NOS Nieuws

Wekdienst 30/11: Klimaattop in Dubai van start • Nieuwsredacties leggen werk uur neer

Goedemorgen! Vandaag gaat de jaarlijkse klimaattop van start, dit jaar in Dubai. En verschillende nieuwsredacties leggen vanochtend het werk een uur neer uit onvrede over de moeizame cao-onderhandelingen.

Eerst het weer: plaatselijk begint de ochtend met mist of nevel. Die lost in de middag op. Bij weinig wind uit oostelijke richtingen wordt het 0 tot 3 graden. Vanavond en komende nacht koelt het snel af en daalt het kwik op grote schaal tot onder het vriespunt.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • In Dubai gaat de jaarlijkse klimaattop van start, de COP28. Op verschillende plekken sneuvelden in 2023 hitterecords, dit jaar wordt waarschijnlijk zelfs het warmste jaar dat ooit is gemeten. Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat het niet nog erger wordt? Die vraag staat weer centraal op de klimaattop van de VN.
  • Bij de rechtbank in Utrecht dient het beroep van ziekenhuizen tegen het besluit van demissionair minister Ernst Kuipers om de kinderhartchirurgie te centraliseren. Volgens dat plan zijn operaties aan aangeboren hartafwijkingen straks nog maar op twee plekken mogelijk.
  • Journalisten van verschillende nieuwsredacties leggen vandaag het werk een uur neer. Onder andere bij NRC, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en Nu.nl is besloten het werk even te staken uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Door de actie worden de nieuwssites niet geactualiseerd, tenzij er groot nieuws is.
  • De Nederlandse handbalsters beginnen aan het WK. Argentinië is in de Deense stad Frederikshavn de eerste tegenstander van Oranje, de wereldkampioen van 2019.

Wat heb je gemist?

De 18-jarige gijzelaar Ofir Engel, die onlangs versneld het Nederlanderschap kreeg, werd gisteravond laat vrijgelaten door Hamas. Onder meer Israëlische media, een Qatarese regeringsfunctionaris en het CIDI in Nederland bevestigen het nieuws.

Engel is de enige onder de 240 mensen die op 7 oktober door de terreurorganisatie uit Israël werden ontvoerd die een Nederlands paspoort heeft. Hoe het met hem gaat, is niet bekend.

Hij is geboren in Israël, zijn grootvader in Nederland. Al voor de gijzelneming was door de familie een procedure ingezet om de jongen te naturaliseren tot Nederlander. Toen hij werd ontvoerd was Engel nog 17 jaar oud.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Aan modeontwerper Mohamed Benchellal is gisteravond in het Rijksmuseum het Cultuurfonds Mode Stipendium uitgereikt. De 39-jarige Benchellal staat bekend om zijn klassieke en overwegend eenvoudige ontwerpen, die tegelijk zeer uitgesproken zijn in vorm:

Mohamed Benchellal wint modeprijs: 'Ik zie de creaties als mijn kinderen'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl