NOS NieuwsAangepast

Medewerkers NCTV en politie aangehouden voor lekken staatsgeheimen naar Marokko

De politie heeft twee mensen aangehouden voor het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie. Ze zouden dit hebben gelekt naar de Marokkaanse inlichtingendienst. Een van hen werkt bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de ander is een voormalig medewerker van de NCTV. Om wat voor informatie het gaat, is niet bekendgemaakt.

De arrestanten zijn een man van 64 uit Rotterdam en een 35-jarige vrouw uit Gouda. Ze zijn afgelopen donderdag opgepakt. De man, die bij de NCTV werkt, was ook actief voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De vrouw werkte eerder voor de NCTV en zit sinds kort bij de politie.

'Informatie naar Marokko'

Goed ingevoerde bronnen melden dat de aangehouden Rotterdammer een tolk en analist is met een Marokkaanse achtergrond. Volgens de bronnen waren er intern bij de politie al langer bedenkingen over zijn integriteit. Daar zou al in 2021 voor zijn gewaarschuwd. Wat toen met die vermoedens is gebeurd, is niet duidelijk.

De man werkte volgens de bronnen mee aan tal van gevoelige onderzoeken, waaronder terrorisme-onderzoeken voor de politieafdeling CTER (Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering).

De verdachten zijn gistermiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat ze veertien dagen in hechtenis blijven. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. Het onderzoek van de Rijksrecherche is in volle gang en op verschillende plaatsen zijn doorzoekingen geweest, meldt het OM.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft demissionair minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) laten weten dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar wat er is gebeurd. Ze schrijft dat ze het bericht over de aanhoudingen "zeer verontrustend" vindt.

Het onafhankelijke onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek en is in lijn met de voorschriften voor de beveiliging van 'bijzondere informatie', aldus Yesilgöz.

De demissionair minister meldt verder dat de NCTV en de politie naar aanleiding van de kwestie "daar waar nodig aanvullende veiligheidsmaatregelen hebben getroffen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl