Oud en nieuw
NOS NieuwsAangepast

Meerdere vuurwerkshows in Nederland afgelast vanwege regen en wind

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling, met nieuws uit binnen- en buitenland.

liveblog gesloten

Grote partij vuurwerk in beslag genomen

In een woning in Drachten heeft de politie ruim 500 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om verschillende soorten zwaar vuurwerk. Een groot deel ervan is professioneel vuurwerk dat niet door particulieren mag worden afgestoken of opgeslagen.

Het vuurwerk wordt vernietigd, meldt de politie.

Ook Tilburg en Hilversum gelasten vuurwerkshow af

In de meeste plaatsen lijken vuurwerkshows door te gaan, maar er zijn ook plaatsen waar de shows zijn afgelast vanwege de wind en de regen. Zo gaat de show in Tilburg niet door, die wordt verplaatst naar morgenavond, en heeft ook Hilversum besloten het vuurwerk af te gelasten. Eerder besloten Hoek van Holland en Waddinxveen al geen risico te nemen.

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat vooralsnog wel door. Ook de vuurwerkshow op het Museumplein in Amsterdam gaat nog door.

Tijdens de jaarwisseling trekken er buien over het land en het waait stevig, mogelijk met windstoten, onweer en hagel.

Dode en twee zwaargewonden bij aanrijding na oudjaarsfeestje

In Oldehove in de provincie Groningen zijn drie voetgangers aangereden door een personenauto. Een van hen overleefde de aanrijding niet, de twee anderen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde aan het einde van de middag. In de personenauto zaten drie mensen. De bestuurder is aangehouden en wordt verhoord.

De drie slachtoffers waren volgens getuigen op een oudjaarsfeestje in de buurt geweest. Bij hen lag een beschadigde partytent. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Hulpdiensten waren massaal aanwezig na het ongeluk:

Voetgangers aangereden na oudjaarsfeestje Groningen, één dode

Bangkok verlicht door veelkleurig vuurwerk

Grote vuurwerkshow boven Bangkok

Zang en dans op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking

Zang en dans in Peking voor het nieuwe jaar

Opnieuw verdachten aangehouden voor terreurdreiging Keulen

De Duitse politie heeft opnieuw arrestaties verricht in verband met de terreurdreiging in Keulen. De eerder opgepakte Tadzjiek zou deel uitmaken van een groter netwerk.

Xi noemt hereniging van China en Taiwan onvermijdelijk

De Chinese president Xi heeft in zijn nieuwjaarstoespraak de "hereniging" van China en Taiwan onvermijdelijk genoemd. Over twee weken zijn er verkiezingen in Taiwan. China noemt de kandidaat die voor ligt in de peilingen een "gevaarlijke separatist".

Ook Taiwan en Hongkong luiden het nieuwe jaar in met grote vuurwerkshows

Vuurwerk boven Taipei en Hongkong

Oogziekenhuis Rotterdam bereidt zich voor op de jaarwisseling

Oogarts Tjeerd de Faber bereidt zich voor op de komende nacht

Klanten weg zonder boodschappen door stroomstoring Soest

Klanten van een supermarkt moesten de winkel verlaten

In het centrum van Soest is een winkelcentrum ontruimd vanwege een stroomstoring. Volgens een getuige moesten zeker 100 klanten van een supermarkt hun boodschappen laten staan en naar buiten. De winkel zou tot 20.00 uur open zijn. Ook een nabijgelegen slijterij moest dicht.

2024 in heel China

In heel China is de kalender zojuist omgeslagen naar 2024. Hoewel het Chinese nieuwe jaar pas in februari gevierd wordt, is 1 januari wel een feestdag in China en wordt 2024 wel degelijk ingeluid. Het feest is wel een stuk soberder dan het Chinese nieuw jaar, wanneer er veel feest wordt gevierd met familie en vrienden. Uiteraard is er vandaag ook vuurwerk.

Hoewel China een van de grootste landen ter wereld is, kent het land maar één tijdzone (Beijing time), terwijl het er geografisch gezien vijf hadden kunnen zijn. Het betekent bijvoorbeeld dat de zon in Peking rond 07.30 uur opgaat en 3000 kilometer westelijker pas om 10.15 uur.

Verschillende vuurwerkshows afgelast

Meerdere gemeentes hebben besloten om vuurwerkshows af te gelasten. Onder meer shows in Hoek van Holland, Tilburg en Waddinxveen gaan niet door vanwege harde wind en mogelijk onweer.

Ook de vuurwerkshow van Hilversum gaat niet door. Daar zouden om 19.30 uur kindervuurwerkshows gehouden worden. Of de rest van het avondprogramma en de vuurwerkshow om middernacht wel doorgang vinden, wordt later besloten.

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaan vooralsnog wel door. Ook de vuurwerkshow op het Museumplein in Amsterdam gaat nog door.

Lampionnen in Tokio

In de Japanse hoofdstad zijn zojuist vele lampionnen de lucht ingegaan om het nieuwe jaar te vieren. Lampionnen zijn veel terug te vinden in Japan en maken een belangrijk deel uit van de cultuur.

Ook in onder meer Zuid-Korea kon de champagne ontkurkt worden.

Deel vuurwerkshows Tilburg gaat niet door

De gemeente Tilburg heeft een deel van de vuurwerkshows in de stad afgelast. De shows die gepland stonden om 19.00 uur gaan niet door omdat er rond dat tijdstip harde windstoten voorspeld worden.

Om 00.00 uur staan er ook shows gepland. Rond 20.30 uur neemt de gemeente een besluit of die door kunnen gaan.

Vuurwerkshow Hoek van Holland afgelast

De grote vuurwerkshow in Hoek van Holland gaat vanavond niet door. Dat heeft de gemeente Rotterdam besloten. Het waait te hard.

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaan vooralsnog wel door. Ook de show bij Nesselande kan nog altijd doorgang vinden.

Jaarwisseling onstuimig in grote delen

Rond 00.00 uur is het onstuimig in grote delen van het land, maar vooral in de westelijke provincies, waar de meeste wind komt te staan. Daarnaast worden vooral in het westen en noordwesten van het land buien verwacht en kan het hagelen en onweren. De windkracht zal tussen 5 in het binnenland en 7 aan zee uitkomen.

In het oosten en zuidoosten van het land zal het droger zijn. Het is 7 of 8 graden.

Sydney luidt 2024 groots in

Ook in Sydney is 2024 inmiddels een feit. Traditioneel is er een grote vuurwerk- en lichtshow bij de Sydney Harbour Bridge en het Sydney Opera House. Rond de bekende brug hebben zich ruim een miljoen mensen verzameld. Velen van hen waren er vanochtend al vroeg bij om een goede plek te bemachtigen.

Om alles in goede banen te leiden hebben de autoriteiten meer politie dan ooit ingezet. Volgens het stadsbestuur wordt de beroemde show wereldwijd door meer dan 425 miljoen mensen bekeken. Australië kent drie tijdzones. Later in de Nederlandse middag vieren ook het midden en het westen van het land nieuwjaar.

Sydney knalt 2024 in met gigantische vuurwerkshow

Politie met vuurwerk bekogeld door veertig mensen

De politie in het Friese Ferwert is door zo'n veertig mensen belaagd met zwaar vuurwerk. Dat gebeurde afgelopen nacht nadat agenten waren afgegaan op een melding van een brand. De ME werd ingezet om de orde te herstellen. Er is niemand aangehouden, een woordvoerder kon niet zeggen waarom dat niet is gebeurd.

Bij de bekogeling werd een politievoertuig beschadigd. Ook voorbijrijdende auto's moesten het ontgelden en zijn geraakt door vuurwerk. De zaak wordt nog onderzocht.

2024 begonnen in Auckland, Nieuw-Zeeland

Het nieuwe jaar is feestelijk ingeluid in Auckland met de eerste grote vuurwerkshow ter wereld ter gelegenheid van deze jaarwisseling:

Nieuwjaar begonnen in Auckland

Oliebollen bakken in Rosmalen

De gebakskraam in Rosmalen wordt vandaag gerund door vrijwilligers, die naar verwachting zo'n 10.000 oliebollen gaan verkopen. Met de opbrengst drukken ze de inschrijfkosten voor de kindervakantieweek in het dorp, zodat alle kinderen mee kunnen doen.

Kijk hier hoe de oliebollen worden gebakken:

In Rosmalen zit er wat extra liefde in de oliebollen

Opwarmen in Sydney

In Sydney is het bijna middernacht, maar om 21.00 uur plaatselijke tijd was er al een grote vuurwerkshow.

Politie vindt 570 kilo vuurwerk in huis

In Eerbeek heeft de politie 570 kilo vuurwerk gevonden in een huis. Het overgrote deel daarvan zou zwaar en illegaal zijn. Twee verdachten van 25 en 32 jaar oud zijn aangehouden.

Het vuurwerk lag volgens de politie verspreid door het hele huis, ook in de woonkamer, waar gerookt werd. "Dat moest gewoon kunnen volgens de verdachten", zegt de politie.

Vuurwerkshow Gent gaat niet door

De vuurwerkshow van Gent is afgelast. De Belgische stad heeft vanmorgen in een overleg geconcludeerd dat het niet verantwoord is om vuurwerk af te steken met de verwachte windstoten van 70 kilometer per uur.

Eerder werd de show in Hasselt al afgelast. De vuurwerkshow in Antwerpen gaat vooralsnog door, net als de shows in ons land in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

Op Kiribati is het al nieuwjaar

Op de eilandengroep midden in de Grote Oceaan is om 11.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar begonnen. Over een klein uurtje is het ook in Auckland, Nieuw-Zeeland middernacht en kan daar het begin van 2024 worden gevierd.

Hummelo begint oudjaarsdag met wedstrijd carbidschieten

Om 10.00 uur is het traditionele carbidschieten begonnen in Hummelo met een wedstrijd, meldt Omroep Gelderland in een 'Carbidblog'.

Met name in het noorden, oosten en zuiden van het land is het schieten met bijvoorbeeld voetballen vanuit een melkbus rond de jaarwisseling een traditie. Het carbidschieten staat sinds dit jaar op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

NOS Uit het Leven 2023

Via deze interactieve pagina vind je een overzicht van alle bekende en minder bekende mensen die in 2023 zijn overleden.

Minder illegaal vuurwerk in beslag genomen

Dit jaar is er veel minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan anders, meldde de politie gisteren. Dat komt vooral doordat er geen megavangsten zijn gedaan, zoals in de afgelopen jaren.

In totaal nam de politie dit jaar ruim 60.000 kilo vuurwerk in beslag. Vorig jaar was dat 110.000 kilo, in 2021 onderschepte de politie zelfs 205.000 kilo. Dat was voor een groot deel vuurwerk dat in Duitsland werd onderschept voordat het op de illegale markt kwam in Nederland.

Onder het vuurwerk dat in beslag wordt genomen zijn veel cobra's en ander zwaar knalvuurwerk. Dat wordt ook veel gebruikt door criminelen om aanslagen mee te plegen.

Nog even terugblikken: nieuwkomers in het nieuws van 2023

Vorig jaar waren ze zelden tot nooit in het nieuws, nu zijn ze bij een groot publiek bekend. Vijf namen die zich in 2023 in de kijker speelden, ieder op een eigen manier: als voetbalster, ondernemer of premier van Italië. Je leest ons overzicht hier.

Brandweer uitgerukt in Veenendaal en Amsterdam

De brandweer heeft een drukke nacht achter de rug. Eerder meldden we al dat in onder meer Emmen, Poederoijen en Krabbendijke brand heeft gewoed.

In Veenendaal rukte de brandweer uit voor een brandende auto. In het Drentse Roden was brand bij een huis, de politie doet onderzoek naar de toedracht. Een caravan werd door brand verwoest in het Gelderse Lunteren, meldt een lokale site.

De brandweer in Amsterdam meldde vanmorgen af te gaan op een brand in een woning in Amsterdam Zuidoost. Dat vuur was snel geblust. De bewoonster liep enkele brandwonden op toen ze de vlammen zelf probeerde te blussen.

105 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in

Nederlanders hebben dit jaar voor zo'n 105 miljoen euro aan vuurwerk aangeschaft in eigen land, schat de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Dat is iets minder dan vorig jaar, toen een recordomzet van 110 miljoen euro werd behaald.

De afgelopen drie dagen mocht er in ruim 900 winkels vuurwerk worden verkocht. BPN verwacht ondanks de iets lagere omzet dat er dit jaar meer vuurwerk de lucht in gaat dan vorig jaar, omdat er naar schatting voor 10 miljoen euro extra aan vuurwerk is gekocht in Duitsland. Volgens de belangenvereniging is dat meer dan ooit.

Deze week maakten we een reportage over 'Feuerwerkstouristen':

Nederlanders in Duitsland in de rij voor vuurwerk: 'Heb geen weegschaal bij me'

Grote vuurwerkshows gaan door ondanks slecht weer

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn vanavond grote vuurwerkshows te zien. Dat het slecht weer wordt met kans op harde windstoten, hagel en zelfs onweer, lijkt vooralsnog geen problemen op te leveren.

In Rotterdam wordt het nationale vuurwerk ontstoken bij de Erasmusbrug, met muziek van dj Martin Garrix. Bij de Hofvijver in Den Haag is ook een vuurwerkshow te zien, met livemuziek.

In Amsterdam is vroeg op de avond een speciale oud-en-nieuwviering voor kinderen, om middernacht is de grote licht- en vuurwerkshow te zien in de hoofdstad.

Dat de gemeentes er nu van uitgaan dat de shows doorgaan, is nog geen garantie. Zo werd de vuurwerkshow van vorig jaar bij de Erasmusbrug aan het eind van de middag nog afgelast.

Vreugdevuur Scheveningen al aangestoken vanwege weersverwachting

Voor de jaarwisseling wordt harde wind verwacht, daarom werden de traditionele vreugdevuren in Scheveningen gisteren al ontstoken. Het is niet verantwoord om de houtstapels vanavond aan te steken, laat de organisatie weten.

Vreugdevuur in Scheveningen vanwege weersverwachting dag eerder aangestoken

Brandweer vannacht druk met vuurwerkschade

De brandweer is vannacht op meerdere plaatsen druk geweest met vuurwerkschade. Het gaat veelal om autobranden en in brand gestoken afvalcontainers. Officieel mag pas vandaag vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken.

Gisteren al carbidschieten

Op de meeste plekken vindt het carbidschieten plaats op oudjaarsdag, maar omdat dat op een zondag valt, was het op verschillende plekken gisteren al. Zo ook in Nijkerkerveen.

Al op 30 december carbidschieten

Welkom

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling. Hier houden we je op de hoogte van het nieuws uit binnen- en buitenland.