Kamminga en Corbeau
NOS Sport

Revanche Kamminga op Corbeau, geen nieuwe WK-gangers bij limietwedstrijden

Arno Kamminga heeft op de laatste dag van de Rotterdam Qualification Meet (RQM) revanche genomen op Caspar Corbeau. De titanenstrijd tussen de zwemmers die samen trainen in Amsterdam werd op zaterdag geopend toen Corbeau won op de 200 meter schoolslag, Kamminga versloeg de Amerikaanse Nederlander zondag op de 100 meter.

Kamminga won de 100 meter in een tijd van 59,26 seconden, onder de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen. Aan die vereiste voldeed de 28-jarige Kamminga al eerder.

Bij de RQM kregen zwemmers de kans onder de limiet te zwemmen voor de Spelen of de WK, over twee maanden in Doha. Geen van de Nederlanders die zondag in actie kwamen, voegden zich bij het gezelschap van WK-gangers of kanshebbers op deelname aan het olympisch zwemtoernooi in Parijs.

Kamminga neemt op 100 meter revanche op Corbeau, Schouten toont vorm in Rotterdam

Voor Kamminga, die tweemaal zilver pakte op de Spelen in Tokio, was het dit weekend nog niet om "supersnelle tijden" te doen. Hij bleef ver boven zijn persoonlijk record van 57,80.

"Ik heb een heel rommelig jaar gehad", aldus Kamminga. "Tot de zomer alleen kunnen bouwen. Na de zomer zit ik weer op een goed basisniveau. Met deze tijd haal je normaal gesproken de WK-finale, misschien zelfs de olympische finale."

Op dat laatste is zijn planning voor dit seizoen volledig gericht: "Parijs. Niet daarvoor. Ik wil in Parijs zo hard mogelijk zwemmen. Ik blijf geduldig omdat ik weet dat het plan klopt."

Bekijk hier de reacties van Arno Kamminga, Marrit Steenbergen en Arno Kamminga na de RQM:

Steenbergen laat EK kortebaan schieten, Schouten niet: 'Meer beuken, lekker racen'

Op de 50 meter vrije slag werd Kenzo Simons tweede. Ook hij had eerder al aan de olympische limiet voldaan, geen van de Nederlanders voegde zich in Zwemcentrum Rotterdam bij Simons.

Schouten met vertrouwen naar EK kortebaan

Tes Schouten, ook al veilig wat betreft de richttijd voor de Spelen, won de 100 meter schoolslag in 1.06,31. "Het draait altijd om tijden, maar op het moment is dat niet heel belangrijk. Ik ben blij dat ik weer lekker zwom, dat neem ik mee naar het EK kortebaan." Dat begint komende dinsdag in Roemenië. "Ik heb er zin in. Kortebaan is iets meer beuken, lekker racen."

Imani de Jong won in Rotterdam de 400 meter in 4.14,42, ver boven de olympische eis. De Jong was al wel zeker van deelname aan de WK in februari in Doha.

Nog geen ticket Van Roon

Valerie van Roon slaagde er niet in alsnog een ticket voor de WK op de 50 meter vrije slag te veroveren. Daarvoor had ze sneller moeten zijn dan recente sterke tijden van Marrit Steenbergen en Kim Busch op de sprintafstand. Van Roon slechtte in 24,94 weliswaar de WK-limiet (25,04), maar haar concurrentes waren in april al sneller geweest.

Marrit Steenbergen

Steenbergen en Busch hadden toen al onder de nog scherpere OS-limiet (24,70) gezwommen. Van Roon krijgt onder meer in april in Eindhoven nog een kans om een ticket voor Parijs te verdienen. Van de Nederlandse deelneemsters in de finale was Steenbergen in 24,82 de snelste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl