NOS Nieuws

Militair vervolgd voor antisemitische berichten op WhatsApp

Een 24-jarige militair uit Zuid-Holland wordt vervolgd wegens discriminatie. De militair wordt ervan verdacht dat hij zich in twee WhatsApp-groepen opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over Joden.

In de groepen werden teksten, foto's en video's gedeeld waarin het nationaalsocialisme wordt verheerlijkt, meldt het Openbaar Ministerie, dat de berichten "evident beledigend" noemt voor Joden.

De twee WhatsApp-groepen hadden tientallen leden die de verdachte niet allemaal persoonlijk kende. Hij was de enige militair in de groepen. Het OM vindt dat de militair bewust het risico heeft genomen dat de uitingen ook buiten deze groepen gedeeld zouden worden. Iemand kan strafrechtelijk vervolgd worden voor discriminatie als de uitingen in het openbaar gedaan zijn.

Normvervaging

Het onderzoek is uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van de afdeling militaire zaken van het OM Oost-Nederland. Daaruit blijkt ook dat er binnen de eenheid van de militair sprake is van "normvervaging". Dat kan van invloed zijn op de integriteit van Defensie, zegt het OM.

"Deze bevindingen van het onderzoek worden met Defensie gedeeld om Defensie als werkgever in staat te stellen om maatregelen te nemen tegen racisme, discriminatie en ander grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie."

De militair moet zich verantwoorden voor de meervoudige militaire kamer van de Arnhemse rechtbank. Wanneer dat gebeurt, is niet bekendgemaakt.

Niet in openbaar

In 2021 werden zes militairen door Defensie geschorst na meldingen over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat in een aan Defensie gerelateerde WhatsApp-groep werd gedeeld.

Het OM zei na onderzoek dat er in die groep meerdere uitlatingen als strafbaar waren aan te merken, omdat daarin een negatieve conclusie werd getrokken op basis van huidskleur. Maar vervolging was toen niet mogelijk omdat de uitlatingen niet in het openbaar waren gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl