De beschadigde Ferrari van Sainz wordt weggetakeld
NOS SportAangepast

Ferrari-teambaas woest na gestaakte training Las Vegas: 'Dit is onacceptabel'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Las Vegas

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Las Vegas

Een uur na het staken van de eerste training in Las Vegas komt de rook nog uit de oren bij Ferrari-teamleider Fred Vasseur. "Dit is onacceptabel. We hebben flinke schade aan de auto, dit kost een fortuin. Ze hebben de dag van Carlos Sainz naar de knoppen geholpen."

Vasseur deed zijn uitspraken bij een persconferentie in Las Vegas. Die was al gepland en zou eigenlijk gaan over het verloop van de eerste training, maar daar kwam uiteraard weinig van terecht. Vasseur was in het begin zelfs zo woest dat de gespreksleider uitweek naar andere teambazen.

De verwachtingen waren vooraf nog zo hooggespannen in het Amerikaanse gokparadijs. Alles leek onder controle. Het circuit was keurig op tijd klaar, in de promotiefilmpjes oogde alles gelikt en de faciliteiten zijn state-of-the-art.

Ferrari-teambaas Vasseur

Las Vegas zou van het scherm spatten. Formule 1-auto's die over The Strip en langs de gloednieuwe entertainmentbol The Sphere razen. Formule 1 zou voor een show zorgen in Las Vegas.

Maar de aftrap werd een deceptie. Een farce. Een blamage.

Putdeksel

Een putdeksel gooide in de eerste training al roet in het eten. Net toen de tv-kijkers na een kleine tien minuten gewend begonnen te raken aan de flitsende beelden, kwam de gestrande Ferrari van Sainz in beeld. Stilgevallen door een losse putdeksel.

Iets verderop: de Alpine van Esteban Ocon, zwaar beschadigd aan de onderkant. Later werd duidelijk waarom. Een rond gat in het asfalt verraadde de oorzaak.

Voorafgaand aan de eerste rondjes heerste optimisme en bravoure. De toon: "what could possibly go wrong?" Weliswaar moesten er last-minute nog wat puntjes op de i worden gezet, liep het verkeer vast en morden inwoners over overlast. Maar dat waren irrelevante details, vond de organisatie van de grand prix. Criticasters zouden vanzelf merken dat iedereen zou profiteren van het mega-evenement. Dat werd geïllustreerd met ronkende rekensommen.

De training in Las Vegas leverde flitsende beelden op, maar duurde slechts 8 minuten

Formule 1-fans die minstens 150 miljoen euro in de gokmachines pompen. Een topweek voor hotels en restaurants. Dagtickets die gemiddeld meer dan 1.000 euro kosten. Een impuls voor de economie van Las Vegas en Nevada van naar schatting een miljard dollar.

Dat de grand prix van Las Vegas een daverend succes zou worden, leek van tevoren vast te staan. Het muntje viel de andere kant op. Na de bombastische openingsceremonie, de spierballentaal over het nieuwe vlaggenschip van de Formule 1 en de grootse prognoses over de miljoenenimpuls kwam de koude douche. Een losse putdeksel was genoeg om de F1-organisatie een flinke kater voor te schotelen.

Kinderziektes

Op de persconferentie van de teambazen probeerden de collega's van de woeste Vasseur de moed erin te houden. Al begon Zak Brown van McLaren door Vasseur een hart onder de riem te steken. "Laat ik eerst zeggen dat ik dit een vreselijke start vind voor Ferrari."

"Ik weet dat er ook andere auto's geraakt zijn en dat Alpine grote schade heeft. Heel ongelukkig. We moeten onderzoeken hoe kon dit gebeuren, maar op een nieuw circuit krijg je altijd te maken met kinderziektes."

Brown benadrukte dat het geen unicum is. "We hebben het ook in Azerbeidzjan meegemaakt . Ergens is een fout gemaakt. Dat moeten we fiksen. Het is moeilijk om dit soort dingen te testen. Je moet vertrouwen op simulaties. Na het raceweekend moeten we terugkijken en zorgen dat het eenmalig is. Maar laten we geen voorbarige conclusies trekken."

Geen hond

Het is glashelder dat de Formule 1 een valse start heeft gemaakt in Las Vegas, maar Mercedes-leider Toto Wolff ontplofte bijna toen een journalist het aandurfde om het een zwarte dag voor de F1 te noemen. "Hoe durf je dat te zeggen? Hoe kun je dat beweren? Het is donderdag; de eerste training op een nieuw circuit. Dit zijn dingen die kunnen gebeuren."

"Heel vervelend voor de fans op de tribune, maar morgen heeft niemand het hier meer over", zei Wolff. "En er heeft in Europa toch geen hond gekeken door het tijdverschil."

Sainz keert te voet terug in de pits nadat zijn Ferrari beschadigd is geraakt door een putdeksel

"We hebben geen fatsoenlijke ronde kunnen rijden", gaf de teambaas van Mercedes toe. "Maar dit gaat verdomme over een simpele putdeksel. Dat stelt niks voor en daar moet je niet over mekkeren."

"Het is balen dat er auto's schade hebben en dat we de training moeten staken om de veiligheid te waarborgen, maar geef de mensen hier alsjeblieft een beetje krediet. De mensen die deze sport in de Verenigde Staten groter hebben gemaakt dan ooit. De mensen die hier een nieuwe standaard neerzetten voor de Formule 1."

De inmiddels enigszins afgekoelde Vasseur hoorde het Wolff-venijn met gemengde gevoelens aan. "De show en de beelden zijn mega, maar we moeten entertainment en sport los van elkaar zien. Voorlopig zitten wij met een groot probleem."

"De motor en veel andere essentiële onderdelen van de auto zijn vernield. Ik weet nu al zeker dat Sainz niet mee kan doen aan de tweede training, mocht die nog doorgaan. Laat ik er verder niet te veel woorden aan vuilmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl