NOS Voetbal

Dost verlaat ziekenhuis met inwendige defibrillator: 'Blij weer thuis te zijn'

Bas Dost heeft het ziekenhuis mogen verlaten en revalideert thuis verder, meldt zijn club NEC. De spits van de Nijmeegse club zakte op zondag 29 oktober tijdens de wedstrijd tegen AZ in elkaar. Hij werd op het veld gereanimeerd en verliet even later per brancard het veld.

Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de 34-jarige voetballer kampte met een ontstoken hartspier. Bij Dost werd afgelopen week een ICD geplaatst. Een ICD is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Oranje-international Daley Blind speelt ook al jaren met zo'n inwendige defibrillator.

Dankwoord

"Ik ben blij weer thuis te zijn en ga nu in alle rust herstellen", laat Dost weten op de website van NEC. "Ik wil graag nog een dankwoord richten aan iedereen die me de afgelopen periode heeft gesteund. We waarderen dat ontzettend."

Dost zakt in elkaar, komt bij kennis en steekt hand op bij verlaten veld

Dost gaf eerder al aan voorlopig afstand te nemen van de sport om te herstellen: "Ik ga de komende tijd doorbrengen met mijn gezin en familie. Ik hoop dat iedereen dat respecteert. Ik kom me de komende maanden vanzelf weer melden in het Goffertstadion."

Nadat Dost op 29 oktober van het veld was gedragen, werd de wedstrijd AZ-NEC gestaakt. Het restant van het duel, waarin NEC een 2-1 voorsprong had, wordt op woensdag 6 december uitgespeeld. Het zal gaan om een halve minuut van de reguliere speeltijd en de minimale extra tijd van vijf minuten.

Door de manier waarop cardiologen in Nederland samenwerken, betekenen hartproblemen steeds minder vaak het einde van een topsportcarrière. Hoe dat precies zit, leggen we uit in deze sportexplainer.

Hoe artsen de carrières van topsporters met een hartprobleem kunnen redden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl