Lasse Schöne denkt meer na over zijn toekomst
NOS Voetbal

Schöne denkt meer aan stoppen na in elkaar zakken Dost: 'Te vaak meegemaakt'

Het is maar de vraag of NEC-aanvoerder Lasse Schöne nog lang blijft voetballen. De 37-jarige middenvelder is aan het denken geslagen, nadat zijn teamgenoot Bas Dost zondag in de slotfase van de eredivisiewedstrijd tussen AZ en NEC plotseling in elkaar was gezakt.

Het was niet de eerste keer dat de Deen zo'n situatie meemaakte.

Terwijl Dost nog altijd in het ziekenhuis ligt, staan de spelers van NEC 'gewoon' op het voetbalveld om zich voor te bereiden op de bekerwedstrijd tegen Roda JC van donderdagavond. Zo ook Schöne, die regelmatig contact heeft gehad met Dost de afgelopen dagen.

"Hij klinkt wel weer als Bas en hij heeft weer die grote lach van hem. Het is fijn om hem zo te zien, maar uiteraard doet dit wel wat met het team. Bas is enorm geschrokken, maar wij natuurlijk ook."

NEC-spelers verwerken incident met Dost: 'Huilen, schreeuwen en lachen'

De Deense aanvoerder van de Nijmeegse club mag bij dit soort vervelende situaties inmiddels een ervaringsdeskundige genoemd worden. Schöne stond op het veld toen het misging met Abdelhak Nouri bij Ajax en nu dus ook weer. Daarnaast hebben ook vrienden Daley Blind en Christian Eriksen zo'n situatie meegemaakt op het veld.

Nadenken

"Ik heb het wel iets te vaak meegemaakt. Daar ga je natuurlijk wel over nadenken en ik heb daarom ook het woord gepakt de dag na het incident met Bas. Ik heb aangegeven hoe ik erover denk en aan de jonge gasten meegegeven als ze ergens mee zitten, dat ze dan met vrienden, familie of de aanvoerder moeten praten. We moeten er voor elkaar zijn."

Zelf praat Schöne inmiddels ook wat vaker met de mensen om zich heen. "Het zet mij namelijk wel aan het denken. Het komt iets te vaak voor de laatste tijd. Ik ben ook geen 22 meer en heb een lange carrière gehad."

Schöne denkt na over toekomst na in elkaar zakken Dost

Schöne: "Ik vraag me af hoelang ik nog door wil. Dat vroeg ik mezelf al af en nu nog meer. Dat gesprek voer ik nu met mensen om mij heen, maar ik heb nog niets besloten."

'Praten over gevoelens'

Gepraat wordt er sowieso veel bij NEC de laatste dagen, weet Schöne. "We hebben een sportpsycholoog rondlopen en het is belangrijk om van je af te blijven praten. Sommige spelers huilen, sommige schreeuwen en sommige lachen. Het is allemaal gebeurd en dat is goed. Praten over gevoelens komt niet vaak voor in de voetbalwereld, maar je moet het er juist over hebben. Dat begrijpt iedereen ook."

Het voetbal staat nu even op het tweede plan, zegt de middenvelder. "Voetbal is sowieso minder belangrijk dan gezondheid. Natuurlijk werk je nu wel anders naar de wedstrijd toe, want er wordt niet alleen over Roda JC gesproken. Bas wil dat we vol gas gaan geven, maar dat het een andere wedstrijd wordt dan normaal, is wel duidelijk."

Rogier Meijer op het trainingsveld woensdag

Dat zegt ook trainer Rogier Meijer. "We hebben wel getraind deze week, maar je voelt dat er een bepaalde sluier overheen hangt. Ik kan niet voorspellen wat voor impact dit heeft op de wedstrijd van morgen. Misschien doet het de teamgeest wel veel goed, maar als de kwaliteit wat minder is, is dat maar zo."

Dost belt in

Om NEC nog iets van kracht mee te geven, wil Bas Dost vanuit het ziekenhuis nog even videobellen met de selectie. Dat gebeurt woensdagmiddag tijdens de lunch.

"Daar kijk ik heel erg naar uit. Hij is erg betrokken bij ons", vertelt Meijer, die zondag ook al meteen met Dost videobelde. "Toen had ik de tranen in mijn ogen en kippenvel toen ik hem sprak. Het was fijn om wat van hem te zien en te horen, ja. Dat deed wel wat met je."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl