Marrit Steenbergen zaterdagmiddag in Rotterdam
NOS Sport

Langzaam naderen de Spelen voor Steenbergen: 'Stel gedachten erover uit'

De Olympische Spelen zijn het summum, ook voor zwemster Marrit Steenbergen. 'Parijs' komt steeds dichterbij en dat levert behalve voorpret ook flinke mentale druk op.

En daarom probeert ze er nog maar even niet over na te denken, vertelt ze vanaf het zwemtoernooi Rotterdam Qualification Meet. Daar strijdt de internationale zwemtop dit weekend voor kwalificatie voor de WK in februari en de Spelen van komende zomer.

Zwemmers kunnen er voldoen aan de tijdslimieten die toegang geven tot die twee toernooien. Steenbergen plaatste zich eerder al voor de 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Vandaag komt ze in actie op de 50 meter vrije slag.

"Ik probeer gedachten over de Spelen uit te stellen tot tegen de zomer", zegt Steenbergen (23). "Ik zie dat maar als een hele mooie afsluiting van het seizoen. In principe verschillen de Spelen ook niet van het WK, behalve qua grootte."

Energie sparen

Steenbergen kende een sterk 2023, met als hoogtepunt een bronzen medaille op de 100 meter vrije slag op de WK in Fukuoka. Ze bewees in Japan te kunnen presteren op een lang en zwaar toernooi. "Daar heb ik heel veel vertrouwen uit geput richting de zomer. Het is heel fijn dat ik het ook qua belasting aan kan."

Op dat succes volgde een dipje, legt haar trainer Patrick Pearson uit. Toen Steenbergen in augustus weer begon met trainen, na een korte vakantie, was ze niet okselfris. "Ze kwam heel vermoeid terug", vertelt Pearson. "Na de opstart werd ze ziek en dat was, ondanks dat ze heel graag wilde, ongelukkig."

Pearson en Steenbergen zoeken nu naar de perfecte balans, een manier om haar te kunnen laten pieken op het juiste moment. "We zwemmen wat korter in en zijn minder vroeg in het bad. We sparen zo tijd, energie en focus, die ze weer kan gebruiken tijdens de finales."

Onrust

Op de achtergrond spelen er twee zaken in het Nederlandse topzwemmen. De Volkskrant maakte in november bekend dat er 'meldingen van ongenoegen' waren geweest over het gedrag van bondstrainer Mark Faber. De KNZB liet onderzoek doen.

Steenbergen wil nog niet te veel aan Spelen denken: 'Probeer dat uit te stellen'

Daarnaast werd geschreven dat de verhoudingen tussen de zwemmers van de trainingscentra in Amsterdam en Eindhoven onder druk stonden. Steenbergen vertelt dat niet zo te hebben ervaren.

Trainer Pearson, die in Eindhovense trainingscentrum werkt, baalt van de onrust. "Het is feitelijk onwaar, dat vind ik spijtig. De centra in Amsterdam en Eindhoven zijn juist naar elkaar toegegroeid in de laatste jaren, Mark Faber en ik ook. We doen wat meer los van elkaar, maar dat is puur om maatwerk te verzorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl