NOS Nieuws

Activisten gooien tomatensoep tegen schilderij van Van Gogh in Londen

Activisten van Just Stop Oil hebben in museum The National Gallery in Londen blikken tomatensoep over het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh gegooid. Het gaat om een van de vijf versies van het schilderij van de Nederlandse schilder waarop zonnebloemen in een vaas te zien zijn.

De actiegroep Just Stop Oil wil dat het Verenigd Koninkrijk stopt met het verstrekken van nieuwe licenties voor fossiele brandstof. Sinds het begin van deze maand voert de actiegroep elke dag actie, vooral tegen de aangekondigde plannen van de Britse regering om fracking weer toe te staan.

Na het gooien van de soep, lijmden de twee actievoerders zich vast aan de muur. Het museum meldt dat er geringe schade is aan de lijst, maar het schilderij zelf is niet beschadigd omdat het achter glas zit.

De twee actievoerders zijn aangehouden.

Op beelden hieronder is te zien hoe de actievoerders de soep tegen het schilderij gooien.

Actievoerders gooien soep over schilderij van Van Gogh in Londen

Het is niet de eerste keer dat Just Stop Oil een schilderij van Van Gogh gebruikt om zich uit te spreken. In juni dit jaar lijmden activisten zichzelf vast aan zijn schilderij Perzikboom in bloei. Het schilderij was toen specifiek gekozen om aandacht te vragen voor het landschap op het schilderij, dat volgens de actievoerders bedreigd wordt door klimaatverandering.

Ook andere schilders werden doelwit van de acties. Drie maanden geleden lijmden activisten van Just Stop Oil zich ook vast aan een schilderij van de Engelse kunstschilder John Constable in het Londense museum. Ze plakten toen hun eigen alternatieve versie op het schilderij De Hooiwagen. De schade die dit heeft veroorzaakt aan het schilderij was snel hersteld.

Just Stop Oil is niet de enige organisatie die protesteert tegen de plannen van de Britse regering. Vorige week onderbraken Greenpeace-activisten het partijcongres van de Britse premier Truss om te protesteren tegen de aangekondigde besluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl