NOS Sport

WK-zilver Hassan op 5.000 meter, geen Oranje-medaille bij kogelstoten

Hassan loopt naar WK-zilver op 5.000 meter, Kipyegon opnieuw te sterk

Sifan Hassan heeft haar tweede medaille veroverd bij de WK atletiek in Boedapest. De tweevoudig olympisch kampioene pakte na het brons op de 1.500 meter op de voorlaatste dag ook nog zilver op de 5.000 meter.

Op beide disciplines ging de wereldtitel naar de Keniaanse Faith Kipyegon. Maureen Koster, de tweede Nederlandse in de finale, finishte als twaalfde.

Hassan haalde de vierde Nederlandse medaille binnen in Hongarije. Naast haar eigen twee medailles veroverde Femke Bol de wereldtitel op de 400 meter horden en tekende zevenkampster Anouk Vetter voor brons.

Geen medailles bij kogelstoten

Jessica Schilder en Jorinde van Klinken hadden bij het kogelstoten het aantal medailles kunnen verhogen, maar bleven ver verwijderd van eremetaal. Europees kampioene Schilder, vorig jaar derde op de WK, eindigde met wat fysieke problemen als achtste. Haar beste poging landde bij 19,26 meter.

Van Klinken was na drie ronden klaar: negende met 19,05 meter. De Amerikaanse Chase Ealey prolongeerde de wereldtitel (20,43 meter).

Hassan begon zoals zo vaak achterin en startte twee ronden voor het einde haar opmars. Kipyegon voerde het veld aan. De wereldrecordhoudster wisselde een paar keer van positie met de Ethiopische titelverdedigster Gudaf Tsegay, maar was in de laatste twee ronden ijzersterk.

Hassan probeerde het in de slotfase nog wel, maar had in de sprint niet de macht om de Keniaanse favoriete (14.53,88) te bedreigen. Het werd zilver in 14.54,11. Brons ging naar de Keniaanse Beatrice Chebet (14.54,33).

Voor Hassan was het toernooi al geslaagd, toen ze op de 1.500 meter een bronzen medaille binnenhaalde. De 'vrouw die alles kan' in het hardlopen had met haar coach Tim Rowberry een zware missie van drie afstanden uitgedacht. Twee jaar geleden deed ze dat ook bij de Olympische Spelen in Tokio, wat daar resulteerde in goud op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter.

Marathon

Sindsdien is er wel wat veranderd bij de inmiddels 30-jarige atlete. Haar gedachten gingen meer en meer naar de marathon. Dat ze op die loodzware discipline ook goed uit de voeten kan, bleek in april in Londen. Daar debuteerde ze met de winst in 2.18.33, terwijl ze tijdens de race diverse keren in de problemen kwam.

Haar sensationele zege maakte wel duidelijk dat ze volgend jaar bij de Spelen in Parijs ook wat te zoeken heeft op de marathon.

Een keuze heeft ze nog niet gemaakt. Daarom loopt ze op 8 oktober ook de marathon van Chicago, ze heeft die ervaring nodig om een afgewogen besluit te kunnen nemen. "Ik heb hier veel geleerd. In Tokio was ik in supervorm, maar was er ook heel veel stress. Ik heb hier veel plezier gehad."

Op weg naar de WK in Boedapest liepen haar baantrainingen in eerste instantie niet goed. Hassan had met het oog op Londen maandenlang in haar geboorteland Ethiopië op hoogte duurtrainingen afgewerkt en de snelheid van de baan was ze redelijk kwijt. Pas de laatste weken voor Boedapest, geholpen door twee Somalische atleten, kreeg ze weer vertrouwen in een goede afloop.

Ontspannen

Hassan was goed, dat liet ze op de eerste dag van het WK al zien. Ze liep in de ochtend de series van de 1.500 meter en was 's avonds weer scherp in de strijd om goud op de 10.000 meter. Met de finish in zicht kwam ze in duel met de Ethiopische Gudaf Tsegay ten val. Weg goud, weg medaille.

Op de 5.000 meter had ze zaterdagavond met Kipyegon te maken. De Keniaanse, tweevoudig olympisch kampioene op de 1.500 meter, maakte dit seizoen grote indruk. In Parijs verbeterde ze begin juni het wereldrecord tot 14.05,20. Dat deed ze een week nadat ze ook het wereldrecord op de 1.500 meter in handen had gekregen.

In Boedapest werd het een harde strijd om goud. Titelverdedigster Tsegay gaf zich als eerste gewonnen. Kipyegon bepaalde de race en hield Hassan in de sprint naar de finish achter zich.

"Zij is wat sneller in de laatste vijftig meter. Faith heeft op deze afstand een wereldrecord gelopen. Ze is nu de beste. Ik ben blij met zilver", zei Hassan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl