Klimaatactivisten tijdens een demonstratie in Londen afgelopen najaar
NOS NieuwsAangepast

Britse Extinction Rebellion stopt tijdelijk met verstoren openbare orde

Extinction Rebellion heeft aangekondigd tijdelijk te stoppen met acties die de openbare orde verstoren. De Britse klimaatprotestbeweging zegt dat er nu een andere aanpak gevraagd wordt om een wezenlijk verschil te maken.

Het aanpakken van machtsmisbruik en ongelijkheid is nu een prioriteit, zeggen de klimaatactivisten. Tegelijk met hun goede voornemen voor het nieuwe jaar kondigt de organisatie daarom een actie aan bij het Britse parlement in april dit jaar. Het is onduidelijk hoe de nieuwe werkwijze van de klimaatactivisten eruit gaat zien.

De aankondiging van Extinction Rebellion op Twitter:

De Nederlandse Extinction Rebellion laat juist een tegenovergesteld geluid horen. "In 2023 telt maar één ding: actie," schrijft de organisatie op Twitter.

"Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt," laat de organisatie weten. "Laat het duidelijk zijn: wij gaan door met burgerlijke ongehoorzaamheid."

Vastgelijmd

Extinction Rebellion ontstond in 2018 in het Verenigd Koninkrijk en verspreidde zich al snel over andere landen. Inmiddels zijn klimaatactivisten van de organisatie actief in 83 landen.

De organisatie kreeg bekendheid vanwege hun acties die de openbare orde verstoren. Zo blokkeerden actievoerders meer dan anderhalve week verschillende verkeerspunten in Londen. In Nederland lijmden activisten zich bijvoorbeeld vast aan de ingang van het hoofdkantoor van Shell.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl