Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Topman Hamas: geen gijzelaars vrij tot uitgebreid staakt-het-vuren

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Hevige bombardementen Khan Younis gaan door
  • Eerste vrachtwagens met hulpgoederen weer Gaza in na beëindigen gevechtspauze
  • Syrische media melden Israëlische aanval in omgeving Damascus.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Vrijgelaten gijzelaars bij demonstratie in Tel Aviv

In de Israëlische hoofdstad Tel Aviv zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die nog worden vastgehouden door Hamas. Ook enkele gijzelaars die afgelopen week zijn vrijgelaten, deden mee.

Zo ook de 81-jarige Russisch-Israëlische Irean Tati en haar dochter Jelena Troepanov. Zij kwamen donderdag vrij na aandringen van de Russische overheid. Troepanov sprak de menigte ook toe. "Ik ben hier om jullie te bedanken, omdat ik zonder jullie hier niet zou zijn geweest. Nu moeten we mijn zoon Sasha nog terugbrengen, en alle anderen. Nu!"

Israël meldde gisteren dat Hamas nog 137 mensen zou gijzelen. Hamas-kopstuk Saleh al-Arouri liet via nieuwzender Al Jazeera weten dat er van een nieuwe gevangenenruil geen sprake kan zijn zonder een uitgebreid, veelomvattend staakt-het-vuren. Maar de Israëlische premier Netanyahu herhaalde tijdens een persconferentie vanavond dat het leger doorgaat met vechten totdat Hamas is uitgeschakeld.

De door Hamas vrijgelaten Irena Tati (73) en haar dochter Jelena Troepanov (50) demonstreren in Tel Aviv voor vrijlating gijzelaars

Amerikaanse vicepresident: te veel onschuldige Palestijnen gedood

Vicepresident Kamala Harris van de Verenigde Staten heeft zich tijdens de klimaattop in Dubai uitgesproken over de situatie in Gaza. Ze bepleitte dat er te veel onschuldige Palestijnen zijn omgekomen en dat Israël moet zorgen voor genoeg veilige gebieden voor Palestijnen in de Gazastrook.

Sinds het einde van de gevechtspauze gisteren zijn er volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza, die onder controle staan van Hamas, zeker 200 Palestijnen omgekomen. Bewoners vrezen dat ze door de Israëlische grondoperatie in een steeds kleiner gebied worden weggeduwd in het zuiden van de Gazastrook.

"Terwijl Israël zijn militaire doelen in Gaza nastreeft, vinden wij dat Israël meer moet doen om onschuldige burgers te beschermen", zei Harris. "We staan onder geen enkele omstandigheid toe dat Palestijnen gedwongen weg moeten uit de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever."

Ze schetste ook een toekomstvisie voor het conflict, waarin Amerika de belangrijkste bondgenoot is van Israël. "We willen een verenigde Gazastrook en Westelijke Jordaanoever onder de Palestijnse Autoriteit. Met aanzienlijke steun van de internationale gemeenschap en de landen in de regio. Hamas kan Gaza niet langer besturen."

Topman Hamas: geen gijzelaars vrij tot uitgebreid staakt-het-vuren

Hamas laat geen gijzelaars meer vrij zolang de gevechten op de Gazastrook aanhouden en er geen akkoord is over een "uitgebreid en definitief" staakt-het-vuren. Dat zegt het hoofd van de politiek tak van Hamas, Saleh al-Arouri, in een interview met nieuwszender Al Jazeera. Ook moeten alle Palestijnen worden vrijgelaten die vastzitten in Israël, aldus Arouri.

Israël meldde gisteren dat Hamas nog 137 mensen zou gijzelen die werden ontvoerd bij de aanslagen op 7 oktober. Onder hen zouden ook vrouwen en kinderen zitten. Arouri sprak dat in het interview met Al Jazeera tegen. Volgens hem houdt Hamas geen vrouwen en kinderen meer vast. "We hebben gezegd dat we ze allemaal hebben overgedragen. De overgebleven gevangenen in Gaza zijn soldaten en mannen die in het leger hebben gediend."

In het interview zegt hij ook dat Hamas en Israël op dit moment niet onderhandelen over een gevechtspauze. Een gevechtspauze van zeven dagen kwam gisteren ten einde. Tijdens de gevechtspauze kwamen 110 gijzelaars vrij: 86 Israëliërs en 24 buitenlanders. In ruil liet Israël Palestijnen vrij uit de gevangenis.

Macron naar Qatar voor onderhandelingen gevechtspauze

De Franse president Macron is voornemens om naar Qatar te gaan om te helpen bij de bemiddelingen over een nieuwe gevechtspauze. Dat heeft hij gezegd tijdens de klimaattop in Dubai. Hij gaf verder geen details, maar ging wel in op de hernieuwde gevechten in Gaza na de zevendaagse gevechtsonderbreking.

Macron uitte in een persconferentie onder meer zijn "diepe zorgen" over de huidige situatie. Ook richtte hij zich indirect tot Israël: "We zitten op het punt waarop de Israëlische autoriteiten nauwkeuriger moeten zijn over wat ze willen bereiken. Willen ze Hamas compleet vernietigen, gelooft iemand dat dat mogelijk is? Want als ze dat willen, zal de oorlog tien jaar duren".

Macron wees er daarnaast op dat Israël niet veilig is zolang de Israëlische veiligheid "ten koste gaat van Palestijnse levens". Wanneer Macron naar Qatar wil, is niet duidelijk.

'Mossad weg uit Qatar om vastlopen onderhandelingen wapenstilstand'

Israël roept een delegatie van de geheime dienst Mossad terug uit Qatar, omdat onderhandelingen over een nieuwe gevechtspauze tussen Israël en Hamas zouden zijn vastgelopen. Dat melden Israëlische media op basis van een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu. In de verklaring staat dat het hoofd van de Mossad, David Barnea, het team in opdracht van Netanyahu heeft teruggehaald. Verdere details zijn niet gegeven.

Onder meer de krant Haaretz schreef eerder al dat een delegatie van de Mossad vandaag in hoofdstad Doha onderhandelde met Qatarese bemiddelaars. De inzet van Israël zou daarbij zijn geweest om - bij een eventuele nieuwe gevechtsonderbreking - Israëlische gijzelaars uit verschillende 'groepen' vrij te krijgen. Tijdens de vorige gevechtspauze werden steeds Israëlische vrouwen en kinderen vrijgelaten door Hamas.

Na een gevechtspauze van zeven dagen werd de oorlog tussen Israël en Hamas gisteren hervat. Beide partijen geven elkaar de schuld van het klappen van het akkoord, waarbij gevangenen en gijzelaars over en weer werden vrijgelaten.

Hoe reëel is een tweestatenoplossing?

Wat moet er gebeuren na de oorlog tussen Israël en Hamas? Leiders van over de hele wereld pleiten voor een permanente oplossing. Daarbij wordt steeds vaker gesproken over een tweestatenoplossing.

Lees hier hoe haalbaar zo'n tweestatenoplossing is:

Eerste vrachtwagens met hulpgoederen weer Gaza in na beëindigen gevechtspauze

Voor het eerst sinds de gevechtspauze beëindigd is, zijn er vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen de Gazastrook binnengereden. Dat meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Zo'n vijftig vrachtwagens staken de grensovergang van Egypte met Rafah over.

Tijdens de gevechtspauze tussen Israël en Hamas, die een week duurde, konden er honderden vrachtwagens hulpgoederen brengen. Hulporganisaties noemden het desondanks een druppel op een gloeiende plaat.

Direct nadat de strijd tussen het Israëlische leger en Hamas werd hervat blokkeerde Israël de hulpgoederen aan de grens met Egypte weer.

Artiest The Weeknd verzorgt vier miljoen maaltijden voor Gaza

Abel Tesfaye, beter bekend als The Weeknd, gaat vier miljoen maaltijden verstrekken aan het voedselprogramma van de Verenigde Naties om mensen in de Gazastrook te helpen. De Canadees is als goodwillambassadeur verbonden aan de VN. Hiermee draagt hij op basis van zijn eigen bekendheid de missie van de organisatie uit.

Volgens de VN zouden met vier miljoen maaltijden ruim 173.000 Palestijnen twee weken lang kunnen worden gevoed. Tesfaye heeft een eigen fonds waarmee hij geld ophaalt voor mensen in de wereld die lijden. De vier miljoen maaltijden komen ook uit dit fonds.

The Weeknd is een van de populairste artiesten van de afgelopen jaren. Eerder dit jaar brak hij het record van hoogste aantal maandelijkse luisteraars op steamingsdienst Spotify, met 94,7 miljoen luisteraars. Later scherpte hij zijn eigen record aan tot 112,7 miljoen maandelijkse luisteraars.

'Bijna 200 doden Gaza sinds einde gevechtspauze'

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, zijn er in de Gazastrook bijna 200 mensen omgekomen sinds de gevechten tussen Hamas en het Israëlische leger gisteren weer oplaaiden. De organisatie meldt ook dat ongeveer 650 mensen gewond zijn geraakt. De aanvallen vinden "overal in de Gazastrook" plaats.

Het leger van Israël zegt dat er sinds het einde van de gevechtspauze meer dan vierhonderd doelen in de Gazastrook zijn aangevallen.

Aanvallen over en weer grensstreek Israël en Libanon

Ook aan de grens met Israël en Libanon blijft het onrustig. Hezbollah zegt dat het vijf aanvallen uitgevoerd heeft op Israëlische militaire bases in de grensstreek. Israël reageerde door Libanese dorpen nabij de grens te bombarderen. Daarbij kwamen een vrouw en haar zoon om. Volgens Hezbollah was de zoon een strijder van de terreurgroep.

Hevige bombardementen Khan Younis gaan door

Het Israëlische leger is afgelopen nacht doorgegaan met hevige bombardementen in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, melden Israëlische en Arabische media. Volgens Israël zitten er meerdere kopstukken van Hamas in de stad.

Sinds de gevechtspauze gisterochtend werd beëindigd ligt de stad onder vuur. Gisteren verspreidde het Israëlische leger al flyers in de stad, waarin burgers werd opgeroepen de stad te verlaten.

Ook in Gaza-Stad wordt nog altijd hevig gevochten door het Israëlische leger en Hamas.

Acteur Arnold Schwarzenegger ontmoet familieleden van Israëlische gijzelaars

Acteur Arnold Schwarzenegger ontmoet familieleden van Israëlische gijzelaars

WHO-baas wil zelfde levering naar Gaza als tijdens gevechtspauze

De WHO zegt dat de leveringen van hulpgoederen moet worden hervat. De baas van de wereldgezondheidsdienst Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt op X dat de leveringen met dezelfde frequentie en omvang moeten gebeuren als tijdens de wapenstilstand tussen Israël en Hamas.

"Burgers in heel Gaza hebben bescherming, voedsel, water, onderdak, sanitaire voorzieningen, medicijnen en meer nodig", zegt Ghebreyesus. "Gewonden hebben levensreddende zorg nodig en gezondheidswerkers hebben bescherming en materiaal nodig om zorg te kunnen verlenen." De WHO-baas dringt ook aan op een einde van het geweld.

Hulporganisaties, waaronder het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, zeiden gisteren dat er geen hulp Gaza binnen mocht komen via de grensovergang bij Rafah met Egypte, nadat de wapenstilstand was verstreken.

Syrische media melden Israëlische aanval in omgeving Damascus

Syrische staatsmedia melden dat er vannacht een Israëlische luchtaanval was op doelen in de omgeving van Damascus. Volgens de Syriërs ging het om een raketaanval en zijn de meeste raketten uit de lucht geschoten. Er is alleen materiële schade, meldt een militaire bron.

Het Israëlische leger heeft niet op de berichten gereageerd en ook buitenlandse media kunnen deze niet onafhankelijk verifiëren.

Het Israëlische leger voert vaker aanvallen op buurland Syrië uit, omdat het regime van leider Bashar al-Assad nauwe banden heeft met Iran. Zo werd afgelopen weekend de luchthaven van Damascus nog buiten gebruik gesteld. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten ging het om een Israëlische aanval.

'Israël wil bufferzone op grondgebied Gaza'

Israël heeft aan Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) laten weten dat het een bufferzone wil instellen aan de Gazaanse kant van de grens met Israël. Dat moet voorkomen dat Israël in de toekomst opnieuw vanuit Gaza wordt aangevallen of geïnfiltreerd, zo vertelden drie bronnen aan persbureau Reuters. Ook Saudi-Arabië zou van de plannen op de hoogte zijn gesteld.

De regeringen van de drie landen hebben niet op vragen van Reuters gereageerd. Een woordvoerder van de VAE zei dat zijn land alle naoorlogse regelingen steunt als de betrokken partijen het daarover eens zijn, als dat bijdraagt aan stabiliteit en de totstandkoming van een Palestijnse staat.

Een adviseur van Netanyahu zei tegen Reuters dat de plannen "veel gedetailleerder zijn".

Leger Israël bevestigt de dood van zes gijzelaars

Het Israëlische leger bevestigt de dood van zes Israëlische gijzelaars die op 7 oktober door Hamas mee naar Gaza werden ontvoerd.

Vier van hen woonden in de kibboets Nir Oz, onder wie de 86-jarige Arye Zalmanovich, een van de oprichters van de kibboets. Hamas meldde zijn dood enkele weken terug.

De jongste is de 26-jarige Guy Iluz uit Tel Aviv. Hij was een van de bezoekers van het muziekfestival dat op 7 oktober in het grensgebied met Gaza werd gehouden. Hij probeerde nog weg te komen, maar werd geraakt toen de auto waarin hij zat onder vuur werd genomen. Volgens het Israëlische leger is hij door Hamas als gijzelaar meegenomen. Hamas liet zijn vader in een video weten dat hij bij de aanvallen van het Israëlische leger op Gaza was omgekomen.

Welkom

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier.