NOS NieuwsAangepast

Militairen die racistische afbeeldingen deelden worden niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat zes militairen die racistische en discriminerende afbeeldingen deelden via WhatsApp niet vervolgen. De groep werd eind juni door defensie geschorst na meldingen over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat in een aan defensie gerelateerde WhatsAppgroep werd gedeeld.

Daarop is het Openbaar Ministerie gevraagd om te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Het OM zegt dat er drie uitlatingen zijn gedaan die als strafbaar zijn aan te merken, omdat een negatieve conclusie wordt getrokken op basis van huidskleur. Vervolging is echter niet mogelijk, omdat de uitlatingen niet in het openbaar zijn gedaan.

De beelden zijn gedeeld in een besloten WhatsApp-groep met vijftien deelnemers. Omdat niet kan worden aangetoond dat het de bedoeling was om de berichten verder te verspreiden, is er geen strafzaak mogelijk, stelt het OM.

Defensie meldt dat de zes nog altijd geschorst zijn en benadrukt dat er geen plaats is voor kwetsende of discriminerende uitlatingen, of die nu wel of niet publiekelijk zijn gedaan. Nu er geen strafrechtelijk onderzoek komt, bekijkt de defensie of er nog verdere maatregelen genomen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl