Teleurstelling bij Jutta Leerdam
NOS SchaatsenAangepast

Leerdam verliest na achttien zeges op rij een 1.000 meter, Groenewoud wint massastart

Jutta Leerdam heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Peking een zeer zeldzame nederlaag geleden op de 1.000 meter.

Uitgerekend op het ijs waar Leerdam in februari 2022 bij de Olympische Spelen haar laatste 1.000 meter verloor, werd de Nederlandse wereldkampioene weer verslagen door Miho Takagi. Ook de Amerikaanse Kimi Goetz was sneller.

Op de massastart was er wel Nederlands succes: wereldkampioene Marijke Groenewoud reed vroeg in de wedstrijd alleen weg en kwam solo over de streep.

Geen negentiende zege Leerdam

Leerdam, die haar laatste achttien races over 1.000 meter won, kwam in de voorlaatste rit niet aan de tijd van Goetz. De Amerikaanse was vastberaden om de Nederlandse favoriet van haar troon te stoten, opende sneller en kwam tot een tijd van 1.14,45. Leerdam reed in de rit daarna naar 1.14,88. Daarmee was ze 0,43 seconde langzamer dan Goetz.

Bekijk de samenvatting:

Leerdam verliest na bijna twee jaar weer een 1.000 meter, Takagi wint weer

In de laatste rit was Takagi nog nét iets sneller. Op hetzelfde ijs waar ze Leerdam naar olympisch zilver verwees, greep de Japanse opnieuw het goud in 1.14,44. Daarmee versloeg ze Goetz met slechts een honderdste.

'Voel me niet helemaal top'

"Het is wat het is, zij zijn nu gewoon beter", reageerde Leerdam na afloop nuchter. "Het is jammer dat ik nu niet de negentiende winst op de 1.000 meter achter elkaar kan boeken, maar het is ook niet mogelijk om een heel seizoen met het mes op de keel te rijden om er weer één te winnen."

Leerdam wint niet voor 19e keer op rij 1000 meter: 'Het is wat het is'

Waarom het vandaag minder ging, kon Leerdam niet helemaal uitdrukken. "Ik voel me niet helemaal top en ik ga op dit ijs en deze baan gewoon niet heel lekker."

Daarnaast refereerde Leerdam ook even aan haar privésituatie. Vorige week vertelde ze dat ze daardoor een zware week achter de rug had. "Ik probeer me echt te focussen en af te sluiten, maar ik denk dat het er indirect wel mee te maken heeft."

Toch toont de schaatsster zich ook weer strijdbaar. "Ik moet gewoon door. Ik kan veel beter dan dit. Dat ga ik laten zien aan het einde van het seizoen."

Antoinette Rijpma-De Jong eindigde met 1.15,67 op de vijfde plaats. Daarmee verbeterde de winnares van WK-zilver flink ten opzichte van haar 1.000 meter in Obihiro: in Japan was ze, weliswaar onder andere omstandigheden, bijna 2 seconden langzamer.

Femke Kok en Marrit Fledderus kampten met griep en gingen niet van start.

Groenewoud valt aan

Op de massastart stonden Irene Schouten (olympisch kampioen) en Marijke Groenewoud (wereldkampioen) als topfavorieten aan de start.

Met nog tien ronden te gaan opende Groenewoud de aanval. De Canadese oud-wereldkampioene Ivanie Blondin dichtte het gat, maar toen Groenewoud het een paar ronden nog eens probeerde, was ze los.

Schouten, die haar meeste wedstrijden wint vanuit de sprint, wachtte in het peloton rustig af. Achter Groenewoud kwam er geen achtervolging op gang, waardoor al snel duidelijk werd dat zilver het hoogst haalbare was voor de rest. Blondin sprintte naar de tweede plaats, de Canadese Valerie Maltais veroverde het brons.

De aanval loont voor Groenewoud op massastart: 'Kreeg veel ruimte'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl