De klimaatactivisten in de National Gallery in Londen
NOS Nieuws

Klimaatactivisten beschadigen glas rond Venus-schilderij in Londens museum

Twee klimaatactivisten hebben in Londen met hamers een glasplaat kapotgeslagen waarachter het schilderij Toilet van Venus tentoongesteld is. Dat gebeurde in de National Gallery, waar het bekende schilderij van Diego Velázquez hangt.

"Ze lijken Toilet van Venus te hebben aangevallen, waarschijnlijk met veiligheidshamers. De zaal is ontruimd en de politie is gebeld", zegt het Londense museum in een verklaring.

Op beelden is te zien dat er gaten in de beschermende glasplaat zitten. Het schilderij van de 17de-eeuwse Spaanse schilder is na de protestactie weggehaald door het museum en vervangen door een ander werk. Het zal door conservatoren worden geïnspecteerd.

Een man en een vrouw slaan in de museumzaal tegen de glasplaat die over het schilderij heen zit:

Klimaatactivisten slaan beschermplaat voor beroemd schilderij kapot

De klimaatactivisten zijn gearresteerd. Ze maken deel uit van de protestgroep Just Stop Oil, die vaker actievoert in musea. Vorig jaar oktober, ook in de National Gallery, besmeurden leden de Zonnebloemen van Vincent van Gogh met soep. Het schilderij zelf raakte toen niet beschadigd, doordat er glas voor het werk zit.

Toilet van Venus was dit keer doelwit omdat het in 1914 al eens vernield werd door activisten die opkwamen voor het vrouwenstemrecht, zegt Just Stop Oil. "Vrouwen kregen geen stemrecht door te stemmen. Het is tijd voor daden, niet voor woorden", scandeerde een van de twee klimaatactivisten in het museum.

Doel van de actie was volgens de groep om de Britse regering op te roepen geen vergunningen meer te geven voor het produceren van fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl