NOS SportAangepast

Om 4 uur 's nachts sluit Verstappen potsierlijke dag in Las Vegas af als zesde

De eerste trainingsdag voor de Grand Prix van Las Vegas in de Formule 1 is uitgelopen op een fiasco. Pas om 04.00 uur 's nachts lokale tijd kwam er een einde aan een potsierlijke dag op het nieuwe stratencircuit.

De tribunes op en rondom de fameuze Strip in het Amerikaanse gokparadijs waren toen al zo goed als leeg. VIP's die dure kaarten voor de paddock hadden aangeschaft werden zelfs weggestuurd, nog voordat de tweede training was begonnen.

De eerste training moest al na acht minuten worden gestaakt, omdat het circuit onveilig bleek. Carlos Sainz liep flinke schade op aan zijn Ferrari omdat hij over een losgeslagen putdeksel was gereden en ook de Alpine van Esteban Ocon raakte beschadigd.

Daarop werden alle ruim honderd putdeksels op het circuit één voor één gecontroleerd en zo nodig vol cement gegoten. De tweede training, die voor 9.00 uur Nederlandse tijd gepland stond, kon uiteindelijk pas om 11.30 uur beginnen.

Gridstraf Sainz

Ter compensatie van de gemiste tijd mochten de coureurs niet 60, maar 90 minuten de baan op. In die anderhalf uur zette Charles Leclerc van Ferrari met 1.35,265 de snelste tijd neer.

De tweede tijd was voor Sainz, wiens auto na het contact met de putdeksel voorzien was van een aantal nieuwe onderdelen. De Spanjaard kreeg zijn derde motor van het seizoen, wat hem op een automatische gridstraf van tien plekken op de startrij van zondag komt te staan.

Ferrari ging daartegen in beroep, wegens de "ongewone externe omstandigheden", die de schade veroorzaakten, maar de wedstrijdleiding zag geen aanleiding om van de regels af te wijken en liet de straf staan.

99 procent show

Wereldkampioen Max Verstappen kwam niet verder dan de zesde tijd. Hij moest naast het Ferrari-duo ook Fernando Alonso, Sergio Pérez en Valtteri Bottas voor zich dulden.

Verstappen liet gisteren al weten dat hij bepaald geen fan is van de baan in Las Vegas, die dit jaar nieuw is op de Formule 1-kalender. "Het draait hier voor 99 procent om de show en voor 1 procent om de race", mopperde hij.

Zaterdag staat in Las Vegas de derde training (vanaf 5.30 uur Nederlandse tijd) en de kwalificatie (9.00 uur) op het programma. De coureurs zullen na een korte nachtrust vooral hopen op een vlekkeloze dag in aanloop naar de race van zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl