Demonstrant van Just Stop Oil wordt door de politie weggevoerd
NOS NieuwsAangepast

Britse politie mag harder optreden tegen klimaatactivisten

De Britse politie kan met ingang van vandaag harder optreden tegen demonstranten die het verkeer hinderen. Ook kunnen betogers hogere straffen krijgen voor overtredingen. Zo staat er nu tot drie jaar cel op het blokkeren van tunnels of zelfs maar het aanwezig zijn in een tunnel met de bedoeling het verkeer te verstoren.

Klimaatactivisten van bewegingen als Just Stop Oil en Extinction Rebellion zijn geregeld veroordeeld voor het blokkeren van snelwegen. De actiegroepen eisen dat er een einde komt aan het gebruik van fossiele brandstoffen en willen het bewustzijn van de publiek vergroten van de snelheid waarmee het klimaat verandert. Die acties leiden geregeld tot grote problemen op de weg.

De politie in Engeland en Wales mag nu dus dit soort statische protesten opbreken. Volgens critici is de aanscherping van de wet een inperking van het recht om te demonstreren, maar bestuurders zeggen dat de maatregelen bedoeld zijn om "ontregeling door een egoïstische minderheid" te voorkomen.

Schandalig

Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman: "Mensen hebben er genoeg van dat hun leven wordt verstoord door egoïstische demonstranten. De chaos die we op straat hebben gezien was schandalig."

Ook het graven van tunnels om de aanleg van nieuwe infrastructuur te vertragen kan tot een gevangenisstraf van drie jaar leiden. Voor het hinderen van een groot transport is dat maximaal zes maanden.

In de nieuwe wet is ook het vastketenen of -lijmen aan andere mensen, objecten of gebouwen strafbaar gesteld.

Honderden klimaatactivisten werden vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk gearresteerd voor het blokkeren van belangrijke wegen en bruggen. Ze demonstreerden vaak door op de weg te gaan zitten of zichzelf aan het wegdek vast te lijmen, zodat ze niet zo makkelijk konden worden weggehaald.

Ook lijmden activisten die zich vast aan beroemde schilderijen of gooiden soep op kunstwerken.

Volgens de politie is het een dure aangelegenheid om de demonstranten steeds te verwijderen en gaat het ten koste van ander politiewerk, zoals de aanpak van criminaliteit.

'Jongeren dupe'

Eerder kreeg de politie ook al meer mogelijkheden om demonstranten aan te pakken die het verkeer ontregelen, met langzame protestmarsen. Zo'n demonstratie mag worden opgebroken als de samenleving te veel wordt ontregeld.

Een woordvoerder van Just Stop Oil noemt de maatregelen tegenover de BBC "draconisch" en zegt dat jonge mensen die "alleen maar strijden voor een leefbare wereld" er de dupe van worden.

Extinction Rebellion roept de regering op niet te tornen aan het recht om te demonstreren, maar in plaats daarvan te stoppen met het verstrekken van nieuwe vergunningen voor olie, gas en kolen.

Ook in Nederland worden klimaatactivisten soms veroordeeld voor hun acties. Zo kreeg een man die zich vastlijmde aan het wereldberoemde schilderij Meisje met de parel van Vermeer een celstraf van twee maanden, waarvan een voorwaardelijk.

Betogers die de A12 bij Den Haag blokkeren worden vaak opgepakt omdat ze de Wet openbare manifestaties overtreden. Verreweg de meesten worden meteen weer vrijgelaten. Soms wordt iemand aangehouden vanwege belediging of vernieling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl