Tweede Kamer
NOS Nieuws

Wekdienst 2/12: Tweede Kamer bijeen over hertelling • Keti Koti immaterieel erfgoed

Goedemorgen! Keti Koti wordt bijgeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed. En vanavond is de loting voor het EK Voetbal 2024 in Duitsland.

Eerst het weer: vandaag trekken wolkenvelden over ons land, maar schijnt ook zeker de zon even. In de kustprovincies is later op de dag een (winterse) bui niet uitgesloten. Het wordt 0 tot 3 graden, er staat weinig wind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • De (oude) Tweede Kamer komt vanochtend om 10.15 uur bijeen om te besluiten over een hertelling van de stemmen bij vier stembureaus in Tilburg. Dit is in de recente geschiedenis van het parlement nog niet eerder voorgekomen.
  • Het is vandaag de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij. Keti Koti wordt vanmiddag officieel bijgeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed. Keti Koti ("Ketenen Gebroken") is de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën, op 1 juli.
  • Rockband Kiss geeft zijn aller laatste optreden ooit, na 50 jaar actief te zijn geweest. Ze treden op in New York in Madison Square Garden.
  • Vanavond is de loting voor het EK Voetbal in 2024 in Duitsland. De NOS zendt de loting live uit. Kijk mee vanaf 17.55 uur. Nederland is gekwalificeerd en zit in pot 3.
  • De WB-wedstrijden in het schaatsen gaan verder in het Noorse Stavanger. Kijk vanaf 14.20 uur mee naar het live-verslag op deze app/site.

Wat heb je gemist?

De VN-Veiligheidsraad stopt de politieke missie in Sudan. Niet omdat de situatie in Sudan is verbeterd of opgelost, maar omdat de Sudanese autoriteiten dit hebben gevraagd.

In het Afrikaanse land is het nog altijd onrustig. Al zeven maanden vecht het Sudanese regeringsleger daar tegen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Sindsdien worden in Sudan op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd, zei Amnesty International afgelopen zomer. In het conflict zijn volgens schattingen meer dan 10.000 mensen omgekomen. Zes miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Niet alleen Keti Koti is immaterieel erfgoed, ook het carbidschieten in Kampen staat sinds gisteren op de lijst. Het Schuttersgilde Kampen maakte de toevoeging aan de lijst officieel. In Kampen wordt, in tegenstelling tot in veel andere plaatsen, zittend op een bus geschoten. Bovendien gebeurt dit gewoon op straat in de stad.

Kamper melkbusschieten officieel immaterieel erfgoed: 'Hier doen we het voor'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl