeluk door, maar werd later opgepakt. Bij een botsing op de N367 bij Oude Pekela kwam een 40-jarige automobilist om.

Drenthe

In Drenthe was het onrustig in Eelde, waar met vuurwerk naar agenten werd gegooid. In Assen werd de brandweer met vuurwerk bekogeld. Er zijn in Drenthe vier mensen opgepakt vanwege diverse gebeurtenissen.

Friesland

In Friesland zijn zes mensen aangehouden. In Kollumerzwaag, Marrum en Tzummarum was de Mobiele Eenheid aanwezig, omdat het in die plaatsen onrustig was. In Marum gooiden mensen met vuurwerk naar agenten en in Tzummarum werd de weg versperd door branden. De politie arresteerde in laatstgenoemde plaats drie mensen.

Telecomproviders: we bellen en sms'en steeds minder rond jaarwisseling

Telecomproviders KPN en VodafoneZiggo zien dat mensen elkaar steeds minder traditioneel bellen en sms'en om de nieuwjaarswensen over te brengen. Maar dat wil niet zeggen dat mensen elkaar niet weten te vinden via de telefoon. Steeds vaker brengen zij hun nieuwjaarswensen over via WhatsApp, videogesprekken of sociale media.

Op het mobiele netwerk van KPN werden rond de jaarwisseling 3,2 miljoen telefoontjes gepleegd en 1 miljoen sms'jes gestuurd. Vorig jaar waren het nog 3,9 miljoen telefoontjes en 1,3 miljoen sms'jes. Klanten verbruikten wel fors meer data. Volgens KPN ging het om 18 procent meer data ten opzichte van vorig jaar. Het drukste was het tussen 00.05 uur en 00.10 uur.

VodafoneZiggo zegt dat er ruim 17 procent meer data is verbruikt rond middernacht vergeleken tegen vorig jaar. Het aantal mobiele telefoongesprekken daalde met 15 procent. Ook werd er bij Vodafone 4 procent minder ge-sms't.

Beide providers zeggen dat alle nieuwjaarswensen soepel zijn verwerkt.

Dertien arrestaties in Zaandam vanwege gooien vuurwerk naar agenten

In Zaandam zijn gisteravond dertien jongeren opgepakt vanwege onder meer het gooien van vuurwerk naar de politie. Agenten gingen rond 18.30 uur naar de wijk Poelenburg, omdat er meldingen waren binnengekomen over jongeren die voorbijgangers en auto's met vuurwerk bestookten, vernielingen aanrichten en brand stichtten.

Toen agenten kwamen kijken, werden ze bekogeld met zwaar vuurwerk. De Mobiele Eenheid werd ingezet en er werden zeven Zaandammers tussen de 14 en 19 jaar opgepakt.

Rond 23.00 uur pakte de politie nog eens zes Zaandammers van 15 en 16 jaar oud op vanwege het gooien van vuurwerk. Alle dertien verdachten zijn inmiddels vrijgelaten.

Woningen beschadigd door explosie in Groningen

In Groningen is een aantal woningen beschadigd geraakt door een explosie. Die ontstond vanochtend vroeg in de wijk Oosterpoort. Door de knal zijn veel ruiten van omliggende woningen gesprongen. Er raakte niemand gewond, zegt de politie. Wat de knal veroorzaakte, is nog niet bekend. Vermoedelijk gaat het om zwaar vuurwerk, meldt het ANP.

Veel branden in Brussel, onrust in Antwerpen

Zo'n 100.000 mensen hebben in het centrum van Brussel de jaarwisseling gevierd. Ruim de helft ging naar een vuurwerkshow bij het koninklijk paleis. Een muziekfestival in Brussels Expo trok 30.000 bezoekers.

Ook Belgische media melden dat plaatselijke vuurwerkverboden niet zijn nageleefd. De politie pakte in Brussel ruim 140 mensen op en de brandweer rukte er ruim 600 keer uit, dubbel zo vaak als tijdens een normale nacht, meldt de VRT.

In Antwerpen, de tweede stad van België, waren ongeregeldheden. Jongeren wierpen op straat barricades op, die de politie verwijderde. Onder meer een politiewagen en een bushalte gingen in vlammen op. Daar werden bijna 60 mensen aangehouden.

Dit was de jaarwisseling

Schoonmaakwerkzaamheden in Amsterdam

Nederland begon het nieuwe jaar met champagne, oliebollen en vuurwerk, maar op meerdere plekken werden agenten bekogeld en in Haarlem overleed een man. Een overzicht van wat er gebeurde tijdens de jaarwisseling vind je hieronder in ons overzicht.

Zo vierde Nederland Oud en Nieuw

 • ANP
  De champagne wordt ingeschonken in Nieuwerkerk aan de IJssel
 • ANP
  Toeschouwers kijken naar de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam
 • ANP
  In Rotterdam werd het nieuwe jaar grootst ingeluid
 • ANP
  Jonge kinderen steken vuurwerk af in Nieuwerkerk aan de IJssel
 • ANP
  Op het Museumplein in Amsterdam was er een lichtshow te zien

Dode na schietpartij in Capelle aan den IJssel

In Capelle aan den IJssel is vanochtend een persoon doodgeschoten. Rond 06.20 uur werd er geschoten na een ruzie bij een feest op de Rietbaan, meldt de politie. Er is geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Volgens de regionale omroep Rijnmond vond de schietpartij plaats voor de deur van een pand op een industrieterrein en zou het slachtoffer volgens omstanders in zijn auto zijn beschoten. Hij zou nog enkele meters zijn doorgereden. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Dode bij schietpartij in Capelle aan den IJssel

Oogziekenhuis Rotterdam: '18 slachtoffers binnengekomen tot nu toe'

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn afgelopen nacht 18 slachtoffers binnengebracht. Dat heeft oogarts Tjeerd de Faber gezegd tegen het NOS Radio 1 Journaal. De Faber verwacht dat er nog meer zullen volgen en spreekt van "hetzelfde liedje als ieder jaar". Onder de slachtoffers zijn twee kinderen.

"We hebben inmiddels een operatie gehad, maar er zullen er nog vijf volgen. Dit zijn mensen die er de rest van hun leven nog wel last van hebben", aldus De Faber. "Er zijn ogen bij die niet meer gaan zien." De oogarts ziet dat de verwondingen vooral ontstaan door siervuurwerk dat bij het aansteken gelijk ontploft. "Het zijn meestal toch de omstanders. De wind heeft daarin ook een rol gespeeld."

Vorig jaar telde het Oogziekenhuis rond deze tijd 17 slachtoffers. In totaal kwamen er uiteindelijk 26 slachtoffers binnen in 2023.

Ball drop op Times Square luidt 2024 in New York in

Ball drop op Times Square luidt 2024 in in New York

Jaarwisseling in Staphorst na drie jaar weer uitbundig gevierd

In Staphorst kon de jaarwisseling drie jaar lang niet uitbundig gevierd worden. Twee jaar vanwege corona, en vorig jaar viel 1 januari op een zondag. Net na middernacht barstte het feest dus goed los.

Ook Staphorst viert weer oud en nieuw: : 'Na twaalf uur komt iedereen naar buiten'

300 arrestaties in Berlijn

De politie van Berlijn heeft ongeveer 300 mensen opgepakt tijdens oud en nieuw. Vijftien agenten raakten gewond.

Op verschillende plekken in de stad werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk. In de buurt van de Fernsehturm gooiden vijfhonderd mensen vuurwerk naar elkaar en naar de politie. In de wijk Neukölln werd er ook met molotovcocktails naar agenten gegooid.

Veel mensen negeerden vuurwerkverbod

In zestien steden gold dit jaar een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling, maar dat werd door veel mensen genegeerd. Zoals hier in Eindhoven:

Veel mensen negeren vuurwerkverbod

Brandweer bekogeld in Bedum

Bij het blussen van een brand in Bedum (Groningen) is de brandweer bekogeld met vuurwerk. De ME werd rond 02.10 uur ingezet aan De Vlijt in het Groningse dorp om "een veilige situatie te creëren". De brandweer was uitgerukt vanwege een groot slooppand dat in brand stond.

Eindhovenaar zwaargewond aan hand

Door een ongeval met vuurwerk in Eindhoven is een 18-jarige man zwaargewond geraakt aan zijn hand. Rond middernacht ontplofte een stuk vuurwerk in de hand van het slachtoffer.

Zo vierde Nederland de jaarwisseling

Met champagne, vuurwerk en muziek ging Nederland het nieuwe jaar in. Een impressie, van Meppel tot Heerlen:

Champagne, vuurwerk en muziek: zo vierde Nederland de jaarwisseling

Autowrakken in brand in Veen

In het Brabantse Veen zijn meerdere auto's in vlammen opgegaan op de kruising van de Witboomstraat en de Van der Loostraat, meldt persbureau ANP. Rond de jaarwisseling worden op die kruising al jaren autowrakken in brand gestoken.

Bij de kruising zijn naar schatting tussen de vijf- en zeshonderd mensen op de been en er wordt veel vuurwerk afgestoken.

Tiener gewond na afsteken van vuurwerk in Uden

In Uden is rond 00.20 uur een jongen (17) gewond geraakt tijdens het afsteken van vuurwerk. Het vuurwerk ontplofte in zijn gezicht toen hij het aanstak, meldt de politie Oost-Brabant. De jongen heeft verwondingen aan zijn gezicht en hand. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Onrustig in Den Haag, politieauto zwaar beschadigd

Onrustig in Den Haag, politieauto beschadigd

Oogziekenhuis Rotterdam: 'Ouderwetse horrornacht'

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn tot nu toe veertien slachtoffers binnengebracht. Oogarts Tjeerd de Faber spreekt tegen de NOS van 'hetzelfde oude liedje' en een 'ouderwetse horrornacht'.

Het merendeel van de letsels is ontstaan door siervuurwerk. Met name bij het aansteken van het vuurwerk ging het mis; in veel gevallen ontploften vuurwerkdozen te vroeg. De meeste slachtoffers zijn volwassenen, maar ook twee kinderen hebben oogletsel opgelopen.

De Faber verwacht dat er de komende uren nog meer slachtoffers bij het Oogziekenhuis binnen worden gebracht.

Auto's en woningen beschadigd door explosie in Midwolda

In het Groningse dorp Midwolda heeft even na 01.00 uur een explosie plaatsgevonden. Daardoor zijn meerdere woningen en auto's beschadigd, meldt de politie. De explosie was aan de Anna Maria Horalaan. Op straat zou zeer zwaar vuurwerk, dat in Nederland verboden is, zijn afgestoken volgens een woordvoerder van de politie.

Er is flink veel schade aan woningen en auto's. Een aantal ruiten is gesprongen. Of er gewonden zijn is nog onduidelijk. Er zijn geen mensen aangehouden. De politie doet onderzoek naar de explosie.

Peuter zwaargewond bij balkonbrand in Den Bosch

Rond 00.30 uur is een kind van twee zwaargewond geraakt bij een balkonbrand in Den Bosch. Het kind is naar het ziekenhuis gebracht: een politiewoordvoerder kon tegen de NOS niet zeggen of de brand is ontstaan door vuurwerk.

Het vuur is door de brandweer geblust. De flat hoefde niet te worden ontruimd.

De plek van de brand in Den Bosch

Brandweer bekogeld met vuurwerk in Hedel

Brandweermannen die in Hedel probeerden om het vuur in een auto te blussen, zijn bekogeld met vuurwerk, bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Volgens een ooggetuige zou het om een groep van ongeveer dertig jongeren gaan. Het is niet duidelijk of er mensen zijn aangehouden. Na een korte pauze kon de brandweer het blussen hervatten.

Politieauto in brand in Den Haag

In Den Haag is een politieauto zwaar beschadigd door brand. De wagen stond in het stadsdeel Loosduinen en de agenten waren niet bij het voertuig toen de brand uitbrak.

De uitgebrande politieauto

Klokslag middernacht raketten boven Tel Aviv

Boven de Israëlische stad Tel Aviv waren om klokslag middernacht (lokale tijd) raketten te zien die vanuit Gaza werden afgeschoten. Journalisten van persbureau AFP hoorden vervolgens het luchtalarm afgaan en zagen hoe Israëliërs gedeeltelijk doorfeestten, maar ook naar de zijkanten van de straten trokken om te schuilen.

Londen viert oud & nieuw bij de Theems

Londen viert oud & nieuw bij de Thames

Vuurwerkverbod in veel gemeenten genegeerd

In meerdere gemeenten is het vuurwerkverbod in de oudjaarsnacht genegeerd, meldt persbureau ANP. Zo werd er in Amsterdam en Rotterdam vuurwerk afgestoken, maar ook in kleinere gemeenten als het Noord-Hollandse Heemstede en het Gelderse Malden was het raak.

Ook in Rotterdam werd in meerdere delen van de stad massaal vuurwerk afgestoken.

In beeld: de jaarwisseling in Nederland

 • Persbureau Meter
  De Grote Markt in Groningen
 • ANP
  Aftellen in Amsterdam op het Museumplein
 • Douwe de Vries
  Vuurwerk in Houten
 • Marofer
  De Haagse brandweer bij een politieauto die in brand staat
 • ANP
  De vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam
 • ANP
  Een elektronische lichtshow in Amsterdam in plaats van een vuurwerkshow
 • ANP
  Publiek juicht voor het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam

Parijs telt af bij de Arc de Triomphe

Parijs telt af bij de Arc de Triomphe

Vuurwapen in beslag genomen in Delft

Kort na de jaarwisseling hebben agenten in Delft twee personen aangehouden, omdat een van hen een vuurwapen op zak had. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Het is nog onbekend of er ook geschoten is.

Aanvallen op Oekraïense steden in nieuwjaarsnacht

Verschillende steden in Oekraïne zijn kort na middernacht opgeschrikt door Russische aanvallen, melden lokale Oekraïense autoriteiten. Onder meer de steden Mykolaiv, Dnipro en Odesa zouden zijn getroffen. Of er slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk.

Woensdrecht is een miljonair rijker

De hoofdprijs van de Staatsloterij is gevallen op een heel lot in de gemeente Woensdrecht. De winnaar krijgt 30 miljoen euro belastingvrij. De Staatsloterij verkocht dit jaar ruim 7,2 miljoen Oudejaarsloten en spreekt daarmee van de meest succesvolle oudejaarstrekking.

Het aftelmoment in Amsterdam

Het aftelmoment in Amsterdam

Politie in Delft bekogeld met zwaar vuurwerk

De politie in Delft is bekogeld met zwaar vuurwerk, bevestigt een woordvoerder van de politie. De ME werd ingezet om de situatie onder controle te krijgen.

Het incident vond plaats aan de Griegstraat. In diezelfde straat is volgens de woordvoerder ook een gevel van een supermarkt vernield met zwaar vuurwerk. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden.

5,4,3,2,1: het Nationaal Aftelmoment in beeld

5,4,3,2,1: het Nationaal Aftelmoment in beeld

Dode door vuurwerkongeluk in Haarlem

Bij een vuurwerkincident in Haarlem is rond 23.30 uur een man om het leven gekomen. Het slachtoffer is kort voor middernacht aan zijn verwondingen overleden, bevestigt een woordvoerder van de politie aan de NOS.

Meer details zijn nog niet bekend.

Nieuwjaar over de hele wereld van Auckland tot Athene

Nieuwjaar over de hele wereld van Auckland tot Athene

Van Goghbeeld weer terecht, was oudejaarsstunt

Het uit Assen verdwenen metershoge beeld van Vincent van Gogh is terecht. Het kunstwerk is opgedoken in Vledder. Oudejaarsvereniging De Oliebol zit achter de ontvreemding, meldt RTV Drenthe.

Het beeld stond aan de Kop van de Vaart in Assen in het kader van de Vincent van Gogh-tentoonstelling die tot en met 7 januari duurt. Op 12 december bleek het kunstwerk te zijn verdwenen. Op de plaats van het beeld was een bord achtergelaten met de tekst: "Ik ben vannacht even verrast, ik sta nu ergens anders met mijn kwast."

Ongeregeldheden in Amsterdam

De Mobiele Eenheid is in Amsterdam-West op meerdere locaties in actie gekomen. Daarbij zijn meerdere mensen aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie op X. Er werd onder meer met stenen en vuurwerk naar de politie gegooid.

Hoeveel aanhoudingen precies zijn verricht, is nog onduidelijk. Een groep zocht volgens de woordvoerder de confrontatie op met de politie en ook werd er ergens een barricade op straat gebouwd.

Politie bekogeld met zwaar vuurwerk in Den Haag

Rond het Anna Blamanplein in Den Haag zijn agenten bekogeld met zwaar vuurwerk en en flessen met brandbaar materiaal, bevestigt een woordvoerder van de politie. Ze kon niet zeggen om welk materiaal het ging. De ME is ingezet om de orde te herstellen in de wijk.

Grote brand bij pand BASF in Boxtel

In een gebouw in Boxtel heeft een grote brand gewoed. Krant BN De Stem meldt dat nog onbekend is wat de oorzaak van de brand is, maar noemt de kans aanzienlijk dat het met vuurwerk te maken heeft. "Voor de plek van de brand - een soort overkapping tussen twee loodsen bij het bedrijf BASF - lagen namelijk veel vuurwerkresten", aldus BN De Stem.

Bij de brand kwam veel rook vrij, waarschuwde de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Rond 21.45 uur werd in de omgeving een NL-Alert verzonden, om omwonenden te waarschuwen voor de rook. Een klein halfuur later was het vuur onder controle. De schade is flink, er is voor zover bekend niemand gewond geraakt.

In landen verder naar het oosten is 2024 al begonnen

 • EPA
  Wellington
 • EPA
  Sydney
 • EPA
  Bangkok
 • EPA
  Toeristen in Kashmir
 • EPA
  Istanbul

Grote partij vuurwerk in beslag genomen

In een woning in Drachten heeft de politie ruim 500 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om verschillende soorten zwaar vuurwerk. Een groot deel ervan is professioneel vuurwerk dat niet door particulieren mag worden afgestoken of opgeslagen.

Het vuurwerk wordt vernietigd, meldt de politie.

Ook Tilburg en Hilversum gelasten vuurwerkshow af

In de meeste plaatsen lijken vuurwerkshows door te gaan, maar er zijn ook plaatsen waar de shows zijn afgelast vanwege de wind en de regen. Zo gaat de show in Tilburg niet door, die wordt verplaatst naar morgenavond, en heeft ook Hilversum besloten het vuurwerk af te gelasten. Eerder besloten Hoek van Holland en Waddinxveen al geen risico te nemen.

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat vooralsnog wel door. Ook de vuurwerkshow op het Museumplein in Amsterdam gaat nog door.

Tijdens de jaarwisseling trekken er buien over het land en het waait stevig, mogelijk met windstoten, onweer en hagel.

Nieuw liveblog

Met nog een paar uur te gaan tot middernacht beginnen we een nieuw liveblog over de jaarwisseling. Hier houden we je op de hoogte van het nieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van eerder op de dag vind je hier.