Tes Schouten krijgt haar bronzen plak
NOS SportAangepast

Schouten en estafetteploeg bezorgen Nederland eerste medailles bij EK kortebaan

Zwemster Tes Schouten en de 4x50 meter estafetteploeg hebben bij de Europese kampioenschappen kortebaan in het Roemeense Otopeni voor de eerste Nederlandse medailles gezorgd. Op de tweede dag van het toernooi pakten zowel Schouten als de estafetteploeg brons.

De 22-jarige Schouten had zich op de 100 meter schoolslag als snelste halvefinaliste voor de finale geplaatst en dus was er hoop op een medaille. Maar de 100 meter was goed bezet met concurrenten als de Italiaanse Benedetta Pilato, de Zweedse Sophie Hansson en de Estse Jefimova.

Schouten zwemt naar EK-brons op 100 meter schoolslag

Dat bleek ook wel na de start. De Italiaanse Pilato vertrok snel en zwom halverwege een tijd die ruim onder het Europese record lag. Dat tempo hield ze niet vol; ze tikte als tweede aan, achter Jefimova.

Schouten zwom naar het brons in een tijd van 1.04,04, tweeduizendste langzamer dan in haar halve finale.

Ook brons estafettemannen

Jesse Puts, Caspar Corbeau, Sean Niewold en Kenzo Simons behaalden later op de avond ook een bronzen medaille. Dat gebeurde op de 4x50 meter wisselslag. Puts begon niet hoopvol voor Nederland. Op de rugslag, wat niet zijn favoriete onderdeel is, was hij de langzaamste van het veld.

Corbeau, die zich eerder op de avond had geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag, hielp de Nederlandse ploeg daarna een handje. Hij zwom naar een vierde plek. Die plek hield Niewold vast en Simons bracht Oranje uiteindelijk naar de begeerde podiumplek.

Puts, Corbeau, Niewold en Simons zwemmen naar brons op 4x50 meter wisselslag

Meer Nederlandse medailles volgen mogelijk donderdag. Dan is er op de 100 meter schoolslag zeker kans op eremetaal. Naast Corbeau plaatste ook Arno Kamminga zich zonder al te veel moeite voor de finale. De twee Nederlanders zullen daarin samen om het goud strijden.

Corbeau zwom in een tijd van 56,85 als winnaar van zijn halve finale naar de eindstrijd. Ook Kamminga was de snelste in zijn halve finale, hij tikte aan in een tijd van 56,37.

Daarnaast krijgt Kira Toussaint krijgt donderdag een kans op een plak. Zij plaatste zich voor de finale van de 200 meter rugslag, al was het wel spannend. De 29-jarige rugslagspecialiste klokte een tijd van 2.04,56 en eindigde daarmee als vierde in haar halve finale. Maar haar tijd was snel genoeg.

Lotte Hosper zwom in diezelfde halve finale naar 2.08,18 en strandde daarmee.

Valerie van Roon zat woensdag dicht tegen een medaille aan, maar eindigde als vierde. De 25-jarige stond in de finale van de 50 meter vrije slag en moest in de buurt van haar persoonlijk record zwemmen voor een medaille.

Ze voerde die opdracht goed uit, zwom een persoonlijk record met een tijd van 23,91, maar was tweehonderdste langzamer dan de Deense Julie Kepp Jensen, die het brons pakte.

Van Roon grijpt bij EK kortebaan net naast een podiumplaats

Puts en Simons kwamen vanavond ook in actie in een halve finale, maar konden de finale van hun afstand niet halen. Simons en Puts wilden zich plaatsen voor de finale op de 50 meter vrije slag, maar met een vijfde (21,21) en zevende plaats (21,32) in de halve finale mislukte dat.

Tessa Giele probeerde ook een finale op de 200 meter vlinderslag te halen, maar zij ging in het tweede deel van haar 200 meter vlinderslag kapot. Ze tikte daardoor als zevende aan in een tijd van 2.10,15.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl