Sifan Hassan wint bij marathondebuut in Londen
NOS Sport

Hassan start olympische voorbereiding: 'Ben verslaafd aan pijn van de marathon'

Welke onderdelen ze volgend jaar bij de Olympische Spelen in Parijs gaat afwerken, houdt Sifan Hassan nog even voor zich. De tweevoudig olympisch kampioene van Tokio (2021) is na zes weken rust wel begonnen aan haar voorbereiding op het mega-evenement in de Franse hoofdstad. In de aanloop naar Parijs werkt ze in elk geval nog één marathon af.

"Ik ben verslaafd aan de pijn van de marathon", zegt ze tijdens een kort verblijf in Nederland, waarbij ze gelijk gebruik maakte van haar recht om te stemmen.

Voor Hassan is er meer dan sport. Volgens de geboren Ethiopische leven we momenteel in een rare wereld. Vanuit het Amerikaanse Portland, waar ze al een paar jaar woont, volgt ze met belangstelling het internationale én het Nederlandse nieuws.

Sifan Hassan wint en loopt de tweede marathontijd ooit in Chicago

"Ik wil weten wat er allemaal gebeurt. In de Nederlandse politiek, de oorlog tussen Israël en Palestijnen. Daar zijn al duizenden doden gevallen. Het lijkt wel of het leven geen betekenis meer heeft", zegt ze ingetogen over het conflict.

Tweede marathonzege in toptijd

Hassan nam na haar indrukwekkende zege in de marathon van Chicago, begin oktober, vrijaf. Zes weken deed ze nauwelijks tot niets aan loopwerk. Chicago was pas haar tweede marathon. Net als bij haar debuut in Londen in het voorjaar (winst in 2.18.33) verbaasde ze de atletiekwereld opnieuw. Ze liep in de Amerikaanse stad naar de tweede tijd ooit, 2.13.44. Alleen wereldrecordhoudster Tigst Assefa was sneller, 2.11.53.

Ik had een tand kunnen verliezen, of een arm of been kunnen breken. Ik was echter ongedeerd en daar ben ik dankbaar voor.

Hassan over haar val in Boedapest

Tussen beide marathons door deed Hassan nog even op drie onderdelen een gooi naar een wereldtitel op de baan. Ze begon in Boedapest met een gedenkwaardige finale op de 10.000 meter. Met goud binnen handbereik kwam de atlete ten val. "Ik heb daar veel geleerd", zegt ze er drie maanden later over.

Veerkracht

"Kan het nog erger, vroeg ik me af nadat ik op 20 meter van de finish in gouden positie ten val kwam. Ik had een tand kunnen verliezen, of een arm of been kunnen breken", relativeert Hassan het incident. "Ik was echter ongedeerd en daar ben ik dankbaar voor." Haar veerkracht in Boedapest was groot. Na die dramatische ontknoping liep ze naar brons op de 1.500 meter en zilver op de 5.000 meter.

Hassan na bijzonder atletiekjaar: 'Londen was een wonder'

Als Hassan haar atletiekjaar 2023 op een rijtje zet, heeft haar marathondebuut in Londen de meeste impact op haar gehad. De twijfels vooraf, de pijn tijdens de race, de momenten dat ze overwoog uit te stappen en uiteindelijk de spannende strijd om de zege in de slotfase: "Het voelt nog steeds magisch."

Wonder

"Ik heb tijdens de race een paar keer overwogen te stoppen. Het was een marathon met veel problemen", blikt ze terug. "Toch haalde ik de finish. Ik liep door en was ineens winnaar. Het is de meest bijzondere race van mijn leven. Chicago was totaal anders. Ik was aan de finish helemaal leeg. De laatste vijf kilometer voelden mijn armen en benen kilo's zwaarder. Ik was totaal verzuurd. Londen daarentegen was een wonder."

Ergens in het voorjaar van 2024 loopt ze haar derde marathon. "Eén voor de Spelen lukt, twee niet", zegt ze over haar plannen in het olympisch jaar. Daarna neemt ze in overleg met haar coach Tim Rowberry een besluit over wat ze in Parijs precies gaat doen. Hassan is altijd op zoek naar een uitdaging. De olympische marathon in de 'lichtstad' lonkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl