NOS Sport

Geen medailles voor estafetteploegen op eerste dag EK kortebaanzwemmen

De Nederlandse estafetteploegen zijn op de eerste dag van de EK kortebaanzwemmen in het Roemeense Otopeni buiten de prijzen gevallen.

De Nederlandse estafettevrouwen eindigden als vijfde in de finale van de 4x50 meter vrije slag. Het Nederlands team bestond uit Kira Toussaint, Tessa Giele, Valerie van Roon en Silke Holkenborg.

Geen medaille Nederlandse estafettevrouwen 4x50 meter vrije slag op EK kortebaan

Zweden ging er met de gouden medaille vandoor met een tijd van 1.35,60. Nederland bleef daar met een tijd van 1.37,98 ver van verwijderd. Het gemis van Maaike de Waard (de zwemsters van coach Patrick Pearson slaan de EK over) deed zich gelden in Roemenië.

Estafettemannen raken titel kwijt

Ook de Nederlandse estafettemannen, bestaande uit Jesse Puts, Thom de Boer, Sean Niewold en Kenzo Simons, wonnen eveneens geen medaille op de 4x50 meter vrij. Daarmee liepen ze titelprolongatie mis. Het kwartet eindigde in de finale met een tijd van 1.24,88 als vierde. Eerder op de dag bereikten ze die finale ook als de nummer vier.

Nederlandse estafettemannen buiten podium in finale 4x50 meter op EK kortebaan

Groot-Brittannië legde in 1.22,52 beslag op de Europese titel. Twee jaar geleden wonnen Puts, Simons en De Boer met Stan Pijnenburg het EK-goud. Dat jaar wonnen ze ook nog brons bij de WK en in 2022 was er WK-brons voor De Boer, Simons, Pijnenburg en Nyls Korstanje.

Er was wel individueel succes: Tes Schouten plaatste zich als eerste voor de halve finales op de 100 meter schoolslag met een tijd van 1.04,02. In de series zwom de 22-jarige Schouten de tweede tijd, achter Eneli Jefimova.

De 19-jarige Anna van Droffelaar haalde de finale niet. Met 1.08,25 eindigde ze als tiende en laatste in haar serie en werd ze 28ste in totaal.

Valerie van Roon bereikte op de 50 meter vrije slag wel de finale. Van Roon (25), vorig jaar goed voor brons op de EK langebaan op dit nummer, noteerde met 24,27 de negende tijd.

Michelle Coleman plaatste zich met 23,74 als snelste voor de halve eindstrijd.

Thom de Boer

Op de 400 meter wisselslag strandde de 21-jarige Lotte Hosper in de series. Ze eindigde met haar tijd van 4.45,08 als zestiende.

Europese titels

De Britse zwemster Abbie Wood sleepte de eerste gouden plak in de wacht. Ze was de snelste in de finale van de 400 meter wisselslag. De 24-jarige Engelse veroverde in Roemenië haar eerste individuele gouden medaille.

Ze maakte op de EK langebaan van vorig jaar wel deel uit van de gouden Britse ploeg op de 4x100 vrij en 4x200 gemengd. Op de 200 meter wisselslag pakte ze zilver.

Daniel Wiffen zorgde in de stad nabij de Roemeense hoofdstad Boekarest voor een verrassing door de Europese titel kortebaan op de 400 meter vrije slag te veroveren. De 22-jarige Ier, die in augustus drie medailles won bij de EK onder 23, was in de finale met 3.35,47 de snelste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl