Edward Sturing
NOS Voetbal

Vitesse zoekt nieuwe hoofdtrainer: externe kandidaat of toch weer Sturing?

  • Sander Maassen van den Brink

    redacteur NOS Sport

  • Sander Maassen van den Brink

    redacteur NOS Sport

Wie wordt de nieuwe hoofdtrainer van Vitesse? Dat is de grote vraag in Arnhem. Wordt het iemand van buitenaf? Gaan de assistenten Chris van der Weerden, Theo Janssen en Raimond van der Gouw het opknappen tot de winterstop? Of wordt het toch weer clubman Edward Sturing?

De crisis is sinds zaterdag, na de 3-1 thuisnederlaag tegen sc Heerenveen en het opstappen van Phillip Cocu , weer een stukje groter geworden bij de geel-zwarten. Vitesse wacht nog altijd op goedkeuring van de KNVB voor de overname door de Amerikaan Coley Parry. En sportief gezien gaat het verre van goed, want met maar twee overwinningen in twaalf duels staat de club laatste in de eredivisie.

Maandag traint de hekkensluiter gewoon weer op sportcentrum Papendal, ondanks de interlandperiode. Zonder 101-voudig international Cocu dus. Zijn assistenten nemen vooralsnog de touwtjes in handen, tot er een nieuwe naam is aangekondigd door de Arnhemse club.

"We gaan ervan uit binnen deze interlandperiode een oplossing te hebben, maar dat is niet vandaag of morgen", meldde een clubwoordvoerder maandagmorgen.

Edje-interim

De naam van de 60-jarige Edward Sturing, nu hoofd opleidingen bij Vitesse, galmt altijd door stadion Gelredome en Papendal als de club weer eens in de problemen zit. Vaak was hij de redder in nood als er even geen trainer was.

"Ik heb het, geloof ik, zes keer gedaan in de 23 jaar dat ik nu bij Vitesse ben. Het is een rode draad in mijn voetballeven", zei de clubman al tegenover Omroep Gelderland .

Met het geheugen van 'Edje-interim', zoals zijn bijnaam luidt, is niets mis. In 1999, 2001, 2003, 2018, 2019 en 2020 (omdat trainer Thomas Letsch en zijn staf destijds positief testten op corona , red.) stond hij als interim-trainer voor de groep. Daarnaast was hij tussen 2003 en 2006 'gewoon' hoofdtrainer bij Vitesse.

Sturing wordt weer genoemd bij Vitesse, hij was al zes keer interim-trainer

Een woordvoerder van de club verklaarde dat er ook met interne kandidaten gesproken gaat worden. Sturing laat maandag aan de NOS weten dat hij nog niets gehoord heeft en dus ook nog niets te melden heeft.

'Die man loopt al zo lang rond, dat is niet gek'

Het is logisch om bij Sturing uit te komen, vindt Maikel van der Werff, die hem meemaakte als assistent- en interim-trainer bij Vitesse en als hoofdtrainer bij FC Volendam. "Hij heeft het al vaker gedaan en loopt al zo lang rond bij Vitesse. Hij is 'Mister Vitesse' geworden, samen met Theo Bos. Dat er aan hem wordt gedacht, is niet gek."

De verdediger, die bezig is om zijn trainersdiploma te halen, meent dat Sturing ook de kwaliteiten heeft om spelersgroepen weer te laten draaien. "Hij gaat altijd meteen terug naar de basics. Hij wil dat er volle bak getraind wordt, eist concentratie en maakt het niet te ingewikkeld. Ik wil niet zeggen dat Cocu dat niet deed, maar als een trainer vertrekt, loopt het niet lekker in een groep. Dan moet je terug naar het begin en dat doet Sturing goed."

Hij is een trainer ook die veel met spelers praat. "Hij is een echt mensenmens. Dat doet hij goed."

Edward Sturing langs de lijn bij Vitesse

Marc van Hintum, tegenwoordig interim technisch manager bij VVV, werkte veel met Sturing samen bij Vitesse. Daar stelde Van Hintum de 60-jarige Eerbeker in 2019 aan als interim-trainer.

"Edward is iemand die duidelijk is, duidelijkheid eist en er kort bovenop zit. Dat zijn fijne eigenschappen voor een trainer." Van Hintum weet dat Sturing alleen het liefst niet als tijdelijke trainer aan de slag wil. "Hij wil nu vast trainer zijn. Dat snap ik wel, ja, na zoveel jaar Vitesse."

Aanvoerder Marco van Ginkel noemde het vertrek van Cocu een klap:

Van Ginkel reageert op vertrek trainer Cocu: 'Een klap'

De Duitse technisch directeur Benjamin Schmedes moet aan het werk de komende dagen. Door de uitblijvende goedkeuring van de KNVB voor de overname van Vitesse door de Amerikaan Coley Parry heeft de club weinig te besteden.

Het lijkt daardoor logisch om eerst naar interne kandidaten te kijken en het is ook maar de vraag of trainers van buitenaf het nu aantrekkelijk vinden om bij Vitesse in te stappen op dit moment.

Verdergaan met het huidige trio voor de groep kan niet. Geen van de drie assistenten heeft de benodigde papieren en daardoor kan er slechts een maand, via een dispensatieregeling, van hen gebruik gemaakt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl