AZ kan nederlaag tegen NEC bij hervatting van vijf minuten niet voorkomen

Bekijk de samenvatting van het restant van AZ - NEC

AZ heeft tijdens vijf minuten voetbal in Alkmaar een nederlaag tegen NEC niet af kunnen wenden. Het korte restant van de wedstrijd, die eind oktober in de 90ste minuut bij een 2-1 voorsprong voor NEC werd gestaakt, leverde geen doelpunten op.

AZ loopt nu definitief averij op in de achtervolging op koploper PSV en nummer twee Feyenoord. De Alkmaarders staan derde, met twee punten minder dan Feyenoord en twaalf punten achter PSV. NEC stijgt naar de twaalfde plaats.

AZ-NEC was eerder stilgelegd nadat Bas Dost in de slotfase in elkaar was gezakt. De NEC-spits werd op het veld gereanimeerd en verbleef vervolgens enkele dagen in het ziekenhuis. Daar werd bij hem een inwendige defibrillator geplaatst.

Dost is nog thuis aan het revalideren en stond bij de hervatting van het duel woensdagavond dus niet op het veld. Coach Rogier Meijer had nog twee spelers gewisseld, onder wie Lasse Schöne, die vanwege ziekte niet inzetbaar was.

300 NEC-fans

Terwijl de meeste AZ-vakken redelijk leeg waren, hadden 300 NEC-fans plaatsgenomen in het uitvak. Ze hielden onder meer een spandoek met de tekst '5.06 minuten vol gas voor Bas' omhoog.

"Prachtig dat er zoveel supporters voor vijf minuten een uur en drie kwartier in de bus zijn gaan zitten", zei NEC-middenvelder Dirk Proper. "Prachtig dat we het zo hebben kunnen afsluiten. Het was de wedstrijd van Bas."

Bekijk hieronder reacties van Dirk Proper, NEC-coach Rogier Meijer en AZ-trainer Pascal Jansen.

AZ had al vijf keer gewisseld, maar wel twee spelers vervangen omdat ze niet fit zijn (Riechedly Bazoer en Denso Kasius). Met de meer aanvallend ingestelde Tiago Dantas en Mexx Meerdink zocht de thuisploeg direct de aanval, in de jacht op de gelijkmaker.

AZ krijgt wel kansen

De gelijkmaker kwam er niet, ondanks enkele goede kansen. Zo stelden Jens Odgaard en Dantas de NEC-defensie met schoten van dichtbij op de proef en waagde Meerdink even later een poging van de rand van de zestien. Zijn schot ging over.

"We konden nog bijna drie keer scoren, dat is best bijzonder in zo'n kort tijdsbestek", blikte AZ-coach Pascal Jansen terug. "We hadden het kunnen flikken vandaag. Er had er ook wel minimaal eentje in gemogen."